Det er noe spesielt med bagels! Bagelen er kanskje først og fremst kjent som et amerikansk frokostbrød, men den skal visstnok ha blitt bragt over Atlanterhavet av polske immigranter på slutten av 1800 tallet. Den karakteristiske konsistensen får du ved å koke deigen litt først, og deretter steke dem ferdig i stekeovnen. Dette gjør at bakverket blir sprøtt på utsiden, og mykt inni. Ypperlig til lunsj, for eksempel – hvor du kan fylle brødet etter smak og behag. Til 10-12 bagels trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Gjærdeigen

4 dl vann (romtemperert)
15 g fersk gjær (eller 1/3 pose tørrgjær)
1 ts sukker
600 g hvetemel
1 ½ ts salt (ca.)

Til ”koking” og pensling

3-4 l vann
1 ss sukker
1 egg
½ dl vann (til pensling)
valmuefrø , sesamfrø eller andre frø

SLIK GJØR DU

bagels

bagels

Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på sakte til middels fart i ca. 10 minutter, til du har en jevn deig. Tilsett eventuelt mer hvetemel/vann underveis dersom deigen virker klissete/tørr. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la den heve på et lunt sted i ca. 1 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Ha deigen på melet bakebord og del deigen opp i 10-12 jevnstore emner. Trill runde boller. Stikk pekefingeren midt i bollen, lag et hull og form bagelen slik at hullet utgjør ca. 1/3 av brødets diameter. Alternativt kan du trille bollen til en remse på ca. 25 cm og skjøte endene sammen. Sett brødene på bakepapirkledd bakebrett. Pass på at det er noe mel under brødene før du setter dem til heving. La dem etterheve under klede i ca. 30 minutter.

Nå skal brødene kokes noen minutter, før de skal stekes i stekeovnen. Finn frem en bred kjele eller sautépanne og fyll opp med 3-4 liter vann. Tilsett 1 ss sukker og kok opp. Legg 3-4 bagels oppi det varme vannet (skal så vidt koke) og la de trekke i det varme vannet i ca. 3 minutter på hver side. Bruk hullsleiv og legg de ferdigkokte brødene på et klede og la det renne av. Legg dem deretter tilbake på den bakepapirkledde bakebrettet. Visp sammen egg og vann og pensle bagelsene og strø eventuelt over valmuefrø eller lignende.

Stekes ved 210 grader (over- og undervarme), midt i ovnen, i 20-25 minutter, til brødene er gylne og gjennomstekte.

 

Avkjøl brødene på rist, og nyt dem gjerne lune med kremost, salat, røkt laks og andre godsaker. Bagels kan fryses.

ENJOY!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette ser godt ut!
  Når du skriver romtemperert vann – koker du da opp vannet først og avkjøler det, eller tar du vann rett fra krana og heller i deigen?

 2. Måtte prøve disse, da vi trenger lunsj til morgendagens lange reise mot Finnmark. Denne oppskriften var fantastisk god og jeg gleder meg kjempe masse til morgendagens lunsj 🙂

 3. Hei 🙂 Tror du det er mulig å bytte ut ca halvparten av hvetemelet med fibramel? Ungene holder litt lengere på det når de skal i skibakken!

  1. Ja, du kan lage halvgrove bagels også. Erstatt ca. 20% av hvetemelet med et grovt mel. Mulig du også må tilsette litt mer væske. Lykke til!

  1. Jeg lager for én uke om gangen. Samme dag og neste dag spiser jeg dem ferske, resten av uken fra fryseren. Skjærer i to før jeg fryser dem, og så siden rett fra fryseren til brødristeren. Digg!

 4. Hei, er det mulig å halvsteke/fryse disse for så og steke dem direkte i ovn frosne? Som man gjør med hatting etc?

  Har du isåfall forslag til steke lengde og temperatur før og etter frysing?

 5. Når det står klede, hva bruker du da?
  Jeg prøvde kopp-håndkle, men det satt så fast etter de var kokt.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste