Høsten er nok min favorittårstid når det kommer til mat, for da er jo de norske råvarene på sitt aller beste. Grønnsaksdisken bugner av deilige norske rotgrønnsaker, epler og annet godt – og så har vi jo lam og vilt, for eksempel. Da samler jeg gjerne familie og venner rundt bordet, og byr på varmende gryteretter og supper, og gjerne med noe søtt etterpå hvor epler fra hagen får spille hovedrollen. Her er mine høstfavoritter – klikk på bildene for å komme til oppskriftene.

 

Først ut er en varmende og smakfull fiskesuppe med torsk, reker, rotgrønnsaker og tomat, og som toppes med en deilig urteolje. En kjapp, enkel og smakfull rett som du både kan servere til hverdags som til fest.

 

Og mens vi snakker om suppe med smak av høst, er selvsagt en suppe av “skogens gull”, nemlig kantareller, en annen favoritt. Jeg serverer kantarellsuppe ofte som forrett nå på høsten, før for eksempel lam eller vilt.

Lammekjøttet er jo i sesong nå, og lammeskanker som har fått kose seg i stekeovnen sammen med rotgrønnsaker og annet godt i mange timer er en skikkelig høydare! Dette er enkel mat som lager seg selv mens du gjør andre ting. Serveres sammen med en deilig potetmos, og gjerne med en god rødvin i glasset.

På høsten kommer du ikke unna en kraftig og smakfull gryterett, som for eksempel den franske klassikeren Boeuf Bourguignon. Det er noe helt spesielt å møtes rundt en varm og velduftende gryte med mørt kjøtt, en kraftig saus og møre, søte rotgrønnsaker. Dette er ypperlig hytteturmat eller søndagsmiddag etter en deilig tur i marka.

Som tilbehør til supper og gryteretter baker jeg ofte eltefritt brød eller eltefrie rundstykker, som for eksempel disse. De smaker også godt til frokost, brunsj eller lunsj. Du rører deigen kjapt sammen for hånd kvelden før, og blir belønnet med saftig og luftig bakst dagen etter!

Det er umulig å skulle snakke om høstfavoritter uten å nevne epler og mormors eplekake. Det er en ganske tradisjonell eplekake som helst nytes lun sammen med vaniljeis eller stivpisket kremfløte. Hvem klarer vel å motstå det?

Søt gjærbakst hører helt klart høsten til, som for eksempel kanelboller. Denne oppskriften er i skrivende stund vist hele 1.632.994 ganger, og det er ikke uten grunn. Kanelboller med smaksgaranti, rett og slett! Inviter til bollefest!

Nyt høsten og alle de deilige råvarene som nå er i sesong!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste