På siste gourmetkveld hadde vi Østerriksk aften. Menyen var satt sammen av Gourmetklubbens østerrikske representant, selvfølgelig. At hun valgte Apfelstrudel som dessert var ingen stor overraskelse, for vi har hørt om bestemors fantastiske Apfelstrudel siden tidlig på 90 tallet. Og vi hadde hørt hvor vanskelig det er å få til Apfelstrudelen helt perfekt. Desserten var helt klart kvelden største utfordring, og det var med litt skrekkblandet fryd vi gikk løs på oppgaven:

220 gram fint hvetemel
2 ss nøytral olje (vi brukte rapsolje)
1 egg
8 cl lunkent vann
bittelite salt

Deigen blandes for hånd på bordplaten, først mel pluss olje og egg og bittelite salt, – deretter ha i lunkent vann. Eltes i 10–15 minutter, deigen må slippe både hendene og bordet. La det hvile i en time under et varmt lokk (kasserolle el). Så skal fyllet lages:

Ca 1,5 kg litt syrlige epler skrelles og finhakkes
2 ss smør smeltes og 80 gram griljermel stekes i smøret
1 håndfull valnøtter finhakkes

Mål opp:
80 gram brunt sukker
80 gram smeltet litt brunt smør
1 håndfull rosiner
sitronsaft og kanel

Så over til «moroa»: Spenn et rent laken på bordet og ha litt mel på. Legg deigen i midten av bordet, kjevle ut litt i bredden og pensle på olje (for å unngå at deigen klistres sammen når man trekker den ut). Ha mel på håndryggen, hold under deigen og trekk ut mot bordkantene (veldig forsiktig), til deigen er papirtynn. Trekk ut mot den ene kanten og fortsett mot den andre kanten. Skjær av tykke kanter. Nå skal man kunne lese en avis gjennom deigen (hehe) og den er klar for å bli fylt.

Nå drypper du det brune smeltete smøret over deigen, så fordeler du det stekte griljermelet (men ikke over hele deigen, la 2 håndbredder i lengden være fri for griljermel. Der du har griljermel skal du ha på hakkete epler, rosiner, valnøttene, litt sitronsaft, kanel og sukker (bedre for lite enn for mye sukker).

Nå løfter du duken med deig mot den delen av deigen der du ikke har fyllet på og ruller forsiktig.

«Sømmen» skal være ned når du legger Apfelstrudelen på en smurt stekebrett. Så smører du hele Strudelen med enda mer smeltet smør og inn i ovnen ved ca 180 grader til den er passe stekt.

Serveres som den er, eller med stivpisket kremfløte eller vaniljeis.

Vår Apfelstrudel ble vel ikke helt som bestemors, men «Strudeleksperten» var likevel ganske så fornøyd selv om deigen var litt tykk enkelte steder. Det var vanskelig å få trekt ut deigen så den ble like tynn overalt. Det var derfor bare mulig å lese deler av avisen gjennom deigen… Men, det viktigste var nå at den var utrolig god på smak, for det var den! Og bra var det, for dette var slett ikke noen «fast-food»!

Skriv ut
  1. Jag skulle ha varit där och smakat! Det ser bara så gott ut! Det vattnas i munnen! Ska nog göra detta ikväll!

  2. Apfelstrudel er kjempegodt 🙂 Har selv også prøvd meg på den (etter oppskrift fra kokeboka mi), men det er en stund siden nå. Ikke så lett å få deigen tynn nok uten at den sprekker…

  3. hei, jeg kommer fra østerriket. og min oldemor pleide å lage strudel. og jeg syntes det er veldig godt gjort at dere greide å lage det. men jeg tror ikke det smakte som ekte strudel. for min oldemor, min bestemor og min mor har prøvd mange ganger å lage det her i norge, men melet i østerriket og her i norge er ganske forskjellig, så vi må hele tiden kjøpe masse mel i østeriket og ta med hitt til norge.
    det ble sikert godt, men det ble nokk ikke som ekte studel. du burde dra til østerriket og smake det der.

    1. Som du sikkert ser av innlegget laget vi denne strudelen sammen med min østerrikske venninne som hadde fått oppskriften fra sin bestemor. Strudelen var ikke perfekt, men hun var likevel fornøyd med resultatet. Vi som ikke har det samme forholdet til Apfelstrudel som deg og min venninne syntes den ble kjempegod. Mulig melet er noe av suksessfaktoren, kanskje deigen blir enklere å «strekke ut» med et annet mel?

  4. Hei på deg, vedlig flott matblogg du har.

    Eg prøvde meg på ei apfelstrudeloppskift i fjor haust. Ettersom eg også har høyrt at det skulle vere vanskeleg, så var eg veldig spent på korleis det ville gå. Eg vart overraska over kor lett det var, spesielt at deigen var så god å arbeide med. Strudelen delte eg med ei venninne som har budd mykje i Tyskland og ete strudel der, og ho syntes den smaka fantastisk med dei syrlege norske epla. Oppskrifta fann eg i eit oppskriftshefte til kjøkkenmanskina mi, Braun Multisystem 3-in-1, og den deler eg gjerne. (Merk at dette er tre strudlar som ligg ved sida av kvarandre i ei eldfast form):

    «Til deigen:
    250 gram mel
    1 klype salt
    1 1/4 lunkent vann
    5 ss matolje
    1 eggeplomme

    Eltebollen: Elt mel, salt, vann, olje og eggeplomme til deigen former seg til en ball og går tilbake til sin opprinnelig form når den presses. Pakk deigen inn i bakepapir og legg den i en varm bolle. Dekk til og la den stå til fyllet er klart.

    Til flyllet:
    100 gram hasselnøtter
    1 tørt rundstykke
    1 1/2 kg syrelige epler
    1 sitron
    100 gram sukker
    2 ss kanel
    2 ss rom eller eplesaft
    50 gram rosiner
    75 gram smør
    2 1/2 dl rømme

    3 ss kremfløte
    Mel til utbaking
    1 1/4 dl melk

    Food prosessor med kniv: Finhakk nøtter og brødbiter. Ta ut og legg til side
    Food prosessor med fin snitteskive: Snitt skrelte eplebåter uten kjerner. Bland i sitronsaft, sukker, kanel, rom eller eplesaft og ronsinene med en slikkepott. Smelt halvparten av smøret. Ha smør, rømme og nøtteblandingen for hånden. Skjær resten av smøret i biter og legg det i en ildfast form med lave kanter (25 x 35), tilsett fløte. Legg et kjøkkenhåndkle på arbeidbenken og strø med mel. Del deigen i tre. Kjevle ut den første delen så tynn som mulig. Glatt til kjøkkenhåndkledet. Pensle litt smeltet smør på deigen og strø med 1/3 av nøtteblandingen. Smør 1/3 av epleblandingen på deigen og fordel 1/3 av rømmen over i klatter. La det bli igjen en kant på 2 cm, slik at fyllet ikke renner ut når deigen rulles opp. Rull opp kaken, løft med håndkledet og la den gli over i formen. Gjør det samme med resten av deigen og legg side ved side i formen. Stek ved 200 grader Celsius (Varmluftovn 180 grader Celsius), mitre rille, i ca 1 time og 10 minutt. Dynk to eller tre ganger med væsken som samler seg i formen. Hell melk rundt kaken. Skru av ovnen og la den stå i 5 minutt med døren stengt. Serveres rykende varm, varm eller kald. «

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste