Det er knapt noe som er mer populært på et kake- eller dessertbord enn en hjemmelaget bærterte. Setter du denne på bordet vil du garantert høste applaus! Jeg ble i alle fall veldig populær da jeg disket opp med denne terten på hytta tidligere i sommer. Finn frem:

Ingredienser

3-2-1 tertebunn

300 g hvetemel
200 g smør
100 g melis
1 egg sammenvispet

Fyll

5-7 dl friske eller frosne bær (jeg brukte bringebær og blåbær)
1,5-2 dl brunt sukker
1,5-2 ss potetmel (kan sløyfes hvis du benytter friske, hele bær)

SLIK GJØR DU

Bringebær- og blåbærterteJeg laget terten i en 22 cm paiform og benyttet ca 5 dl bær (ca halvparten blåbær og halvparten bringebær). Skal du lage en terte i 26 cm form benytter du all tertedeigen og ca 7 dl bær.

Tips til tertedeigen har jeg fått av Sverre Sætre på Sommeråpent for en tid tilbake:

Smuldre mel, melis og smør med hendene eller bruk kjøkkenmaskin om du heller foretrekker det. Tilsett egget og rør det godt inn, til du får en myk og litt fast deig. Form en avlang pølse som er omtrent like lang som paiformen du skal benytte og pakk deigen inn i plastfolie. Legg deigen i kjøleskapet og la den hvile noen timer eller gjerne over natten.

Skjær tynne, jevne skiver av deigpølsen (på langs) og dekk bunnen i en smurt og strødd paiform. Om du heller foretrekker og kjevle ut deigen gjør du det, men med denne metoden sparer du deg for en klissete kjøkkenbenk og kanskje noen ergrelser. Deig som eventuelt blir til overs kan oppbevares i fryseren i inntil 3 uker.

Forstek tertebunnen ved 185 grader i 20-25 minutter, til tertebunnen såvidt begynner å ta farge.

Bland sammen sukker og potetmel. Rør forsiktig sammen bærene og sukkerblandingen (smak deg frem til ønsket sødme). Dersom du benytter frosne bær må du helle av eventuell bærsaft før du blander inn sukkeret, hvis ikke kan terten din bli vassen. Hell bærblandingen forsiktig oppi den forstekte tertebunnen og etterstek terten i ca 10-15 minutter.

Pynt eventuelt med friske bær og urter, hvis du har, og gi gjerne terten et melisdryss før servering. Serveres lunken med vaniljeis eller stivpisket fløte/creme fraiche. Forsyn deg gjerne med et raust stykke, for det er ikke sikkert det er igjen noe til andrerunden!

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Hm, det har aldri vært noen rester igjen her hjemme for eventuell nedfrysing, så det har jeg ingen erfaring med. Tror det skal gå bra, men vil nok primært anbefale det ift rester.

  1. Ser kjempegod ut!
    Her i huset er smuldrepai med blåbær den store favoritten:) Eg brukar også å blande bæra med sukker og potetmjøl, men brunt sukker har eg ikkje prøvd.

  2. Spm til terten; man skal blande sukker og bær…. Da jeg gjorde denne “rant” bare sukkeret gjennom/forbi bærene. Sukkeret smeltet heller ikke unde stekingen. Alle mine bær var hele etter steking, på ditt bilde ser det ut som de nesten er mer mos konsistens. Gjør jeg noe feil?
    Ellers flott nettside.

    1. Hvis du benytter friske, hele bær kan nok det skje, men det er jo litt rart at sukkeret ikke klistrer seg til noen av bærene. Jeg benyttet en blanding av friske og frosne bær, og det er nok derfor fyllet ser mere “most” ut. At bærene er hele etter steking er vel ingen ulempe og ser vel lekkert ut? Potetmelet er imidlertid ikke nødvendig da, noe jeg har tilføyd i oppskriften.

  3. Låter gott och ser så vackert ut! Men vad betyder melis..? Är det florsocker på svenska..?
    Jag är på jakt efter den bästa pajdegen – tunn, krispigt frasig, spröd och mjäll med fin smak… inte helt lätt. Ska pröva det här – har du fler tips på bästa pajdeg? Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

  4. Denne terten gjorde stor suksess på en vennefest vi hadde forleden. Jeg fikk mye heder og ære, men jeg fikk promotert siden din også ; )
    Jeg brukte bare friske bær, og da kaken var ferdigstekt iflg. oppskriften, så bærene nestn like ferske ut – jeg ville jo helst har samme “looken” som på bildet ditt. Jeg lot den bare stå i ovnen litt lenger på svakere varme slik at bærene sank mer sammen. Sammen med vaniljeis og/eller vaniljesaus var det bare godlyder å høre rundt bordet!

  5. Hei, jeg holder på å lage denne terten nå, men jeg skjønner ikke helt sukkerblandingen. Skal den kokes først? For nå når den står inne i ovnen og jeg har hatt den der i 10 minutter er det bare masse bær og brunt sukker…

    1. Sukkerblandingen skal ikke kokes, men røres inn i bærene. Håper terten smakte godt når den var ferdigstekt. 🙂

  6. Denne terten blir faktisk nyttårsdesserten 2012 hos oss. Gleder meg til lun, frisk og god avslutning på middagen 🙂

  7. Heisann! Tenkte å prøve meg på denne terta, i tillegg til mye annet, til bursdagsfeiring kommende uka. Men siden vi blir mange og jeg skal bake en god del, hadde det vært praktisk å kunne gjøre det meste klart på forhånd. Hva kan gjøres på forhånd, og hva må jeg eventuelt vente med til selve dagen? 🙂

  8. Eg har laga denne terte fleire gonger. Aldri restar att. Enkel og god kake. Denne vart ein suksess!

  9. Hei Trine

    Hvis man benytter frosne bær, tiner du de slik at bærsaften skal renne av?

    Hilsen Cecilie

  10. Hei! Denne gleder jeg meg til å spise. Men tror du egget i tertebunnen kan utelates? Eller burde jeg kanskje heller bruke oppskriften på den franske tertebunnen? 🙂

  11. nydelig- ingen rester her i huset. Blåbær fra i fjor og årets bringebær, fra egen hage. Kortreist mat?

  12. Hei! Hvor mange personer er denne regnet til? Skal lage til 8 som er veldig glad i pai alle mann;) Bør jeg ha 2?

  13. Hei. Eg tenkte å lage paien din med frosne bær. Så ser eg at du har skrevet i oppskriften at Eg må la saften renne av bærne.
    Så mitt spørsmål da er om Eg skal tine bærene før eg ligger di i paien?

    Mvh Siri

Leave a Reply to Trine Gravdal Cancel reply

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste