Som hovedrett på nyttårsaften ble det servert kalvefilet. Kalvefileten ble mør og god, og passet godt med tilbehøret. Alt tilbehøret var gjort klart på forhånd og indrefileten ble satt inn i ovnen idet gjestene fikk musserende vin i glassene. Til 4 personer trenger du omtrent:

Kalvefileten
ca 800 gram indrefilet av kalv
salt og nykvernet pepper
frisk timian
olje og smør
*

Bind kjøttet opp med stekesnor, krydre med salt og pepper og brun det raskt på alle sider i olje og smør sammen med en timiankvast. Legg kjøttet i en ildfast form og legg timiankvaster over. Stekes ved ca 150 grader til fileten har en kjernetemperatur på ca 60-65 grader. Pakk fileten inn i folie og la den hvile ca 15-20 minutter. Skjær indrefileten i skiver på skrå.

Syltet rødløk
1 ss smør
2 rødløk, i tynne skiver
2 ss sukker
1,5-2 dl balsamicoeddik
*

Frem smør og løk i en gryte til løken er blank og myk. Strø over sukker og rør godt før du heller over balsamicoeddiken. Ha på lokk og la koke ca 20-30 minutter. Ta av lokket og la koke videre til væsken er nesten kokt inn. (Kan gjøres klart på forhånd og varmes opp rett før servering.)

Portvinssaus
2 sjalottløk, finhakket
1 ss smør
1/4 dl balsamicoeddik
1,5 dl portvin
1/4 dl kalvefond
1/2-1 dl vann
1/2-1 ss tomatpure
1 timianstilk eller litt tørket timian
1-2 ss solbærgele
1 ts Maizenna utrørt i litt vann
1 ss smør
*

Fres løken blank og myk i en kjele. Tilsett balsamicoeddik, portvin, fond, vann, tomatpure og timian. La sausen koke inn til det er ca 2 dl igjen i kjelen. Sil sausen og smak til med solbærgele. Rett før servering tilsetter du ut maizenna og rører helt til slutt inn smøret.

Trøffelpoteter
500-600 gram mandelpoteter
1 ss olivenolje
1 ss trøffelolje
5 eggeplommer
salt og pepper
*

Skrell og del mandelpotetene i små biter. Kok de møre, hell av alt vannet og mos dem med olivenolje og trøffelolje. Rør deretter inn eggeplommene og smak til med salt og pepper. Fordel potetmosen i 4 ildfaste former el kledt med aluminiumsfolie. Stekes ved ca 175 grader i ca 15-20 minutter. (Potetformene kan gjøres klar noen timer på forhånd og oppbevares i kjøleskapet før du skal steke de.)

Garnityr
Grønnsaker etter eget ønske deles i staver/biter og wokes raskt i en stekepanne. Jeg serverte gulrot, purre, sukkererter og ovnsbakt tomat som garnityr. Og en timiankvast som kronen på verket!

Vintips: Monte Antico

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Mmmm …. Dette så og hørtes nyyydelig ut! Dette lager jeg i morgen! Takk for tips!!KLEM KLEMAnette:)

    1. Det husker jeg ikke, men det var en av de rimeligere sortene. Spør på polet. Godt valg, forresten! 😉

  2. Beklager at det blir litt mas nå, men er det hvit eller brun trøffelolje som skal brukes ? 🙂

  3. Tusen takk for nok et deilig måltid, nei jeg mener oppskrift. OK jeg mener vel begge deler. Retten ble servert på søndag og det var full klaff igjen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste