Så er den her igjen da – DESEMBER, som kommer like fort på meg som julekvelden kommer på kjerringa. Nå er jeg imidlertid klar til å sette i gang, både hjemme og her på bloggen.

Tradisjoner står høyt for meg i julen, og etter å ha blogget i snart seks år har jeg allerede delt de aller fleste juleoppskriftene mine. Jeg kommer derfor til å resirkulere en del av de gode, gamle oppskriftene, med det kommer selvsagt en del nytt også. Blant annet kommer det en ny biscottioppskrift, flere tips om spiselige julegaver og nye kokeboktilbud.

Først ut er mine ti julematfavoritter (i uprioritert rekkefølge):

Jeg begynner selvsagt med det jeg har hatt et forhold til lengst, og det er Verdens beste PEPPERKAKER. Disse har jeg bakt så lenge jeg kan huske, ja faktisk mer enn 40 år! I morgen er det pepperkakebakedag med barn, svigersønner og barnebarn. I år skal småjentene på 17 måneder også få være med å bake, så det begynner å bli trangt rundt bakebordet! Oppskriften er også veldig populær blant dere lesere, ser det ut til. I skrivende stund har så mye som 7000 av dere vært inne på oppskriften i løpet av den siste uken! Kommentarfeltet under oppskriften tyder også på at oppskriften har falt i smak hos flere enn meg og min familie. Gøy!

KRUMKAKER er en annen kjær favoritt, som jeg alltid forspiste meg på i barndommen, under første juledagsselskapene hjemme hos farmor og farfar. I mer enn 20 år har jeg stekt krumkaker sammen med min gode venninne Liv, og dato for årets krumkakesteking er allerede satt. Oppskriften er den samme gamle, og vi har ikke forandret oss så mye på den tiden vi heller, synes vi selv i alle fall.

BISCOTTI er en relativt ny juletradisjon. Det vil si, biscotti lager jeg hele året, men til jul lager jeg en litt mer «julete» variant. Ny oppskrift kommer i løpet av den kommende uken.

GLØGG hører med, og den aller beste gløggen lager du selv. Denne alkoholfrie gløggen lager vi til den tradisjonelle pepperkakebakingen, og i «voksenlag» er det ofte portvinsgløgg som serveres. Som kveldskos i desember koser vi rett som det er med epletoddy.

HJEMMELAGET KONFEKT hører julen til, og serveres alltid til kaffen på julaften og resten går med på romjulas juletrefest. Konfekten lager vi rett før jul, døtrene mine og jeg, og dette er bare vår greie. Hvert år utfordrer jeg de til å komme med en oppskrift hver, noe som har beriket konfektassortementet med Emilies troikabiter og Anettes peppermyntekonfekt, noe som har blitt storfamiliens favoritter. En annen favoritt er bringebærtrøfler.

JULEBRØD er mannen min sin favoritt, og nytes til helgefrokostene i desember og til julens frokoster og buffeter. Selv synes jeg det ble mye mere stas med julebrød etter at jeg begynte å lage dem etter de samme prinsippene som jeg benytter når jeg lager boller.

HJEMMEBAKT BRØD hører også med. Her er mine 7 favoritter fra i fjor.

På julekvelden er det RIBBE som gjelder, med RISKREM til dessert.

En REINSDYRmiddag hører også julen til.

Og mye mye mer (det er jammen ikke lett å velge ut bare 10 juleoppskrifter).

Har DU noen julematfavoritter?

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg har mange favoritter, men jeg hadde aldri overlevd en jul uten riskrem, hjemmelaget marsipan og konfekt i stoooore mengder, waldorfsalat og kransekake! 🙂

  2. Hos meg er det pinnekjøttet som er aller viktigst, faktisk så viktig at foreldrene har streng beskjed om å spare på en posjon til jeg kommer hjem 2.juledag 😛

  3. Kjære Trine!
    Om to dager skal jeg ha den tradisjonelle adventslunchen med venner. Den består av all form for koldt bord som hører advtiden til ( for oss) div silder, sylt/ lammerull, rakfisk, gravlaks, røkelaks osv. Dessuten varm ribbe. Og her kommer jeg til spørsmålet. Kan jg steke ribben dagen før og varme opp ? ( evt, tidlig på dagen?) Med varm sky, potet og surkål. Hva syns du? Det hadde jo vært deilig å gjøre mest mulig på forhånd, og kose seg med venner uten stress! Ellers tusen takk for en blogg jeg bruker mye og har glede av.

  4. Julaften er det pinnekjøtt og riskrem som gjelder. Fiken og dadler, nøtter. Men jeg tenker hva i all verden jeg skal servere i nyttårselskapet ti 12 personer. Noe som garantert blir vellykket og som jeg helst kan lage i god tid så jeg slipper å stå på kjøkken mens de andre spiser.? Siden nyttårsaften er søndag i år får jeg ikke kjøpt ferdig mat fra catering. Vil ha forrett, middag og så en sjokoladekake tenkte jeg. Eller kanskje tapas? Mye å tenke på.Håper jeg finner forslag hos deg etterhvert. God jul. Og takk for kjempefin blogg.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste