Det er noe spesielt med en mørk og fyldig sjokoladekake som smelter i munnen og som lokker frem den ene godlyden etter den andre. Når den attpåtil er enkel og kjapp å lage, og også ganske holdbar, er det vel ikke noe å vente med? Dette er en ny variant av min gode gamle brownieoppskrift, som denne gangen har blitt tilsatt litt finrevet appelsinskall. Kombinasjonen mørk sjokolade og appelsin er magisk! Prøv et lite stykke sammen med vaniljeis og bær eller frukt, og du har en enkel og kjempegod dessert.

Ingredienser

150 g smør
200 g kokesjokolade (gjerne med 70% kakaoinnhold), grovt hakket
3 egg
175 g sukker (ca. 2 dl)
1 ss vaniljesukker (ekte)
125 g hvetemel (ca. 2 dl)
½ ts bakepulver
1 appelsin , revet skall
melisdryss

SLIK GJØR DU

Sett stekovnen på 175 grader (over- og undervarme). Finn frem en rund kakeform på 20 eller 22 cm i diameter (eller en ildfast form på ca. 22×22 cm) og pensle og strø formen, eller kle den med aluminiumsfolie eller bakepapir. Mål opp alle ingrediensene. Vask appelsinen og tørk den godt med litt kjøkkenpapir. Bruk et zesterjern eller lignende og riv skallet fint. Du skal kun rive det oransje skallet. Kaken røres sammen for hånd i en medium stor kjele.

Smelt smøret over svak varme. Trekk kjelen av platen og tilsett sjokoladen i små biter. La sjokoladen smelte og rør sammen. Det er viktig at smøret ikke er for varmt, for da kan sjokoladen korne seg. Knekk oppi ett egg av gangen. Pass på å røre godt imellom hvert egg. Ha i sukker, vaniljesukker, bakepulver, og sikt tilslutt i hvetemelet. Rør det hele forsiktig sammen med en slikkepott, og rør inn appelsinskallet helt til slutt. Ha røren i formen og sett den midt i den forvarmede ovnen.

Stekes i ca. 20-25 minutter, til kaken er nesten gjennomstekt. Sjekk med en kakenål eller fystikk underveis, og det kan gjerne henge igjen litt røre på pinnen slik at kaken din blir saftig og god. Du kan også steke den til det ikke henger røre igjen på pinnen, og får da en mer tradisjonell sjokoladekake.

Rett før servering gir du kaken et lite melisdryss, og server den romtemperert – gjerne sammen med friske bær eller frukt og en kule vaniljeis (eller litt lettpisket kremfløte).

Brownie med appelsin og melisdryss

Kaken er holdbar og kan gjerne fryses.

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Ja, men du kan selvsagt benytte mindre dersom du foretrekker det. Du bør benytte ekte vaniljesukker og ikke syntetsisk fremstilt.

 1. Hei.

  Tusen takk for gode og spennende oppskrifter.

  Når det står smør i oppskriften mener du da meierismør?

  Hilsen Gunn

 2. nammnamm.. Kan røren lages i god tid i forkant og settes inn i ovnen når gjestene kjem for å servere den litt lunka eller bør den gå rett i forvarma ovn.

 3. Hei Trine, tenkte å lage denne i morgen. Jeg ser det kom et spm tidligere om det virkelig skal være en hel spiseskje vaniljesukker, men ser ikke noe svar:-) Stemmer det med 1 ss vaniljesukker?

 4. Fulgte oppskriften til punkt og prikke, men kaka ble mislykket. Tok den ut av ovnen etter 25 minutter, lot den kjølne litt, veltet den forsiktig over på ei rist og hele bunnen ramlet ut! Den var helt gjennombløt. Trasig siden vi skulle ha gjester 🙁
  Er 175 grader i 25 minutter for lite?

  1. Kaken din ble åpenbart for lite stekt. Steketider må alltid tas med en klype salt da stekeovner steker ulikt. En må derfor alltid sjekke med en fyrstikk eller lignende for å se om kaken er ferdigstekt, eventuelt hvor “rå” kaken er, dersom man ønsker en bløtere konsistens på kaken.

 5. Hei,
  Laget en halv røre akkurat. Den har stått inne i 20 min, og er ikke i nærheten av ferdig. På toppen av kaka ligger det et lite smørhav og bobler – hva har jeg gjort feil? :O Jeg brukte halv menge (75g) smør.

  1. Det kan høres ut som om sjokoladen har skilt seg, dvs. at du trolig har hatt for høy temperatur når/etter at du har smeltet sjokoladen.

 6. Jeg har laget den en gang og den var nydelig, fikk masse skryt. Skal lages igjen til helgen. Så lettvint, ettersom jeg rørte alt sammen i pannen. Så litt rar og bløt ut da jeg tok den utav ovnen, men ble saftig med god appelsinsmak!

 7. Hei, tusen takk for en fantastisk blogg! Et spørsmål: vet du om det blir bra resultat dersom en bytter ut hvetemel med speltmel eller glutenfritt? Bør en da redusere mengde mel?

 8. Hei! Takk for utmerket blogg! Har du eller noen andre her tips til passende sjokolademerke til denne kaken? Jeg var på et sjokoladesmakekurs en gang og vi fikk smake en bit kokesjokolade først – så mange kvalitetssjokolader – før vi fikk en bit kokesjokolade igjen. Æsj da smakte den ikke særlig godt! Syntetisk og oversukret. Men å putte favorittsjokoladen sin i kaken er heller ikke alltid en suksess – smaken kan forandre seg voldsomt. Hadde vært gull med tips på kvalitetssjokolade som passet til kakebaking i både 50-60 % kakao-klassen og mørkere! Jeg synes leverandører burde sponset deg med mange forskjellige sorter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste