Årets norske lammekjøtt er like rundt hjørnet og det er bare å ta for seg av høstens herligheter. Selv ser jeg for eksempel frem til herlige måltider med blant annet lammeskanker, lammestek, lammegryterett og fårikål, selvsagt. I dagens oppskrift benytter jeg lammefilet, som selvsagt kan byttes ut med annet lammekjøtt som for eksempel lammekotletter eller en lammestek. Jeg synes denne kombinasjonen med møre, søte grønnsaker og den salte fetaosten er en herlig kombinasjon. Oppskriften er til ca 4 porsjoner.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Så står ratatouillen for tur:

1 squash , i biter
1 rødløk , i tynne båter
1 rød paprika , i biter
1 gul paprika , i biter
1 fennikel , i biter
2 fedd hvitløk , finhakket
2 ss tomatpuré
1 boks hele hermetiske tomater (kun tomatene, ikke juicen)
sitron litt, ferskpresset
salt og pepper
friske krydderurter (feks timian, basilikum, oregano, persille eller rosmarin)

Begynn med potetene:

4-8 poteter jevnstore
smør smeltet
1-2 fedd hvitløk , finhakket
salt

700 g lammefilet
salt og pepper
timian eller rosmarin, finhakket
smør til steking

Godt tilbehør:

Fetaost
god balsamicoeddik

SLIK GJØR DU

Skrell potetene og skjær tynne skiver uten å skjære helt igjennom. Dette går lettere om du for eksempel legger en spisepinne på hver side av poteten, slik at kniven likevel ikke går gjennom poteten når du skjærer. Bland sammen smeltet smør, hvitløk og eventuelt litt salt, og fordel over potetene, og la det renne mellom potetskivene også. Kle en langpanne med bakepapir og legg potetene i et hjørne (grønnsakene stekes i samme langpanne som potetene). Stek potetene ved 225 grader (over- og undervarme) i 40-60 minutter, avhengig av størrelse.

 

Del opp squash, paprika, fennikel og rødløk som angitt ovenfor. Når det er ca 30 minutter igjen av steketiden til potetene fordeler du de oppdelte grønnsakene i langpannen og steker videre i ca 25 minutter. Rør i grønnsakene 1-2 ganger underveis. Alternativt kan du steke grønnsakene i stekepannen, til de blir møre.

Mens grønnsakene koser seg i ovnen (eller i stekepannen) kan du lage tomatsausen: Fres hvitløk i smør eller olje et par minutter, men uten den tar farge. Ha i tomatpure og la det frese med, før du tilsetter hermetiske tomater. Har du ikke friske krydderurter kan du erstatte dem med tørkede. I så fall må du tilsette de tørkede urtene nå. La tomatblandingen putre på svak varme i ca 10 minutter. Tilsett grønnsakene og smak til med ferskpresset sitron, salt, pepper og urter (friske eller tørkede).

Dersom du har bare en stekovn bør du tenke litt på logistikken mht stekovnen, slik at du får stekt lammefileten innimellom alle grønnsakene.

 

Gni lammefileten inn i timian, salt og pepper og stek den raskt på alle sider i varm panne. Sett i steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Kjøttet skal stekes ved 125-150 grader til det har en kjernetemperatur på 68-69 grader. Dersom du skal steke alt i samme stekovn må du senke temperaturen (og eventuelt sette opp stekovnsdøra litt slik at temperaturen synker) og enten:

1) Ta ut grønnsakene og potetene og la de hvile på benken til kjøttet er ferdigstekt og steke ferdig grønnsakene mens kjøttet hviler, eller

2)  Legge kjøttet i langpanna og steke det sammen med grønnsakene, og så skru opp temperaturen når kjøttet er ferdig, slik at grønnsakene kan steke ferdig mens kjøttet hviler.

Lammefileten bør hvile i minst 15 minutter før du skjære den opp i jevne skiver.

 

Anrett gjerne maten på varme tallerkener. Smuldre en god fetaost over ratatouillen og drypp noen dråper god balsamicoeddik over lammefileten. (Dersom du ønsker å lage saus til lammefileten istedet, kan du for eksempel prøve denne rødvinssausen.)

Serveres med en god rødvin til, for eksempel min favoritt for tiden, Masi Campofiorin. Enjoy!

(Alle lammeoppskriftene på bloggen finner du HER. )

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg har saumfart Meny og Ultra de siste par ukene, på jakt etter lammefilet, da du har flere nydelige oppskrifter på det, men det har ikke vært å oppdrive. Jeg endte opp med andeconfit isteden. Regner med at lammefileten dukker opp i butikken i nær fremtid 🙂
    I dag blir det nok en reprise av den hvite pizzaen med blåmuggost, pinjekjerner og spekeskinke. Jeg bare ELSKER den!!!

  2. FANTASTISK blogg!!!!!
    Denne bloggen er jeg veldig glad for at jeg tilfeldig kom over, en ny fast leser her! 🙂
    Ha en fin dag!

  3. Hei, vært her og hentet inspirasjon hos deg denne helgen også. Denne helgen ble det helstekt indrefilet av okse, sammen med hasselback poteter og en tilpasset utgave av din ratatouille. Til dessert ble det oriodessert. Både tenåringene og oss voksne fant det utrolig godt 🙂 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste