Det er vel ingen hemmelighet at jeg elsker søt gjærbakst, både å lage og nyte den. Det blir imidlertid ikke mye tid til bollebakst for tiden, siden det er oppskrifter og bilder til min nye kokebok "Trine inviterer" som står på agendaen fra tidlig til sent. Jeg har derfor ikke noen ny bolleoppskrift på lager, men vil i stedet friste med en deilig oppskrift fra Trines mat 2, nemlig bringebærsnurrer med et hint av appelsin og kanel. Kombinasjonen bringebær, appelsin og kanel er himmelsk - prøv den du også! Og vil du imponere litt ekstra kan du sette flere snurrer sammen i en liten rosett!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

950 g hvetemel (ca.)
150 g sukker
1 ts salt
1 ts kardemomme
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær (rød type)
5 dl melk (ca. 20 grader)
1 egg
150 g smør , i terninger

BRINGEBÆR- OG APPELSINFYLL

300 g bringebærsyltetøy (tykt)
1 appelsin , revet skall
1/2-1 ts malt kanel
1 egg , til pensling

MELISGLASUR

150 g melis
1-2 ss vann eller appelsinsaft

SLIK GJØR DU

Lag gjærdeigen som angitt i grunnoppskriften og sett den til forheving.

Vask appelsinen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det oransje) fint med et zesterjern eller lignende.

Ha deigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60×50 cm. Fordel bringebærsyltetøyet jevnt utover leiven. Fordel appelsinskallet over og dryss over litt kanel. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen til en jevn, fast pølse. Skjær pølsen opp i ca. 24 jevnstore emner, ca. 2 ½ cm brede. Legg bollene på et bakepapirkledd bakebrett. Lag gjerne en rosett ved å legge en bolle midt på brettet og legg 6-7 boller inntil, slik at de hever seg inn i hverandre. La det etterheve under et klede til ca. dobbel størrelse, etter ca. 45 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker, og stek bringebærsnurrene på midterste rille ved 225 grader (over- og undervarme) i ca. 12 minutter. Bringebærsnurrene er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under. Dersom du lager en rosett senkes varmen til 215 grader og steketiden økes til ca. 18 minutter (følg med mot slutten). Dersom du synes baksten begynner å bli litt brent på toppen kan du legge over et bakepapir mot slutten av steketiden.

La bringebærsnurrene stå på stekebrettet et par minutter og løft dem deretter over på en rist for videre avkjøling.

Rør sammen melis og vann/appelsinsaft til du får en jevn glasur. Ha gjerne melisglasuren i en sprøytepose og dekorer bringebærsnurrene, eller bruk en kniv og smør den på. Vent et par minutter, og nyt deretter bringebærsnurrene – og gjerne sammen med en kopp god kaffe.

TIPS

  • Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve så lenge som angitt i oppskriften, kan du øke gjærmengden til maksimalt 50 gram.
  • Har du god tid kan du kaldheve deigen over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Dersom du ikke skal spise alle bringebærsnurrene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt (uten melisglasur). Frosne snurrer tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.
  • Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Lagde disse nå i dag, og de bli en stor suksess! Utrolig saftige og gode, takk for deilig oppskrift 🙂

  2. Tenkte å lage 50/50 av disse og de små kanelsnurrene du la ut idag. Ser det står tykt bringebærsyltetøy, er det noen spesiell sort? Har ikke tenkt så mye på at dette varierer i ferdigglassene 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste