* 18. DESEMBER *
Jentene og jeg skal lage konfekt og karameller et par dager før jul. Da er forhåpentligvis det meste av bakst, husvask og innkjøp unnagjort, og vi kan pusle med søtsakene til jul. Søtsaker som skal på bordet på julaften og til kaffen i juleselskapene. Når vi har den tradisjonsrike juletrefesten med fadderbarna mine i romjula settes boksene på bordet, og de pleier som regel å være klar for oppvask når nissen og barna (og de voksne) har forlatt Uren Luren. Trøfler skal spises opp og ikke lagres!
Jeg synes hjemmelaget konfekt  smaker best når det er ganske nylaget, og det lages derfor konfekt tett oppunder jul hjemme hos oss. Jeg har imidlertid “juksa” litt i år. Jeg hadde lyst til å prøve en litt annen grunnoppskrift enn tidligere, og jeg laget derfor bittelitt trøfler for et par dager siden. Bare for å prøve altså, og selvfølgelig smake litt. Bare bittelitt. Smake på ulike smakstilsetninger og kombinasjoner, før vi skal lage trøfler “på ordentlig”.

Jeg delte massen opp i fem små porsjonsformer som jeg tilsatte ulike smaker. Det som er så fint med trøfler er at de kan smaksettes med det du synes er godt, og da får du det akkurat som du vil ha det! Kanskje hvert familiemedlem skal få bestemme hver sin smak på trøflene i år?

Grunnoppskrift på trøfler:
300 gram mørk sjokolade, gjerne med høyt kakaoinnhold
1,5 dl kremfløte
50 gram smør, i terninger

Fremgangsmåte:
Kok opp vann i en kasserolle og finn frem en bolle som er egnet for vannbad. Ha i fløten og hakket sjokolade. Rør forsiktig rundt mens sjokoladen smelter. Pass på at det ikke kommer vann oppi sjokoladeblandingen.

Når sjokoladen er oppløst har du smøret oppi og rører til alt smøret er smeltet og godt blandet inn i sjokoladeblandingen. Sett bollen til avkjøling på kjøkkenbenken, til den er lunken. Nå kan du smaksette blandingen. Her er det bare fantasien som setter begrensninger. Her er noen forslag til smakstilsetninger:
Chili
Cognac
Marsipan
Sitrusskall
Sitruslikør
Hakket tørket frukt
Hakkede pistasjnøtter

Fordel blandingen oppi så mange små boller som du ønsker smaksvarianter. Smak til med det du synes er godt. Det er vanskelig å si noe om mål og mengde, her må du smake deg frem. Hell så blandingen oppi en liten form som du har kledt med litt plastpolie. Ved valg av form må du tenke på at blandingen skal komme så høyt opp at det blir egnet størrelse på trøflene. Sett så formen inn i kjøleskapet noen timer, til den er stivnet (gjerne over natten). Ta så ut den stivnede trøffelblokken og skjær den opp i egnede biter. Hvis du vil ha litt mer søl kan du forme kuler, og et godt tips er da å bruke engangshansker.

For å pynte ekstra på smak og utseende på trøflene kan du rulle/trekke de i ulike smakstilsetninger, men det er ikke nødvendig. Har du forresten prøvd bittelitt maldonsalt på sjokolade? Ikke? Da bør du prøve det nå! Det er nemlig kjempegodt! Maldonsalt var for eksempel en del av denne desserten, laget av OL-mester Espen Vesterdal Larsen.

Forslag til smakstilsetninger/pynt:

Maldonsalt
Kakestrøssel
Smarties/nonstop
Siktet kakaopulver
Hvit, smeltet sjokolade
Mørk, smeltet sjokolade

I mine fem varianter hadde jeg følgende kombinasjoner:
Cognac – kakestrøssel
Finhakket tørket aprikos
“Naturell”- bittelitt maldonsalt
Grand Mariner – siktet kakaopulver
Finhakket rød chili – siktet kakaopulver

Legg så trøflene i en egnet tett boks/glass og oppbevar de i kjøleskapet frem til en times tid før servering. Smaker godt til god kaffe/espresso! Trøfler kan lagres i kjøleskapet i ca 2 uker.

Ha en fortsatt god og søt førjulstid!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Mamma, du jukser du! Tjuvstarter og greier… 😛 Da bør resultatet bli bra, vi gleder oss ihvertfall. 🙂

  2. Hei. Jeg blir ofte sulten når jeg klikker meg rundt i bloggen din, men nå fikk jeg vann i munnen!! Nam nam.. Dette må prøves! 🙂 Fortsatt god før julstid. Hilsen Inger-Lise

  3. Hei!Jeg har nå sittet og lest inne på bloggen din, og du havner rett i favoritter! Dagens middag er skrevet ut og helgebaksten det samme. Her skal jeg følge med! Tusen takk for fin blogg ;)Mvh Smsandvr

  4. Disse så jammen meg gode ut! Kanskje jeg skulle teste ut denne oppskrifta dersom tiden strekker til. Er jo så mange gode oppskrifter på bloggen din, og lekre bilder som gir en vann i munnen! 🙂 Denne bloggen måtte bare inn blant mine favoritter, så jeg kan titte innom oftere! Ha ei fortsatt trivelig førjulstid!

  5. Syns vi skal gå for en porsjon med smarties i hvertfall, den er i det minste "safe", samtidig som at jeg VET at de her hjemme liker den 😛 Gleder meg til tirsdag :)Klem fra lillejenta di 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste