Den siste kvelden på matreisen til Bolsena laget vi antipasti sammen på Casa Remi, som hadde vært basen vår under hele oppholdet. Vi hadde tidligere på dagen vært på kokkekurs på Il Tesoro og var vel alle i et "høykarbosjokk" etter dagens inntak av utallige sorter pasta, pizza, focaccia og småkaker (mer om dette kommer senere). Men etter et par timers kokkelering ved langbordet, mens vi nippet i Casa Remis egenproduserte vin og skravlet, tryllet vi frem enkle, men kjempegode antipasti, som etterpå gikk ned på høykant.

Dette er virkelig kjapp, enkel og deilig mat, som kan serveres på store fat slik at den enkelte kan forsyne seg selv, eller de kan anrettes på porsjonstallerkener slik at det blir en forrett eller smårett. Det som imidlertid er viktig å utelukkende benytte gode råvarer, for rettene blir nemlig ikke bedre enn kvaliteten på råvarene dine!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

CAPRESE

tomater (gode), i skiver
bøffelmozzarella , i skiver
frisk basilikum
maldonsalt og litt pepper
olivenolje , god
balsamicoeddik , god

BRESAOLA MED RUCCULA OG PARMESAN

bresaola , i tynne skiver
ruccula
Grovmalt sort pepper
parmesan , høvlet
extra virgin olivenolje

PARMASVØPT ASPARGES

asparges
parmaskinke
olivenolje

AIOLI

1 eggeplomme
1 ss dijonsennep
½ sitron , saften (smak til)
2 dl soyaolje eller annen nøytral olje
extra virgin olivenolje (smak til)
vann
2 fedd hvitløk , finhakket
salt og hvit pepper

SLIK GJØR DU

Antipasti - caprese

CAPRESE

Fordel tomater, mozzarella og basilikum på en stor tallerken eller porsjonstallerkner. Krydre med litt salt og pepper, og ringle deretter over litt av din beste olivenolje og balsamicoeddik.

BRESAOLA MED RUCCULA & PARMESAN

En annen smakfull og enkel smårett er Bresaola med godt tilbehør. Bresaola er lufttørket, saltet biff-filet, som skjæres i løvtynne skiver. Du får blant annet kjøpt vakumpakket bresaola i velassorterte dagligvareforretninger.

Antipasti - bresaola

Vask rucculaen og kjør den i en salatslynge eller lignende, slik at den blir helt tørr. Fordel salaten utover et stort fat eller på flere små tallerkener. Fordel bresaola utover og drypp litt av din beste olivenolje over. Krydre deretter eventuelt med litt grovmalt pepper og fordel høvlet parmesan over retten.

Asparges

PARMASVØPT ASPARGES

Parmasvøpt asparges smaker også godt når antipasti skal serveres. Skjær 2-3 cm av stilkenden av aspargesen, eller knekk den av der den knekker naturlig. Skrell den nederste delen av stilken med en potetskreller eller lignende. Kok opp vann tilsatt salt og litt sukker, og en skvis sitronsaft, og la aspargesen trekke i ca. 3 minutter (avhengig av tykkelsen), til de er møre. Stopp kokeprosessen ved å ha aspargesen i rikelig med kaldt vann, la dem renne helt av. Rull ca. 2 asparges sammen i en skive parmaskinke. Drypp litt av din beste olivenolje og balsamicoeddik over, og høvle gjerne litt parmesan over.

Antipasti - parmasvøpte asparges

AIOLI

Godt brød hører med til antipasti, og da smaker det også godt med litt aioli til. Pass på at alle ingrediensene er romtemperert før du setter i gang. Ha eggeplomme, sennep og litt av sitronsaften i en bolle, og pisk til det skummer lett. Hell oljen oppi eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper hele tiden. Bruk gjerne stavmikser. Tilsett også den hakkede hvitløken. Smak til med litt av din beste olivenolje, eventuelt litt salt og hvit pepper. Dersom aiolien blir for tykk kan du tilsette litt vann og røre godt sammen.

Antipasti - aioli

I tillegg laget vi bruschetta med tomat og tapenade, grillede middelhavsgrønnsaker og basilikumpesto.

Server antipasti sammen godt brød, for eksempel focaccia eller eltefritt italiensk landbrød, og gjerne et glass god italiensk vin.

VINANBEFALING (fra Sara Døscher)

 • Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2020 fra Piemonte, Italia (pris: kr 159,90 – varenummer: 9747601). Årets første (og beste?) rosé! Rosévin er for mange forbundet med vår og veranda. Kan det bli bedre? Ja! Spør du meg fortjener årets første rosévin spiselig selskap, og lite overgår kombinasjonen italiensk rosé og antipasti. Caprese, oliven, parmafocaccia… her er det mye smak, mye salt og ikke minst mye deilig olivenolje. Her trengs en tørr og leskende rosévin! Og Ioppa er nettopp det: frisk, fruktig og med akkurat passe fylde til å matche maten.

BUON APPETITO!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Takk for masse god inspirasjon og nydelige retter. Nå har jeg funnet forrett til vårt selskap i begynnelsen av juni. Dine antipasti så fantastisk deilige ut. Så det skal prøves. Synes du jeg kan lage en gryterett til selskap på denne tiden, eller blir det for «vinterlig». Hadde vært så deilig å lage klart dagen før!

 2. Disse antipasti så bare helt herlige ut. Følte jeg kjente smaken og fikk vann i munnen av bildene. Dette er retter som skal prøves. Jeg elsker tomater og ost.

 3. Umulig å få tak i bresaola skinke hær :/

  Vet du om denne skinken tåles å bestilles og sendes fra annet sted, eller må jeg bare finne meg i å bruke noe annet?

  Jeg bor nord i Landet, å hær har vi elendig kjøttutvalg.
  Jeg er en dame som har reist mye til Parisettersom mannen min var fransk.

  Må vel si jeg har gjort d meste for å få med meg oppskrifter fra «hemmelige» parisiske kjøkken,
  for de gutta dær er kjøkkenet og råvarene og ikke minst oppskriftene hellige!

  Da er det en utfordring å bo på et sted hvor gudommelig god mat og fantastiske råvarer ikke er i enhver hylle desverre..

 4. Fantastisk blogg med herlige oppskrifter! Lagde hjemmelaget aioli for første gang i dag, og brukte oppskriften over. Men i etterkant – og ved søk på dine andre oppskrifter på aioli; så er det kanskje en skrivefeil i oppskriften? Det skal kanskje være 1 ts sennep – og ikke 1 ss?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste