* 4. DESEMBER *

Det er mye som skal ordnes nå før jul, men likevel prioriterer vi sosiale sammenkomster med familie og venner. Her kommer forslag til en velsmakende middag for et smaksrikt førjulslag. Retten har gode og litt utradisjonelle kombinasjoner, og kan virkelig anbefales! Denne oppskriften er for tre, men kan dobles eller tredobles alt etter som. Finn frem:

Svinefilet og sennepssaus
600 gram svinefilet
ca 3 ss honningsennep
salt og pepper
ca 1,5 dl varmt vann
2 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 laurbærblad
limesaft
*
Stekt blomkål

1 liten blomkål, delt i små buketter

3 tørkede aprikoser, i små terninger
2 vårløk, i skiver
20 gram kapers
*
Potetpurè
ca 500 gram poteter
1 dl melk eller fløte
1-2 ss smør
salt og hvit pepper
*
Gni svinefileten inn i salt og pepper, og brun den på alle sider i litt smør. Legg fileten i et lite ildfast fat som passer akkurat til fileten, og fordel honningsennepen over. Har du ikke honningsennep kan du smake deg frem ved å blande honning og sennep. Kok ut pannen med vannet og hell det i formen, sammen med sjalottløk, hvitløk, honning, laurbærblad og litt limesaft. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten og stek ved ca 150 grader til kjernetemperaturen er 68-70 grader. La fileten hvile ca 15 minutter før du skjærer i den (legg litt alufolie over). Sil av sausen og ha den i en liten kasserolle. Kok forsiktig opp og smak eventuelt til med mere limesaft, salt og pepper. Hold sausen varm.
Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet og la de dampe av litt. Mos potetene med en stapper, mens du tilsetter melk/fløte og smør. Smak til med salt og hvit pepper.
Legg aprikosbitene og kapersen i litt vann og la det trekke i ca 20 minutter. Tøm av vannet. Stek blomkålbukettene i smør på middels varme til den er nesten mør. Tilsett vårløk, aprikos og kapers og varm opp. Smak til med salt og pepper, og blomkålblandingen er klar for servering.
*
Skjær svinefileten i passe stykker og server sammen med den stekte blomkålblandingen og potetpurè, og med den deilige sennepssausen som selve kronen på verket.

Inspirasjon til tilbehøret til denne retten har jeg delvis hentet fra Rune Pals og Christer Berens bok «Helt Chef!»

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette så fantastisk godt ut. Elsker svinefilet som ikke er overstekt. Sammen med honning og sennep høres det kjempegodt ut.Jeg laget forøvrig kakemanndeigen din i dag, men måtte ha mye mer mel enn i din oppskrift. Etter at den hadde stått i kjøleskapet og jeg hadde kjevlet den ut på melunderlag og stukket ut figurer var den så klissete at jeg fikk ikke opp figurene. Jeg dynket den med mer mel og skrapet det sammen. Har igjen satt den i kjøleskapet og baker kakemennene med barnebarnet mitt i morgen heller.Aner ikke hva galt jeg har gjort, men håper resultatet blir bra i morgen….:-)Nå skal jeg skålde mandler og lage mandelkjeksene istedet. Regner med at jeg får til dem…:-))Tusen takk for en fin blogg. Blir gjerne med i lotteriet…:-))[email protected]

  2. Jane; så leit at du ikke ble heldig med kakemennene i første rundt. Krysser fingrene for at det går bedre i morgen! (Dersom du skal være med i blogglotteriet må du skrive en kommentar på "gavedryssinnlegget 1 desember". Trine 😉

  3. Dette var dagens middag. Stor suksess i heimen. :)Svinet ble veldig saftig! Her ble også løken brukt som tilbehør for enkelte.

  4. Prøvde dette ut da vi skulle invitere svigers til middag, og det ble en kjempesuksess! Tusen takk for inspirasjon og oppskrifter!

  5. Kjempebra oppskrift. Smakene på kjøtt, potet og grønnsaker passet utmerket sammen. Tror dette blir romjulsmat!

  6. hei. hva slags sennep er lurt å bruke her? jeg har nemlig følgende valgmuligheter i skapet mitt: dijonsennep, grov sennep, Bergbys sennep og Amerikansk sennep..

    1. Jeg tror jeg benyttet Dijonsennep i denne oppskriften, men du kan sikkert benytte alle (de to siste er ukjent for meg). Lykke til!

  7. Hei Trine, koser meg med bloggen din denne gleder jeg meg til å prøve. Har du honning i sausen i tillegg til angitt mengde honningsennep, evt hvor mye? Og surrer du ikke løken før du har den i formen med kjøttet?

  8. Hei, kan jeg bruke andre grønnsaker enn blomkål til denne retten, da mannen min ikke klarer det 🙂 På forhånd tusen takk. Mvh Liten

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste