Familien har fått en ny favoritt, nemlig disse luftige, friske og gode sitronbollene med pistasjkrem! En utrolig god kombinasjon som virkelig kan anbefales! Du trenger:

Bolledeigen

 • 3,5 dl melk, lunken
 • 25 gram gjær
 • 100 gram sukker
 • 1,5 ts kardemomme
 • en klype salt
 • 8-9 dl hvetemel
 • 100 gram smør, i terninger

Pistasjkremen

 • 125 gram mykt smør
 • skallet av 2-3 sitroner, revet
 • ca. 3/4 dl brunt sukker
 • ca. 75 gram usaltede pistasjekjerner, grovhakket
 • 1 egg, sammenvispet til pensling
 • strøsukker til dekor
 • ca. 25 gram usaltede pistasjkjerner, grovhakket til dekor

Rør gjæren ut i melken og tilsett de øvrige ingrediensene, med unntak av smøret og litt av melet (det er alltid lurt å holde igjen litt på melet for å unngå at deigen blir for kompakt). Kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter. Tilsett smøret i terninger og kjør i ca ytterligere 10 minutter, til smøret er helt innarbeidet i deigen. Dekk deigen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted og la den heve til ca dobbel størrelse. Det tar ca 30-60 minutter. Rør sammen smør, sukker, 75 g pistasjekjerner og sitronskall til fyllet. Bruk kun det gule skallet på sitronene (ikke det hvite, og heller ikke saften).

 

Kjevle ut deigen til en leiv på ca 50 x 30 cm. Smør på fyllet på den halvdelen som er mot deg. Brett den delen du har fra deg over halvdelen med fyll og klapp delene forsiktig sammen. Du har nå skjøten mot deg. Skjær deigen på tvers i ca 2 cm brede strimler. Del hver av strimlene igjen på langs, men ikke skjær helt gjennom – la den henge sammen øverst, som et par bukser. Snurr strimlene og lag en løs knute.

Legg bollene på et bakepapirkledt stekebrett. La bollene heve under et klede i ca 30-40 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg, strø over strøsukker og pistasjnøtter og stek deretter bollene ved ca 225 grader i ca 10-12 minutter, eller til bollene er ferdig stekt. Avkjøles på rist.

 

Hvis du får noen til overs etter første “bordsetting” kan du lure restene i fryseren, og plutselig stelle i stand en liten bollefest midt i uka kanskje?!

 

En oppdatert versjon av oppskriften finner du HER. Alle bolleoppskriftene på bloggen finner du samlet HER.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Nok en ting å prøve!! Vannet løper i munn:) Ser deilig ut! Fin ny heading også forresten! Delikat:) Heidi:)

 2. Gurimalla for en inspirerende blogg du har *slafs*Grattis med kjøkkenplanlegging, gleder meg til å se resultatet:)

 3. NAMNAMNAM!!! ♥ ♥ ♥Finner myyye inspirasjon inne her hos deg, derfor har jeg en liten ting til deg inne hos meg :)Ønsker deg en toppers dag 🙂

 4. HeiVille bare si at jeg nevner den populære og flotte bloggen din i min blogg i dag:) Takk for fin blogg, Trine! Heidi:)

 5. Jeg er egentlig ikke så veldig glad i kaker – men GJÆRBAKST! Og disse bollene…. åååå jeg får vann i munnen…. mmmmmm…. Bloggen din er fantastisk – bruker den som kokebok jeg nå!!!

 6. Å, gurimalla! *slurp* Her var det mye lekkert for sultne øyne! Utrolig flott blogg du har!

 7. For en FANTASTISK blogg!! (Nesten så jeg sikler på tastaturet her…) Ser fram til i morgen, da skal vi prøve ut en av dine oppskrifter på Focaccia- må jo bare være den perfekte fredagsmat, kombinert med en god flaske rødvin 😉 Stine

 8. ser du skriver to sitroner,skallet,er det da både saften og skallet?ckildal.blogspot.com

 9. Tusen takk for koselige tilbakemeldinger! Det er utrolig gøy og inspirerende å få så god respons! Christina; du skal benytte kun den gule delen av skallet, og ikke saften. Jeg har presisert dette i oppskriften nå. Lykke til!Trine 😉

 10. Hei, Jeg er ofte innom bloggen din og henter inspirasjon og oppskrifter. Ta en tur innom bloggen min så finner du en liten overraskelse. 🙂

 11. Lurer på hva det er med deg som får alt til å se så utrolig lekkert ut :-). Medfødt begavelse antagelig.Rart at ikke hele familien triller rundt ;-).

 12. Du Trine..du Trine du veit å dra oss ut på ville veier 🙂 Måtte selvsagt teste denne baksten og, nydelige boller, skal blogge de senere i kveld. Takk for at du deler så mange gode oppskrifter med oss.

 13. De må jeg prøve! Men hvor får du tak i usaltede pistasjkjerner? Finner ofte oppskrifter hvor det skal brukes, men har ikke klart å spore dem opp i selv de mest velasorterte butikker.

 14. Takk for en flott blogg med en masse bra oppskrifter. Disse bollene blir helt fantastiske. Vi har hatt en favoritt med marsipan og nøtter og nå må de konkurere med disse.

 15. Hei hei! Fantastisk blogg. Jeg har bakt og kost meg med disse bollene i helgen, de gjorde stor suksess! Men, jeg har et tips..De er temmelig mektige, så for at de ikke skal bli for store er det lurt å ikke lage leiven for "dyp".Når leiven er brettet over på midten, bør den ikke være "dypere" enn 15 cm. Dette fordi "buksebena" ellers blir lange og vanskelige å knytte fint. Bollene bør ikke være for store, de er sykt gode MEN mektige. Legg de gjerne i store muffinsformer, så både ser de lekre ut, og man holde de passe store. Bare et tips!Og, doble gjerne porsjonen! Dette er en liten deig, så når du først er i gang kan du liksågodt bake mange. De går garantert unna!

 16. Hei,du har så lekre bilder av alt det gode du lager. Har prøvd oppskriften du bruker på gjærdeig. Den var utrolig fin! Har lagt ut den på bloggen min, håper det går greit?

 17. Hei Trine. Disse bollene er helt fantastisk gode og luftige. Men jeg lurte på om man kan lage vanlige boller av dem? Tenkte å lage fastelavnsboller på lørdag. Nå får man jo ekstra søtsmak av fyllet, så jeg lurte på om man burde ha i mer sukker hvis man skal bruke deigen til vanlige boller?

 18. Nå pleier jeg å bruke vanlige kjøpeboller som fastelavnsboller, så igrunnen vil jeg at de skal være like søte som vanlige boller med rosiner/sjokoladebiter. Hvor mye sukker tror du da jeg trenger å ha oppi?

 19. Da er denne smidige deigen satt, men litt for kjapp til og lese oppskrift , tok sotronskalet i deigen:-( så spennende dette.

 20. Ser det står pistasjkjerner to ganger. Er det riktig? Skal det være 25 + 75 gram pistasjkjerner? Er poenget at det skal være både saltede og usaltede da? Haster! 🙂

 21. Hei

  Tusen takk for en kjekk blogg:) Lurer også på om det skal være både saltede og usaltede pistasjkjerner? Kan du legge ut en litt mer detaljert beskrivelse av hvordan pistasjkremen lages?

  1. Neida, det skal være usaltede pistasiekjerner, både i fyllet og oppå. Har oppdatert ingrediensoversikten slik at det ikke skal være noen tvil om det. Når det gjelder fyllet skal det bare røres kjapt sammen, som det står. Ingen hokus pokus. Lykke til!

 22. Takk for en flott side 🙂 Selv om det sammenpiskede egget står i ingredienslisten til fyllet, så antar jeg att det er det som skal pensles på bollene.

 23. Hei
  Har sitron og pistasjboller til heving her nå, gleder meg:-D
  Bare en liten ting jeg så i oppskriften, under oppskriften på kremen står det også de ingrediensene som skal brukes oppå bollene etterpå som egg og sukker. Jeg la ikke merke til dette med en gang, så hadde jo egget oppi kremen, noe jeg så ble helt feil. Men de blir helt sikkert nydelige fordet, men dropper å pensel de tror jeg:-)
  Kjempefin blogg du harm bruiser den ofte:-D

 24. Ånei, jeg hadde også egget i fyllet! Skjønner jo nå at det skulle være til pensling. Håper de blir gode likevel! 🙂

 25. Jeg ser at flere andre har gjort samme feilen som jeg akkurat gjorde – tok egget i fyllet!
  Supert om du satte sukkeret, egget og de 25g ekstra pistasjnøttene separat på ingredienslisten, Trine! sånn det ser ut nå er det veldig fort gjort å putte særlig egget i fyllet – snurringen ble en veldig grisete prosess, men blir vel godt for det! 🙂

  Takk for fin blogg, forresten 🙂

 26. Hei! Det står først 75 gram usaltede pistasjekjerner grovhakket, så 25 gram usaltede pistasjekjerner grovhakket, begge to til kremen. Så basically 100 gram, eller skal det være en av delene? 🙂

 27. Bollene ser veldig gode ut. Finnes usaltede pistasjenøtter å få kjøpt noe sted – og helst til en OK pris?

 28. For noe klin! Fulgte oppskriften til punkt of prikk. Har mer enn 30 års erfaring med baking, så pleier alltid å få veldig bra resultater. Dette fyllet bare tøt ut når jeg skar strimler og tvinnet dem. Veldig irriterende når man står der og ikke kan lage et alternativ.

  Har dessverre ikke hatt suksess med noen av bake-/kakeoppskriftene dine før heller. Matoppskriftene din er fantastiske, dessverre er ikke oppskriftene på desserter, kaker og bakverk like bra.

 29. Så leit å høre at det ikke ble vellykket. Dette er en 10 år gammel oppskrift, så anbefaler deg heller å benytte denne oppskriften hvis du skulle få lyst til å prøve igjen: https://trinesmatblogg.no/recipe/pistasjknuter-med-sitron/

  Hyggelig å høre at matoppskriftene mine faller i smak, men dumt å høre at desserter, kaker og bakverk ikke frister like mye. Det kan jo skyldes at vi har ulike preferanser ift bakst og søtsaker. Etter å ha fått mange gode tilbakemeldinger på denne kategorien oppskrifter gjennom mer enn 13 år som matblogger, så tror jeg nemlig ikke at det er oppskriftene generelt det er noe i veien med. Det er mange som lager oppskriftene, og dersom det er noe som ikke fungerer så kommer det garantert spørsmål og tilbakemeldinger som jeg selvsagt tar med meg videre. Det hadde derfor vært interessant å vite hvilke oppskrifter du har mislyktes med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste