Mange MÅ ha brente mandler til jul, og de siste ukene har den 5 år gamle bloggposten med brente mandler blitt klikket på både tidlig og sent. Innlegget har her fått en liten "make-over" (læringskurven siden 2009 har vært bratt), men oppskriften er den samme gamle. Det som er viktig når du lager brente mandler er å la mandlene surre i pannen akkurat passe, slik at sukkeret smelter og legger seg som karamell rundt mandlene, og uten at det smaker svidd. Det er slett ikke så lett alltid. Hemmeligheten er passe høy temperatur og ikke minst - en god porsjon tålmodighet.

Ingredienser

400 g mandler
1/2 dl vann
150 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ss smør

SLIK GJØR DU

Brente mandler

Fordel mandlene utover en bakepapirkledd langpanne, og rist dem midt i ovnen ved 200 grader i ca. 8 minutter. Pass på mot slutten av steketiden.

Ha vann, sukker og vaniljesukker i en stekepanne eller vid kjele, og gi det hele et oppkok. La sukkerlaken koke i 2–3 minutter, og tilsett deretter de ristede mandlene. Sett varmen på litt over middels. Det er nå viktig å røre hele tiden, til sukkeret krystalliseres og legger seg rundt mandlene. Etter hvert vil du igjen ha sukker i pannen din. Fortsett og røre, til sukkeret igjen smelter og legger seg rundt mandlene. Dette er en tålmodighetsprøve, for det vil ta en stund før sukkeret smelter og mandlene blir blanke og mørke. Utfordringen er å finne riktig temperatur på din koketopp. Går det tregt må du øke temperaturen noe, men pass på at du ikke faller for fristelsen å skru opp temperaturen for mye for da kan mandlene bli svidd.

Når sukkeret har smeltet tilsetter du smøret, som skal bidra til at ikke alle mandlene klumper seg sammen. Rør godt til smøret har smeltet. Selv foretrekker jeg å tilsette smøret rett før alt sukkeret er smeltet, resultatet er da at jeg får noen få sukkerkrystaller på mandlene, men det er sånn jeg liker dem aller best. Hell deretter mandlene over på det bakepapirkledde stekebrettet som du benyttet da du ristet mandlene. Mandler som likevel har klumpet seg sammen kan du forsøke å skille med en gaffel eller lignende, men pass på så du ikke brenner deg!

Når mandlene er helt avkjølt kan du putte dem i en tett boks eller på et glass. Og dersom du skal noen igjen til julekvelden må du passe på å gjemme dem godt!

Brente mandler

Ha gjerne de brente mandlene i et pent glass og pynter med et bånd, så har du en fin og personlig julegave til noen du er glad i!

TIPS

 • De brente mandlene oppbevares tørt, og er holdbare i ca. 1 måned.
 • Dersom du ønsker å lage dobbel porsjon anbefaler jeg at du lager det i to omganger.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Helt nydelig oppskrift. Men det gjelder å hatålmodighet. Jobben kommer etterpå, og aller først, for jeg skolder mandlene i varmt kokt vann. . Blir mye blankere. Og til slutt tar jeg vekk stivnet karamell rundt hver mandeldet er litt jobb, men da blir de fine. Vil ikke ha for mye knekk på.

   1. . Jeg vil heller ikke ha for mye Sukkerklumpet. Derfor er Trines oppskrift midt i blinken. Jeg lager flere runder hvert år. Alltid vellykka, men kjenner det i høyrehånda

   1. Jeg opplevde det samme, og lurte på om det skyldtes at jeg brukte brunt sukker. Men; med tålmodighet (mye), litt høyere temperatur og stadig røring, smeltet det. De beste brente mandlene «ever».

   2. hei
    jeg er veldig fornøyd med denne oppskriften og bruker å lage den mange ganger hvert år. men jeg ser at dersom jeg lar sukkeret koke litt for lenge før jeg har i mandlene fester de seg ikke så godt til mandlene og blir mer som pulver i bunnen av pannen. da er det det ikke like lett å få de perfekte igjen etterpå men det går, bare vær tålmodig og jobb og rør hele tiden med mandlene så blir de grei. ha eller i mandlene litt tidligere neste gang.
    Jeg har sukkerblandingen og vannet jamnt utover jernpannen og så begynner sukkeret å koke først noen passer i pannen og når det koker over det hele uten at jeg rører da har jeg i mandlene. funker flott da hos meg.

 1. Mandlene blei så lyse, er det riktig? Fultge alle steg og måtte tyne tålmodigheten, men mandlene ser ikkje “karamalisert” ut.

  1. Jeg lagde to omganger i dag og i første omgang ble mine også hvite/matte. Andre omgang ble de blanke og fine, og jeg fant ut at det er fordi man må være enda mer tålmodig enn man skulle tro var nødvendig når sukkeret smelter igjen. Dvs etter at sukkeret har blitt nesten som pulver, så skal man røre en god stund til før det smelter på nytt slik at mandlene blir blanke.

  1. Vi bruker å strø over godt med flaksalt på slutten. Det blir nydelig! Noen gang pepper med eller uten saltet

 2. mine er litt sånn hvitaktige? ikke sånn blanke som dine. trodde alt sukkeret var smeltet når jeg tok i smøret, men de hadde et hvitt belegg. kanskje fordi jeg har induksjonstopp? tips tas i mot! 😀

 3. Hei!

  Jeg har visst en supereffektiv ovn, for mine ble småsvidde etter bare 7 minutter i ovnen, og du har rett i at svidde mandler er et dårlig alternativ… Skal prøve igjen i morgen, og bare ha dem i ovnen i tre-fire minutter. De må jo bli litt ristede når de stekes i panna etterpå også, eller tar jeg feil?
  Jeg brukte, som hun over også nevner, veldig lang tid på å smelte sukkeret igjen. Det tok mer enn bare noen minutter som du skriver. Kanskje jeg hadde for svak varme. Men jeg har troa på at det går bedre i morgen! 🙂

 4. Jepp, da har jeg prøvd igjen. 3,5 min i ovnen og en tanke varmere stekepanne i påvente av at sukkeret skulle smelte igjen og bare en drøy ts smør til slutt, gjorde mandlene perfekte og ikke så fettete utenpå. Hadde også i 1ts kanel sammen med sukker og vann, og det ble helt topp! Hurra! 🙂

 5. Jeg har laget brente mandler i en årrekke etter diverse oppskrifter, men har alltid slitt med å få dem fra hverandre etter at de er helt over på bakeplaten. Denne oppskriften løste alle problemer! Fantastisk! Tusen takk!

 6. Jeg har laget brente mandler etter diverse oppskrifter i en årrekke, men har alltid hatt kjempeproblem med å skille dem fra hverandre etter at de er ferdige. Denne oppskriften løste problemet perfekt! Takk!

 7. Kjempefin oppskrift!!!! Lett å skille dem fra hverandre. Jeg pleier å dele på mandlene på to stekebrett og strø over litt flaksalt på den ene delen…..søtt og salt ?veldig godt.

  1. de (mandler) må stekes litt på stekeanna og settes tilside så haes de i sukkerblandingen.

 8. Jeg leste ikke godt nok og hadde i smøret ved oppkoking og ser ikke ut til å smelte igjen ette at jeg har hatt oppi mandlene. Må jeg begynne på nytt?

  1. Da har du gitt deg for tidlig. Tar nesten en time på middels temperatur (her 5 av 9) før det smelter helt.
   De får hvitt/krystallisert sukker rundt seg først, så må du vente til alt sukkeret smelter og blir blankt igjen, dette tar laaaang tid! Men de smaker nydelig til slutt! 😀

 9. Nok en vinner Trine! Å riste de i ovnen først gjør at det går mye fortere, da er de jo varme når du har dem opp i sukkeret. Rør og rør, skru ned varmen, de blir så fine. Strødde flak salt over mens de er varme, nam nam!

 10. Takk for fin oppskrift, dette er de beste mandlene jeg og samboeren har smakt så vi må nok lage mere da den første porsjonen allerede er borte:)

 11. Disse ble knallgode!!! Beste jeg noen gang har smakt. Må nok lage ny porsjon før jul;)Jeg strødde litt havsalt på og det ble nydelig 🙂 Tusen takk for oppskriften.

 12. Har akkurat laget dem. Nyyyydelig!? Veldig lettvint! ?Hadde stekepanne på “6”, – altså litt over middels. Brukte meierismør. ?Veldig godt forklart oppskrift! Takker! ☺(må gjemme dem for gubben jeg asså) God Jul! ???

 13. Bare tenkte å gi en liten tilbakemelding fordi jeg har fått mye ros for dem.

  Jeg skulle egentlig kjøpe brente mandler for å gi i gave, men så var såpass dyrt at jeg tenkte jeg kunne forsøke selv. Fant denne via Google og gjorde mitt 2. forsøk på 20 år.

  Det ble vellykket og som nevnt fått mye ros av både gavemottaker og andre besøkende. Mye bedre enn de kjøpte.

  Eneste jeg vil forbedre er å røre litt ekstra etter å ha hatt smøret i da da de ble litt fettete. Og være forsiktig/tolmodig med varmen.

  Super oppskrift forøvrig 🙂

 14. Hei! Mine ligger på matpapir nå – og er hvite….kan jeg ta de tilbake i kjelen og varme opp på nytt i et forsøk på å få smeltet sukkeret slik d skal???

 15. Jeg skal prøve denne varianten med en t-skje smør til slutt og håpe de lettere går fra hverandre. Det har vi slitt med før jeg så denne. Som smaksetter bruker vi flaksalt, kanel og chili.

 16. Takk for oppskriften!
  Var litt bekymret for hvor lang tid det skulle ta etter å ha lest kommentarer, men det gikk som en drøm 🙂
  Jeg brukte 12min på å brune mandlene i sukkerlaken (hadde varmen på 6/9)

  I sukkerlaken måtte mandlene som flere har nevnt først bli hvite, så drysset det hvite av til sukkerpulver, og deretter krystalliserte pulveret seg blankt og fint på mandlene.

 17. Hvor mange minutter tar det før sukkeret smelter igjen? Jeg har rørt nå i over 10 minutter og det er ikke i nærheten av å se ut som det skal smelte igjen. Har fulgt oppskriften.

 18. Vi fulgte denne oppskriften og tilsatte også litt kanel og en klype salt. De ble kjempegode! Vi har sikkert rørt 45 min uavbrutt – men resultatet er vel verdt slitet.

 19. Hei! 🙂
  Ca hvor lenge holder disse seg hvis man oppbevarer de i tett boks? Er det for tidlig å lage nå og gi bort på julaften?

  1. De vil nok holde seg gode til julen dersom du lager dem ca. 3 uker før jul. MEN, jeg synes at når man gir bort spiselige gaver så bør de være ganske nylagde når man gir dem bort. Jeg ville ha ventet litt til. 😉

 20. Jeg lurer også på om det blir for tidlig å lage disse nå, for så å gi de bort til jul? 🙂

  1. Holdbarheten for varmebehandlet nøtter og sukker bør overstige adventstiden tenker jeg, men det er nok lurt å bruke plasthansker og helt rene glass, slik at man unngår fremmedlegemer.

  2. De vil nok holde seg gode til jul dersom du lager dem ca. 3 uker før jul. MEN, jeg synes at når man gir bort spiselige gaver så bør de være ganske nylagde når man gir dem bort. Jeg ville ha ventet litt til. Videre er det et poeng å være nøye med hygienen, slik Trygve her beskriver. Lykke til! 🙂

 21. Mine ble helt perfekte:) nå har funnet ett oppskift som jeg like og kommer til å bruke for alltid.
  Takk

  kim

 22. Rørte så melkesyren sprutet, kun på 3 på ovnen, ble fort brente.. På sååå lav varme???
  Kan den brente smaken komme fra 7 min risting i ovnen? Prøvd 2 ganger, smaker brent Må prøve igjen, dette må jo være mulig å lære seg

 23. Hei! Prøvde å lage mandlene i går, men når jeg la mandlene over på et brett med bakepapir var det mye smør som var igjen på mandlene og som til slutt stivnet så mandlene fikk et lag med smør rundt seg. Er dette vanlig eller er det en måte å unngå dette på?

 24. Etter over en time og fremdeles hvite mandler tok tålmodigheten min slutt. Ble ingen brente mandler her med denne oppskriften…

 25. Nydelig oppskrift! Jeg har slitt med samme som mange andre, nemlig at det tar veldig lang tid før sukkeret smelter skikkelig siste gang. Feilen jeg gjør er at jeg lager dobbel oppskrift og da blir flaten i kjelen for liten. Så neste år deler jeg porsjonen min i to kjeler.

 26. Liker oppskriften godt, men noen minutter er litt underdrevet . Laget den flere ganger, tok tiden idag, det tok 36,5 minutter før sukkeret smeltet igjen..

  1. Takk for din tilbakemelding! Dersom det tok 36 minutter å få smeltet sukkeret kunne du nok ha økt temperaturen ørlite og deretter skrudd den litt ned igjen. Tar imidlertid hintet og endrer til “en stund”. 😉

 27. Mandlene ble veldig fine! MEN vil anbefale alle å skru litt opp på temperatur, etter å ha brukt 1 1/2 time på denne oppskriften på 4,5/9. Dette tok ekstremt lang tid.

 28. Hei! Ønsker meg bilde av hvordan mandlene ser ut når du har oppi smøret 🙂 Syntes det hørtes godt ut sånn som du beskrev det med litt sukkerkrystaller igjen.

 29. Mandlene ble veldig fettete, 1 spiseskje smør er åpenbart for mye. Men til tross for mye smør så hang de sammen, og måtte knekkes opp før jeg la dem i et glass. Skulle ikke smøret forhindre det, til en viss grad? Jaja, prøver igjen neste år! De smaker godt i allefall!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste