ANNONSE - FAZER

Mettende salater med fargerike grønnsaker og smakfulle dipper er populære som aldri før. Her kommer en ny favoritt, med blant annet chilibakt blomkål, syltet rødløk, friske spirer og ikke minst verdens beste gulrotdip med ingefær. I salaten tilsetter jeg også havreris som metter godt, gir god tyggemotstand og er vesentlig sunnere enn vanlig hvit ris.

Fazer Havreris består av hele havrekjerner som har blitt dampet og polert for å få en kort koketid. Dette skjer på en skånsom måte slik at havrekjernens næringsinnhold fortsatt er i behold. Havreris har mild og fyldig smak, har en kort koketid (ca. 13 minutter) og kan brukes på samme måte som du benytter annen ris. Havreris er et sunt alternativ til ris, med mer protein, fiber og mindre karbohydrater, samtidig som det er et klimasmart valg. Prøv den gjerne som tilbehør til kjøtt eller fisk, i risotto, grøt - eller i salater. Den er like god varm som kald. Havreris er også ypperlig å riste i stekepannen og tilfører her en deilig krønsj og nøtteaktig smak til denne salaten. Prøv det du også!

Annonse

Ingredienser

CHILIBAKT BLOMKÅL

2 blomkål , I jevnstore buketter
4 ss Sriracha
4 ss nøytral olje
1-2 ss sitronsaft
2 ts flytende honning
salt

SYLTET RØDLØK (KAN SLØYFES)

2-3 rødløk , i tynne skiver
2 dl vann
2 dl rødvinseddik eller 7% eddik
1 dl sukker

GULROTDIP MED INGEFÆR

4 gulrøtter , i små biter
3 ss ingefær , finhakket
1/2 dl vann
2 ss extra virgin olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ts flytende honning
1/4-1/2 ts gurkemeie
2 ss crème fraîche eller rømme
salt

KOKT & RISTET HAVRERIS

4 dl vann
2 1/2 dl Fazer havreris + 2 ss til topping
1 ts grønnsaksfond eller 1/4 ts salt

FORSLAG TIL ØVRIG TILBEHØR

250 g cherrytomater , delt i to
1-2 avokado , i skiver
4 reddiker , i tynne skiver
150-200 g edamamebønner
1 granateple , kjernene
spirer

SLIK GJØR DU

Buddha bowl med havreris, chilibakt blomkål og gulrotdip

SYLTET RØDLØK

Kok opp vann, eddik og sukker, og la det stå å småkoke til sukkeret er oppløst. Skrell løken og skjær den opp i ringer. Ha dem i et syltetøyglass eller lignende og fyll opp med den varme laken. Sett på tett lokk og la det avkjøles i romtemperatur. Oppbevares deretter i kjøleskapet frem til servering. Den syltede rødløken er ferdig etter et par timer. Oppbevar løken i et lufttett glass i kjøleskapet, da kan den fint holde seg i minst to uker.

CHILIBAKT BLOMKÅL

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme. Skjær blomkålen i jevnstore buketter. Ha de øvrige ingrediensene i en bolle og rør godt sammen. Smak deg frem til en fin balanse mellom det sterke, søte og syrlige. Ha blomkålbukettene i bollen og vend forsiktig sammen slik at blomkålen blir dekket av chiliblandingen.

Buddha bowl med havreris, chilibakt blomkål og gulrotdip

Fordel blomkålbukettene jevnt utover på et bakepapirdekt bakebrett. Stekes midt i ovnen i ca. 20 minutter, til blomkålen er passe mør (men fortsatt har litt tyggemotstand). Rør av og til, og følg med mot slutten av steketiden.

HAVRERIS

Gi vann, ris og litt grønnsaksfond/salt et oppkok, og la det deretter koke under lokk i ca. 13 minutter, til risen har ønsket konsistens. I denne retten kan du benytte varm, lun eller kald havreris.

For å tilføre salaten litt krønsj kan du riste litt ukokt havreris i tørr stekepanne på litt over middels varme, til riskornene er lett gylne.

Buddha bowl med havreris, chilibakt blomkål og gulrotdip

GULROTDIP MED INGEFÆR

Skrell/vask gulrøttene og skjær dem i jevnstore biter. Ha dem i blender/kjøkkenmaskin med kniver sammen med vann, olivenolje, sitronsaft, honning og gurkemeie. Kjør det til du har en jevn og glatt pure. Tilsett creme fraiche og kjør den litt til. Smak til med salt og eventuelt litt mer sitron eller honning, om nødvendig.

For å få den silkemyke konsistensen på dippen trenger du en kraftig blender/kjøkkenmaskin med kniver, ettersom du skal finmose rå gulrøtter. Dersom du ikke har det kan det være lurt å rive både gulrøtter og ingefær på et rivjern, før du kjører dem med stavmikser eller lignende.

ANRETNING

Skjær opp tomater, avokado og reddiker som angitt.

Fordel havreris, chilibakt blomkål, syltet rødløk og de øvrige grønnsakene i fire boller, eller på et stort serveringsfat. Topp det hele med litt av din beste olivenolje, ristet havreris, granateplekjerner og friske spirer. Server og nyt salaten med den smakfulle gulrotdippen og pita (eller annet godt brød) som tilbehør.

Buddha bowl med havreris, chilibakt blomkål og gulrotdip

TIPS

 • Varier salaten med det du har tilgjengelig – dette er en ypperlig anledning til å bruke opp rester. Bytt gjerne ut blomkålen med krydderstekt søtpotet etter denne oppskriften.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Fazer som forhandler Havreris. Fazer har møller i både Finland og Sverige, noe som gjør at det er kort vei fra åker til ferdig produkt. Dermed er produktet også klimasmart. 

Fazer Havreris står i samme butikkhylle som vanlig ris, og du finner det hos MENY, Coop og Bunnpris.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
     1. Mange av rettene har forøvrig blitt laget veldig mange ganger.
      Det som er imponerende er mengden oppskrifter du har og at det fremdeles kun er grønn ertesuppe som ikke falt i smak. Jeg bare kopierer og tar imot skryt for maten 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.