* 21. DESEMBER *

Like sikkert som julekvelden kommer på kjerringa, møtes døtrene mine og jeg for å grise ned kjøkkenet vårt med klissete sjokoladefingre – og for å lage julekonfekt som i kaloriinnhold kan holde i live en hel hær gjennom en lang og kald vinter. Så ble også gjort i år, men med en liten utfordring fra meg til jentene. Jeg utfordret de til å komme med forslag og ingredienser til en konfektvariant hver, noe de begge tok på strak arm. Anette hadde bestemt seg for å glede sin kjære Marius med punsjeboller – for det er noe av det beste han vet, mens Emilie ville lage troikakonfekt. I tillegg hadde jeg laget opp basis til peppermyntekonfekt, trøfler med ulike smakstilsettinger og havreboller med kakao. Med dette la vi grunnlaget for en lang, klissete, litt småkvalm (men det var ikke bare konfektens skyld ;)), men utrolig koselig mamma-datter-søster-kveld!Først kommer oppskrift på Emilies TROIKAKONFEKT, som ble utrolig lekre, og ikke minst kjempegode!

Du trenger:

 • 1 pakke marsipan (lilla pakning, 50% mandler)
 • 200-300 gram myk nougat (vi benyttet Odense myk nougat)
 • 1 pk bringebærgele, tilberedt med halv vannmengde
 • 200 gram mørk kokesjokolade med 70% kakaoinnhold, smeltet

Kle en form på ca 17×25 cm med bakepapir. Kjevle ut marsipanen, legg den oppi den bakepapirkledte formen. Smelt nougaten i vannbad og smør ca halvparten oppå marsipanen. Settes i kjøleskapet til nougaten er stivnet. Lag geleen som anvist på pakken, men med halvparten av angitt vannmengde. Avkjøl geleen i vannbad til den er kald og såvidt begynner å stivne. Hell geleen over nougaten, og sett den kaldt til geleen har stivnet.

Bre over et nytt lag med nougat og sett formen i kjøleskapet for ytterligere avkjøling. Når nougaten har stivnet skjærer du troikakonfekten i små biter.

Smelt kokesjokoladen i vannbad eller i mikrobølgeovn. Dersom du smelter sjokoladen i vannbad er det viktig at bollen ikke kommer i kontakt med vannet og at det ikke kommer vann oppi sjokoladeblandingen.

Fordel smeltet sjokolade over troikabitene og legg de i konfektformer eller på en tallerken som er penslet med nøytral olje. Vi anbefaler bruk av konfektformer. Sett troikakonfekten kaldt. Oppbevares i tette bokser eller glass, og oppbevares kjølig.

Selv om det samlet sett tok litt tid å lage troikakonfekten gikk det meste av tiden med til å vente på at de ulike lagene skulle stivne, og da kan en gjøre andre ting, som for eksempel trille trøfler og peppermyntekuler.

Vi laget TRØFLER etter følgende oppskrift:

Du trenger:

 • 300 gram mørk kokesjokolade med 70% kakaoinnhold
 • 1,5 dl fløte
 • 75 gram smør
 • konfektformer
 • eventuelt smakstilsetning
 • smeltet sjokolade

Kok opp vann i en kasserolle og finn frem en bolle som er egnet for vannbad. Bollen skal helst ikke ha kontakt med vannet, for da kan det fort bli for varmt slik at sjokoladen “korner” seg. Ha i fløten og hakket sjokolade. Rør forsiktig rundt mens sjokoladen smelter. Pass også på at det ikke kommer vann oppi sjokoladeblandingen. Når sjokoladen er oppløst har du smøret oppi og rører til alt smøret er smeltet og godt blandet inn i sjokoladeblandingen. La trøffelmassen avkjøles litt før du smaker den til med ønskede smakstilsettinger. Jeg laget dobbel porsjon som jeg fordelte på 4 former og deretter smaksatte. Kle formene med plastfolie slik at du lett kan løfte ut trøflene når massen har stivnet. Del deretter opp i terninger eller i ønskede fasonger og dypp, rull eller pynt etter smak og behag. Slik gjorde vi det denne gangen:

Vi laget først trøfler uten smakstilsetning, som vi pyntet med smeltet hvit sjokolade.

Ellers hadde vi følgende smakstilsetting: chili – appelsinlikør og strimlet appelsinskall – cognac.

Til CHILITRØFLENE benyttet vi Cacao og chilikrydder, både som smakstilsetting og til strø utenpå. Hvis du i likhet med jentene er skeptisk til kombinasjonen chili og sjokolade, bør du likevel forsøke og kanskje vil du oppleve at du blir gledelig overrasket!? I stedet for en slik krydderblanding kan du benytte tørket chili eller frisk, finhakket chili. Smak deg frem!

Til APPELSINTRØFLENE ble det benyttet Coitreau likør og strimlet appelsinskall fra ca 1/2 appelsin. Til min kjære bommet jeg litt av yndlingscognacen hans som jeg rørte ut i litt av trøffelmassen, og trøflene ble pyntet med søte, hvite sukkerhjerter… 😉

Hvis du ikke ønsker å dyppe trøflene i smeltet sjokolade, kan du rulle de i siktet kakao istedet.

For øvrig laget vi PEPPERMYNTEKONFEKT, som er en av mine favoritter fra jeg var lita jente og laget konfekt sammen med mamma.

Du trenger:

 • 1 eggehvite
 • ca 300 gram melis
 • 2-3 dråper peppermynteolje
 • geletopper (kan sløyfes)
 • kokesjokolade med 70% kakaoinnhold, smeltet


Bland eggehvite og melis og tilsett deretter peppermynteoljen (fåes på apoteket), til det blir en relativt fast deig. Hvor mye melis du trenger er avhengig av hvor stort egget du benytter er, så her må du prøve deg frem.

Settes kaldt noen timer, gjerne over natten. Trill peppermyntemassen til kuler og dytt eventuelt geletopp eller noe annet godt inni. Dypp mintkonfekten i smeltet mørk sjokolade og legg eventuelt i en liten konfektform. Oppbevares kaldt i tett boks.

HAVREBOLLER MED KAKAO er også et lettlaget og velsmakende innslag i familiens julekonfektbuffet. Oppskriften finner du her.

Den observante leser savner kanskje oppskrift på Anettes punsjeboller? Etter ønske fra Anette blir det ingen punsjebolleoppskrift. Årsakene til det er flere, blant annet vil den være umulig å rekonstruere siden Anette improviserte veldig da hun ikke fikk skaffet alle ingrediensene som skulle til. Og de hun fikk skaffet var så spekket med tilsetningsstoffer at punsjebollene trolig vil være spiselige neste jul også. I tillegg til dette er Anette større tilhenger av slumping enn oppskrifter (men flink til å lage mat er hun, slumping eller ei!). Og da var vi enige om at punsjebollene ikke hadde noe å gjøre på matbloggen, siden mammaen primært satser på kost med minst mulig tilsetningsstoffer både hjemme og på bloggen. Det kan imidlertid rapporteres at punsjebollene var gode på smak, veldig søte – og veldig mange. Det er derfor en viss fare for at Marius kan komme til å forspise seg på de…

Hjemmelaget konfekt bør oppbevares kaldt i tette bokser. Holdbarhetstiden vil variere fra 1-3 uker.

PS. Det er rause porsjoner da all konfekten ble fordelt på tre husstander (+ litt gaver), så oppskriftene kan gjerne halveres eller reduseres enda mer. Eller du kan lage litt ekstra og gi bort i julegave eller vertinnegave. Andre spiselige gaver finner du HER.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Å, den troikaen så god ut, den må jeg prøve meg på – en gang….Har skapet fullt av mandler, sjokolade, nougat, ekstra marsipan osv. Men innser at det ikke blir konfekt før jul ihvertfall, men vi har ingen planer i jula så kanskje vi rekker det da? Hvis ikke så blir det en søt og god januar 🙂

 2. Så flinke dere er i førjulstiden! Troika konfektene så kjempegode ut – ligner på Dominsteine som vi alltid fikk tilsendt i julen fra Tyskland 🙂

 3. Hva slags type nougat bruker du??? De så kjempe gode ut. Tror jeg må prøve disse. Fås konfektformer i butikken? Takk for svar! nettopp oppdaget din blogg, og allerede prøvd dine solsikkerundstykker som var kjempe gode!

 4. Oi, de Troikabitene så gode ut! Det må prøves!Chilisjokolade er kjempegodt! Jeg lagde chilisjokolade i går, med mandler og havsalt – Snadder!

 5. Åh, de troikabitene ser fantastiske ut! Hvis jeg ikke rekker å lage de før jul, skal de i alle fall lages i romjula. Hyggelig å ha med som vertinnegave – hvis det mot formodning blir noen igjen… 🙂

 6. Takk, takk! Ja, troikakonfekten ble kjempegod og det blir nok den boksen som blir først tom her i huset! Anonym; vi husker ikke hvilken type nougat vi benyttet, men den het myk nougat og selges i dagligvarebutikker sammen med øvrige bakevarer. Konfektformer får du kjøpt i kjøkkenutstyrsforretninger, Jernia, spesialbutikker og kanskje også på velassorterte dagligvareforretninger. Jeg har imidlertid slitt litt selv med å få tak i former nå, så det er mulig de begynner å bli utsolgt… Du må ikke ha former, vi laget ca halvparten uten, og det gikk fint det også! Lykke til! Trine 😉

 7. Hahaha, som jeg ler av de punchebollene. Men Marius er storfornøyd, og lite vet han hvor MYE det egentlig var igjen av den kremen… :p

 8. I dag ble det bønne- og linsesuppe med kylling og chorizo til middag. Deilig og varmende midt i juleforberedelsene. Og mye sunnere enn julekonfekten;) Skal nok bli noe av den sorten også i løpet av julen… (Gratulerer så mye til den gravide av dere,tolker kvalmen dithen;))

 9. Hei mammaen min!Så morsomt å se at troikakonfekten min slo an hos flere enn bare oss. De er rett og slett farlige å smake på, for det går ikke an å spise bare en 🙂

 10. Oooooooh! Dette så godt ut! 😀 tror jeg skal prøve meg på Troika'n, light version… 😉 Skal legge ut oppskrift og tilbakemelding og gi deg beskjed om/når det er gjort! :DGod jul til deg, fantastiske flinke mat-gudinne! 🙂

 11. Havreboller er en klassiker. Oppskriften er skrevet ut og ført opp som koselig romjulsaktivitet.

 12. Hei! masse flotte oppskrifter her ser jeg stor koser meg med å sitte å bla igjennom!

  Men må bare få gi et lite minitips ang peppermyntekonfekten.

  De er noe jeg har vokst opp med og alltid har laget med min mor og de er bare noe av det beste å få i jula spør du meg:D

  Men, jeg er voks opp med så og si nøyaktig samme oppskrift men i din er det en ting jeg føler mangler:)

  Viss du også tar med et knivsodd med tragant (som fåes på apoteket) er de helt fantastiske, noe så lite gjør så mye, da jeg lager uten tragant blir de littegranne “tørrere” traganten passer på at de er myke og gode hele tiden uten at de blir klissete og for myke:)
  Bare passer på at det holder seg littegranne mykere noe jeg synes er supergodt:)

 13. Hei, et spørsmål angående Troikakonfekten (yndlingssjokoladen min, og da den ikke kan fåes i Danmark, må man prøve alt man kan).
  Hvor mye marcipan er det i en pakke? Her nede kommer jo pakkene i diverse størrelser>

 14. Lagde Troika-biter i går, farlig gode! Satte formen i fryseren mellom hvert lag, da gikk det raskt å lage de også! Men jeg tenker jeg tar all nougaten under gelern neste gang, slet med å få til fine biter uten at nougaten sprakk på toppen. (eller så ble den litt for kald før jeg skar… 😉
  Tusen takk for nok en super oppskrift, fra før har du revolusjonert bollebakingen og suppekjøkkenet her i huset 😉

 15. Hvordan i alle dager fikk du til å dele troika-en i fine biter uten at alle lagene skled fra hverandre?

  Bruker skarp kniv men dette var vanskelig…

 16. Hei
  I mangel av annen julbakst laget jeg troikabitene igår, men jeg tok all nougaten i ett lag under geleen. De ble superfine og ser veldig ekslusivt ut. 🙂 kjempelette og lage så denne oppskriften blir med videre 🙂 Takk for gode oppskrifter, har prøvd flere hos deg, og alle har stort sett blitt veldig bra 🙂

 17. Prøvde oppskriften på Troika i går, og den ble veldig god.
  Eneste problemet var at når jeg la nytt lag med nougat, så sprakk den og “hoppet” av geleen når jeg skulle kutte den opp.
  Hva gjorde jeg galt? 🙂

 18. Lagde trøflene igår, men når sjokoladen har stivnet har smøret skilt seg og havnet øverst? Hva har skjedd tror du? Flott blogg forresten, bruker den masse !! 🙂

 19. Dette er den beste Troika du kan tenke degHar laget denne 3 år på rad og Alle vil ha den.Takk for oppskrift

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste