BRENTE MANDLER 2.0

Brente mandler

Mange MÅ ha brente mandler til jul, og de siste ukene har den 5 år gamle bloggposten med brente mandler blitt klikket på både tidlig og sent. Innlegget har her fått en liten «make-over» (læringskurven siden 2009 har vært bratt), men oppskriften er den samme gamle. Det som er viktig når du lager brente mandler er å la mandlene surre i pannen akkurat passe, slik at sukkeret smelter og legger seg som karamell rundt mandlene, og uten at det smaker svidd. Det er slett ikke så lett alltid. Hemmeligheten er passe høy temperatur og ikke minst – en god porsjon tålmodighet. Finn frem:

  • 400 g mandler
  • 1/2 dl vann
  • 150 g sukker
  • 1 ts (ekte) vaniljesukker
  • 1 ss smør

Brente mandler

Fordel mandlene utover en bakepapirkledd langpanne, og rist dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 8 minutter. Pass på mot slutten av steketiden.

Ha vann, sukker og vaniljesukker i en stekepanne eller vid kasserolle, og gi det hele et oppkok. La sukkerlaken koke i 2–3 minutter, og tilsett deretter de ristede mandlene. Sett varmen på omtrent middels. Det er nå viktig å røre hele tiden, til sukkeret krystalliseres og legger seg rundt mandlene. Etter hvert vil du igjen ha sukker i pannen din, men fortsett og rør, til sukkeret smelter igjen. Dette er en tålmodighetsprøve, for det vil ta noen minutter før sukkeret smelter. Pass på at du ikke faller for fristelsen til å skru opp temperaturen for mye for da blir det ikke brente mandler, men svidde mandler, og det vil vi ikke ha noe av.

Når sukkeret har smeltet tilsetter du smøret, som skal bidra til at ikke alle mandlene klumper seg sammen. Rør godt til smøret har smeltet. Selv foretrekker jeg å tilsette smøret rett før alt sukkeret er smeltet, resultatet er da at jeg får noen få sukkerkrystaller på mandlene, men det er sånn jeg liker dem aller best. Hell deretter mandlene over på det bakepapirkledde stekebrettet som du benyttet da du ristet mandlene. Mandler som likevel har klumpet seg sammen kan du forsøke å skille med en gaffel eller lignende, men pass på så du ikke brenner deg!

Når mandlene er helt avkjølt kan du putte dem i en tett boks eller på et glass. Og dersom du skal noen igjen til julekvelden må du passe på å gjemme dem godt!

Brente mandler

Ha gjerne de brente mandlene i et pent glass og pynter med et bånd, så har du en fin og personlig julegave til noen du er glad i!

LYKKE TIL!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

, ,

35 Kommentarer

  1. Kort&Søm 18. desember 2014 at 23:49 #

    Ser veldig godt ut 🙂

    Gleder meg til å gi bort den fine boken din til julegaver i år!

  2. Ranveig 20. desember 2014 at 14:22 #

    Mandlene blei så lyse, er det riktig? Fultge alle steg og måtte tyne tålmodigheten, men mandlene ser ikkje «karamalisert» ut.

    • Ida 7. desember 2016 at 21:44 #

      Jeg lagde to omganger i dag og i første omgang ble mine også hvite/matte. Andre omgang ble de blanke og fine, og jeg fant ut at det er fordi man må være enda mer tålmodig enn man skulle tro var nødvendig når sukkeret smelter igjen. Dvs etter at sukkeret har blitt nesten som pulver, så skal man røre en god stund til før det smelter på nytt slik at mandlene blir blanke.

    • Kokesønnen03 12. januar 2017 at 12:09 #

      Samme her. De fikk en hvitaktig farge etter alle stega

      • Trine ;) 12. januar 2017 at 20:55 #

        Du ga deg nok for tidlig. Hadde du ventet litt til ville sukkeret ha smeltet og blitt karamellisert. 🙂

  3. Linda 20. desember 2014 at 19:40 #

    Har du tips til andre smaker som er godt å tilsette? Kanel, for eksempel?

  4. Ingvild Denut 20. desember 2014 at 21:39 #

    Fantastisk god oppskrift. Krevde tålmodighet, men de ble perfekte. Hadde i litt kanel og:)

  5. Ellen 21. desember 2014 at 19:50 #

    Takk for fin oppskrift. Mandlene ble perfekte og hele familien kastet seg over herlighetene 🙂

  6. Ingjerd 23. desember 2014 at 08:30 #

    Tålmodigheten måtte settes litt på prøve, men det var verdt det Nam, nam de ble veldig gode!

  7. Ann Kristin 23. desember 2014 at 11:37 #

    Jeg tilsatte 1 ts kanel og de ble kjempegod 🙂

  8. Steinar 12. januar 2015 at 21:07 #

    Takk for oppskriften. Kjempegodt

  9. sandra 4. mai 2015 at 21:30 #

    mine er litt sånn hvitaktige? ikke sånn blanke som dine. trodde alt sukkeret var smeltet når jeg tok i smøret, men de hadde et hvitt belegg. kanskje fordi jeg har induksjonstopp? tips tas i mot! 😀

  10. Karoline 21. november 2015 at 13:28 #

    Mhh! Dette ble bra, men det tok meg en time å brune opp sukkeret rundt mandlene

  11. Hege 25. november 2015 at 21:56 #

    Nydelig oppskrift!!! Har prøvd flere andre, men denne var super!!!!! Takk!!

  12. Ina 25. november 2015 at 22:03 #

    Hei!

    Jeg har visst en supereffektiv ovn, for mine ble småsvidde etter bare 7 minutter i ovnen, og du har rett i at svidde mandler er et dårlig alternativ… Skal prøve igjen i morgen, og bare ha dem i ovnen i tre-fire minutter. De må jo bli litt ristede når de stekes i panna etterpå også, eller tar jeg feil?
    Jeg brukte, som hun over også nevner, veldig lang tid på å smelte sukkeret igjen. Det tok mer enn bare noen minutter som du skriver. Kanskje jeg hadde for svak varme. Men jeg har troa på at det går bedre i morgen! 🙂

  13. Ina 26. november 2015 at 10:55 #

    Jepp, da har jeg prøvd igjen. 3,5 min i ovnen og en tanke varmere stekepanne i påvente av at sukkeret skulle smelte igjen og bare en drøy ts smør til slutt, gjorde mandlene perfekte og ikke så fettete utenpå. Hadde også i 1ts kanel sammen med sukker og vann, og det ble helt topp! Hurra! 🙂

  14. Jørn 4. desember 2015 at 18:00 #

    Prøv med litt salt etter at de er kommet på rist. Fantastisk🎉👍

  15. Walter 15. desember 2015 at 12:52 #

    Jeg har laget brente mandler i en årrekke etter diverse oppskrifter, men har alltid slitt med å få dem fra hverandre etter at de er helt over på bakeplaten. Denne oppskriften løste alle problemer! Fantastisk! Tusen takk!

  16. Walter 15. desember 2015 at 13:18 #

    Jeg har laget brente mandler etter diverse oppskrifter i en årrekke, men har alltid hatt kjempeproblem med å skille dem fra hverandre etter at de er ferdige. Denne oppskriften løste problemet perfekt! Takk!

  17. Bente 15. desember 2015 at 15:00 #

    Kjempefin oppskrift!!!! Lett å skille dem fra hverandre. Jeg pleier å dele på mandlene på to stekebrett og strø over litt flaksalt på den ene delen…..søtt og salt 😀veldig godt.

  18. André 17. desember 2015 at 18:37 #

    Noen som vet hvorfor mine mandler ble myke? 🙁

  19. Anita 22. desember 2015 at 01:02 #

    Mine ble også myke.

  20. Trine 22. desember 2015 at 22:33 #

    Sukkeret var konstant smelta hos meg….

  21. Ingrid 26. desember 2015 at 12:00 #

    Et lite tips er å strø over litt flaksalt. Blir utrolig godt.

  22. Janett 28. desember 2015 at 19:47 #

    Jeg leste ikke godt nok og hadde i smøret ved oppkoking og ser ikke ut til å smelte igjen ette at jeg har hatt oppi mandlene. Må jeg begynne på nytt?

    • Maria 18. desember 2016 at 15:28 #

      Da har du gitt deg for tidlig. Tar nesten en time på middels temperatur (her 5 av 9) før det smelter helt.
      De får hvitt/krystallisert sukker rundt seg først, så må du vente til alt sukkeret smelter og blir blankt igjen, dette tar laaaang tid! Men de smaker nydelig til slutt! 😀

  23. Janet 27. november 2016 at 22:02 #

    Tusen takk for en kjempegod oppskrift! Fikk testet den ut ikveld og er svært fornøyd med resultatet 🙂

  24. Annie 8. desember 2016 at 21:31 #

    De ble perfekte!!! Du redder meg i mange sammenheng med dine flotte resepter Trine. God jul🎅🏻

  25. Vanessa 9. desember 2016 at 18:48 #

    Nok en vinner Trine! Å riste de i ovnen først gjør at det går mye fortere, da er de jo varme når du har dem opp i sukkeret. Rør og rør, skru ned varmen, de blir så fine. Strødde flak salt over mens de er varme, nam nam!

  26. Lise 10. desember 2016 at 12:54 #

    Hva har gått galt??? Ble jo mandler i knekk:( lagde noen som ble super bra i fjor, men husker ikke hvems oppskrift det var.

  27. Anette 13. desember 2016 at 09:29 #

    Takk for fin oppskrift, dette er de beste mandlene jeg og samboeren har smakt så vi må nok lage mere da den første porsjonen allerede er borte:)

  28. Annette O. Naalsund 15. desember 2016 at 18:42 #

    Disse ble knallgode!!! Beste jeg noen gang har smakt. Må nok lage ny porsjon før jul;)Jeg strødde litt havsalt på og det ble nydelig 🙂 Tusen takk for oppskriften.

  29. Adina 22. desember 2016 at 13:22 #

    Meget vellykkede brente mandler i år som i fjor, takk for oppskriften Trine!

  30. Svanhild Blikra 22. desember 2016 at 18:10 #

    Har akkurat laget dem. Nyyyydelig!🤗 Veldig lettvint! 😎Hadde stekepanne på «6», – altså litt over middels. Brukte meierismør. 🙄Veldig godt forklart oppskrift! Takker! ☺(må gjemme dem for gubben jeg asså) God Jul! 💥💥💥

  31. Runar 17. januar 2017 at 23:23 #

    Bare tenkte å gi en liten tilbakemelding fordi jeg har fått mye ros for dem.

    Jeg skulle egentlig kjøpe brente mandler for å gi i gave, men så var såpass dyrt at jeg tenkte jeg kunne forsøke selv. Fant denne via Google og gjorde mitt 2. forsøk på 20 år.

    Det ble vellykket og som nevnt fått mye ros av både gavemottaker og andre besøkende. Mye bedre enn de kjøpte.

    Eneste jeg vil forbedre er å røre litt ekstra etter å ha hatt smøret i da da de ble litt fettete. Og være forsiktig/tolmodig med varmen.

    Super oppskrift forøvrig 🙂

Legg igjen en kommentar