Som jeg har nevnt tidligere så hadde vi middagsbesøk av en journalist og fotograf fra a-magasinet på mandag. De skulle intervjue oss om mat og livsstil i forbindelse med en artikkel, og være tilstede mens vi tilberedte og spiste middagen.  Selvfølgelig ble de da også invitert til å spise sammen med oss, og som en liten avrunding av måltidet hadde jeg på forhånd laget bringebær- og bjørnebærsorbet. Mathias og jeg hadde "kvalitetssikret" den dagen før, "veldig godt, mamma" kom det veslevoksent fra han som er nesten 3 år. Vel, det smakte nesten enda bedre dagen etter, og i en epost i ettertid skrev journalisten "smaken av den nydelige bringebærisen har jeg fremdeles i munnen". Kombinasjonen bringebær, bjørnebær og sitron var kjempegod, og skal gjentas om ikke så alt for lenge. Og vil dere være med, så heng på. Til ca 1 liter sorbet trenger du da:

Ingredienser

400 g frosne bringebær
400 g frosne bjørnebær
1 sitron revet skall og saften
250 g sukker (ca.)
vann (se nedenfor)
1 eggehvite , pisket
ismaskin

SLIK GJØR DU

Ha bær, sitron og sukker i en kjele, og kok forsiktig opp. La det småkoke ca 2 minutter og ta kjelen av varmen.

Ha bærmassen i en sil og press så mye som mulig av bærene gjennom silen. Mål opp hvor mye saft du har og fyll på med vann til du har ca 9 dl totalt. Smak til med mer sukker om du synes det trengs. Avkjøl helt.

Vend inn stivpisket eggehvite i bærblandingen og kjør den i ismaskin. Serveres umiddelbart eller fryses ned for å nytes på et senere tidspunkt. Tas opp av fryseren ca 15 minutter før servering. Nytes umiddelbart, gjerne med litt mynte eller sitronmelisse som pynt.

Enjoy!

(Har du ikke iskremmaskin kan du sette bærblandingen i fryseren, og røre i sorbeten jevnlig under innfrysingen. Ved å røre jevnlig unngår du at det dannes iskrystaller som ødelegger den fløyelsmyke konsistensen denne sorbeten bør ha for å bli helt perfekt…)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. hva er det en iskremmaskin gjør som man ikke kan bruke en annen maskin til å gjøre??? kan man ikke lage denne isen hvis man ikke har iskremmaskin? :O

 2. Takk for god oppskrift på sorbet! 🙂 Lagde denne, men bytta ut bjørnebær med blåbær. Resultatet ble kjempebra! Især i kombinasjon med hjemmelaga lakrismarengs 😛

 3. Takk for flott blogg! Denne isen så fantastisk god ut. Jeg har prøvd å lage is med ulike ismaskiner, men har aldri fått en som fungerer. Kan du legge ut bilde og navn av din?

  1. Jeg har en gammel en fra Krups, som synger på siste verset, så det er nok ikke stort til hjelp dersom du skal kjøpe en ny. 🙂

 4. Denne ser fantastisk god ut! Tenkte prøve den nå i påsken, men et lite dumt spm fra en som aldri har laget is før (og som gjerne vil lykkes på første forsøk ;)) Hvor ofte er jevnlig røring under innfrysing? Hvert 10 min? halvtime?

  1. Jeg vet faktisk ikke, lager alltid is med ismaskin selv. Men, jeg vil tro at det er en plass imellom det du skisserer. Mitt tips er å røre med kanskje 10-20 minutters mellomrom et par ganger, så vil du når du ser hvordan konsistensen blir etterhevrt hvor ofte og hvor lenge du bør røre videre. Lykke til!

 5. Hei, dette ser herlig ut!
  Lite (og kanskje dumt?) spm når det gjelder å lage uten ismaskin; hvor lang tid beregner man da før man skal servere? Kan man lage den tidlig på dagen, røre til konsistensen blir rett og så la den stå i fryseren til den skal serveres, eller vil konsistensen bli ødelagt da?

  1. Svaret blir her, som over, at jeg ikke har erfaring med å lage is uten iskremmaskin og kan derfor ikke svare på hvor lang tid det tar før isen har riktig konsistens. Det vil også være avhengig av hvor store mengder man skal lage. Det som gjelder for begge sorter er at når isen får stå for lenge i fryseren vil den etter hvert bli mer og mer frossen, og til slutt stivfrossen. Den må da tines opp noe før den kan serveres, og mister ofte den silkemyke konsistensen helt nylaget is har.

 6. Jeg lurer på noe av det samme som Annette. Kan man servere isen umiddelbart dersom man lager uten ismaskin? Hvis ikke, hvor lenge må den kjøles ned før den får riktig konsistens?

 7. En annen vri er å ta fryste bær rett fra fryseren og putte i food-processor. Kjør de sammen med sukker, sitronsaft, eggehvite (eller bytt ut eggehvite med creme fraiche eller fløte eller bare vann). Kjør til det blir en jevn masse og server straks. Ev. kjeks, strull eller annet til. Lettvint og ungene elsker det gjerne med strø på. All bær kan brukes – rips, solbær, blåbær, bringebær, jordbær, bjørnebær…. 🙂

 8. Hei!
  Denne så god ut! Hvor mange personer er denne oppskriften beregnet på ca?
  Mvh. Camilla 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste