Månedens treretters meny

Det går mot vår og lysere tider. I månedens menyforslag frister jeg med deilige munnfuller med laksesashimi og avokadokrem, steambuns med soyamarinert svinekjøtt og mye godt tilbehør – og chilibakt ananas med vaniljeis til dessert. Med på kjøpet får du denne gangen spennende, smakfulle og vårlige vintips fra vinkelner Sara Døscher.

 

 

# FORRETT #

Sashimisalat med avokadokrem og soyasaus

Som forrett foreslår jeg sashimisalat med laks, avokadokrem og soyasaus – en enkel, kjapp og smakfull start på måltidet.

 

Sara foreslår her en perlende rosevin fra Østerrike, nemlig Langmann Schilcher Frizzante (kr 163 – varenummer 8012501): «Rosa mat + rosa vin = sant! Fet fisk og avokado roper på en vin med høy friskhet. Salt soya derimot, trenger fruktighet fra vinen. Er det noe de rosa Schilcher-vinene er kjent for, så er det nettopp det: friskhet og fruktighet. Dette er meant to be – her har maten og vinen giftet seg for lenge siden.» 

 

#HOVEDRETT #

STEAMBUNS MED SOYAMARINERT SVIN, SYLTET KINAKÅLSALAT OG SPRØ LØK

Til hovedrett foreslår jeg Steambuns med soyamarinert svin, syltet kinakålsalat og sprø løk. Dette er en favoritt hjemme hos oss, med mange gode smaker og ulike teksturer. Dersom du ikke vil lage bunsene selv kan du kjøpe dem ferdige, men lov meg at du ikke dropper den sprø løken – den må med!

 

Sara foreslår her en riesling fra Østerrike, nemlig Schloss Bockfliess Riesling Kies (kr 139 – varenummer 11455601): «Kan man ha hvitvin til kjøtt? Javisst! Det viktige er ikke fargen på vinen, men smaken. Hva slags vin kan kunsten å balansere spicy, pikante smaker som ingefær, chili, hvitløk og sitrongress? For meg er hvitvin på riesling-druen svaret. Denne er rik og raus med leskende friskhet. Sjarmerende vin som smaker av solmodne epler, sitron og honning. Skål for våren!»

 

 

# DESSERT #

chilibakt ananas

Som en søt og godt punktum foreslår jeg chilibakt ananas med bringebær og vaniljeis, en spennende, smakfull og kanskje litt uvanlig kombinasjon.

 

Sara matcher denne desserten med en perlende dessertvin fra Italia, nemlig Saracco Moscato d´Asti (kr 136 – varenummer 3267701): «Visste du at sødme i mat stjeler sødme fra vin? For at kombinasjonen skal bli vellykket, bør vinen være søtere enn desserten. Dette er en lys, lett, søt og perlende dessertvin. Syrligheten matcher ananas og friske bringebær perfekt, i tillegg til å møte fedmen i vaniljeisen. Og chilien? Den tar sødmen seg av. Jeg vender ofte tilbake til denne kombinasjonen – dette er rett og slett pur antideprissiva.» 

 

Sara Døscher er sommelier (vinkelner) med over 20 års erfaring fra Vinmonopolet, vinimport og restaurantbransjen. Hun brenner for god mat og vin i kombinasjon og hennes største lidenskap er faglig formidling. Derfor skriver hun vinbøker, holder vinkurs og lager podcast om vin. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

 

Lyst på flere menyforslag? Sjekk ut de øvrige menyene i serien «månedens treretters«. Ellers finnes det allerede mange gode tips under kategorien «meny«. 

 

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Takk for fint forslag på 3-retters med vin. Om jeg får komme med et ønske, så hadde det vært fint om vi fikk med varenr fra Vinmonopolet.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste