FISKEGRYTE MED TORSK OG TOMAT

Fiskegryte med torsk og tomat

Torsk + tomater = en utrolig god match, synes jeg. Utgangspunktet for denne smakfulle og enkle fiskegryten er en tomatsaus som er smaksatt med bacon, løk, paprika, hvitløk og sitron, enkle og gode smaker som alltid slår an – og som passer perfekt til torsk. Prøv da vel! Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

  • ca. 600 g torskefilet, i terninger
  • 150 g bacon, i strimler
  • litt nøytral olje
  • 1 løk, i ringer
  • 1 paprika, i strimler
  • 3-4 hvitløkfedd, finhakket
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 1-2 fiskebuljongterninger
  • 1 1/2 dl vann
  • eventuelt litt sukker
  • salt og pepper
  • 1 sitron, saften
  • sorte oliven
  • frisk basilikum
  • fullkornris, pasta, kokte poteter eller annet tilbehør

Finn frem en vid gryte (med lokk) og fres baconet. Tilsett løken og litt nøytral olje, og etter hvert paprika og hvitløk, og la det surre med til løken er blank og myk. Hvis du ønsker en litt mer spicy variant av denne retten kan du tilsette 1/2-1 rød chili sammen med hvitløken. Tilsett hermetiske tomater, vann og fiskebuljongterningene, og la tomatsausen få stå å putre i ca. 15 minutter uten lokk. Rør av og til. Smak til med sukker, pepper og bittelitt salt.  

Mens tomatsausen koker skjærer du fisken opp i jevnstore terninger, ca. 5 x 5 cm. Du kan gjerne benytte frossen fisk, men pass på at den er helt tint før du tilsetter den i gryta. Krydre fisken med litt salt og dytt fiskestykkene jevnt nedi tomatsausen. Tilsett også olivenene nå. Skvis over litt sitronsaft og varm opp retten til kokepunktet igjen. Skru deretter ned varmen. La gryteretten stå å trekke (skal ikke koke) under lokk i ca. 10 minutter, til fisken så vidt begynner å flake seg.

Fiskegryte med torsk og tomat

Gi retten et dryss med friske krydderurter og server umiddelbart, gjerne med fullkornsris som tilbehør.

VELBEKOMME!


, ,

21 Kommentarer

  1. Grete ryholt 5. august 2014 at 17:49 #

    Jeg har lagd mye av maten din Trine og du har mange gode oppskrifter. I dag lagde jeg fiskegryten med torsk og tomat og ble overrøst med komplimenter fra familien. Den var enkel å lage og bedre smak kan det ikke bli

  2. helene 6. august 2014 at 23:09 #

    hvor for du kjøpt disse tomatboksene her? 🙂

    • Jannicke 7. august 2014 at 15:42 #

      Det står helt nederst på siden her, Helene 😉

  3. Hilde 10. august 2014 at 16:09 #

    Hei dette smakte fantastisk :-)))))

  4. Anne Fjellvær 10. august 2014 at 16:24 #

    Denne lagde jeg på onsdag : familiens dom – denne kan du lage flere ganger mamma 🙂 enkelt og smakfullt som alle oppskriftene fra bloggen din Trine – TAKK 🙂

  5. Cathrine Løhren 11. august 2014 at 22:40 #

    Fikk servert denne til middag i dag med en liten vri… Mannen min hadde lest 1.5 liter vann, mens det skulle være 1.5dl… 🙂 Smakte super godt som suppe også etter å ha hatt i litt ekstra tomat og fond 🙂

  6. Åse Mjaaland 14. august 2014 at 17:38 #

    Nydelig!

  7. Liv Astrid 22. august 2014 at 21:14 #

    Kjempegod! Hadde i chili som spicet den opp 🙂 Skal lage denne igjen.

  8. Solveig Karlsen 10. september 2014 at 11:18 #

    Benytter meg ofte av dine oppskrifter, det er jo så mye godt :-))
    Takker for flotte tilgjengelige oppskrifter.

  9. Anette Bordewick 25. september 2014 at 15:02 #

    Med en dæsj sambal olek i, gikk denne retten ned på høykant hos kresen 10-åring! Denne skal vi lage igjen ja!

  10. irene stålesen 29. september 2014 at 18:23 #

    Jeg lagde gryten med friske tomater fra hagen som jeg bare kuttet i terninger. I stedet for bacon hadde jeg i en ss med soltørka tomat i små biter. Så brukte jeg stykker med flyndre og bergylt og noen scampi. Det smakte nydelig.

  11. Mette Ramdahl 25. februar 2015 at 15:52 #

    Har nettopp fortært porsjon nr. 2 av denne nydelige gryteretten.
    Klarte å glemme ett par råvarer, bacon og sitron, men det smakte fortreffelig allikevel.
    Bruker oppskriftene dine hver uke, og vil takke deg for en utrolig bra blogg.

  12. Astri Gjedrem 7. mai 2015 at 23:22 #

    Kjempegod! Kommentar fra et av mine barn: Er det Trines? Kjempegod! Mamma, du har blitt så god til å lage mat! Jeg er en hyppig bruker av bloggen din,Trine, og jeg håper virkelig du fortsetter leenge! Jeg lar ofte barna velge fra ukemenyen din, og det kan de gjøre på vei til butikken. Vi spiser mye bedre middag på hverdager her i huset etter Trines matblogg ble en del av hverdagen. Og ja, jeg HAR blitt en bedre kokk takket være deg!! Blitt mer glad i å lage gooood mat også

  13. Ingrid 20. mai 2015 at 01:40 #

    Skal olivenene i fiskegryten med torsk og tomat være med eller uten stener?

    • Trine ;) 20. mai 2015 at 09:52 #

      Det er opp til deg. 🙂

  14. Siw 23. juli 2015 at 15:22 #

    Lar den seg lage uten fiskebuljong?

  15. Adelaide 30. september 2015 at 00:05 #

    Gleder meg til å lage denne! Klarer ikke bestemme meg for om jeg skal gå for ris eller poteter som tilbehør.

  16. Turid 5. desember 2015 at 00:02 #

    Har laget denne mange ganger, fantastisk god 🙂
    Har anbefalt den, og fått masse skryt. Bruker flittig Trines matblogg, mange spennende nye oppskrifter som faller i smak i hjemmet her :))

  17. Heddy 16. desember 2015 at 19:43 #

    Denne var nydelig, har laget den flere ganger med chili👍🏽

  18. Gaute Hopland 29. desember 2015 at 11:09 #

    Etter en tur langs kaia I Ålesund kjøpte jeg brosme og lange. Disse fiskene brukte jeg i retten Fiskegryte med torsk og tomat. Det fungerte utmerket med disse fisketypene også. En deilig rett!

  19. Maya 2. februar 2016 at 19:10 #

    Synes denne ble litt for salt.. Burde etter min smak kun vært en fiskebuljong terning…

Legg igjen en kommentar