OVNSBAKT TORSK MED NØTTELOKK, SØTPOTETMOS OG SOYASMØR

Torsk med nøttelokk, søtpotetmos og brent chilismør

Søtpotetmos er ypperlig tilbehør til hvit fisk. Kombinasjonen løftes ytterligere sammen med dette velsmakende soyasmøret og sprø aspargesbønner. Søtpoteter er en «barnevennlig» grønnsak, og er en av juniors favoritter for tiden, og et godt tips dersom du har problemer med å få barna til å spise grønnsaker. Til ca. tre porsjoner trenger du omtrent:

Torsk med nøttelokk

  • 500-600 g fersk torskefilet, i porsjonsstykker
  • salt og pepper
  • 3-4 ss pinjekjerner, hakket
  • skall av 1/2 sitron + 3 ss sitronsaft
  • 1 ss olivenolje
  • litt persille, finhakket

Søtpotetmos

  • ca. 500 g søtpoteter, skrelt og delt i biter
  • 1-2 poteter, skrelt og delt i biter
  • 1/2 rød chili uten frø
  • 1/2 lime, presset
  • ca. 1 ss smør
  • salt og pepper

Soyasmør

  • 3 ss smør
  • 1 sjalottløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1/2-1 ts finhakket rød chili
  • 2-3 ss soyasaus
  • 1 ss finhakket persille

Tilbehør

  • Aspargesbønner
  • 1 ss smør

Legg torskefiletene i et smurt ildfast fat. Krydre med salt og pepper. I en liten bolle blander du sammen pinjekjerner, sitronsaft, sitronskall, persille og olivenolje, og fordeler dette over torskefiletene som et lokk. Bakes midt i ovnen ved 200 grader i 12-15 minutter, til torsken er ferdig og faller fra hverandre når du pirker i den.

Ovnsbakt torsk med nøttelokk, søtpotetmos og soyasmørSkrell søtpoteter og poteter og del opp i biter av omtrent lik størrelse. Ha dem i en gryte og fyll opp med vann slik at potetene akkurat dekkes av vannet. Tilsett limesaft og chilien som du har delt i to på langs. Hvis du ønsker litt mer «trøkk» i mosen kan du finhakke litt av chilien. La det koke til potetene er passe mør, etter ca. 15-20 minutter alt etter hvor store biter du har delt den opp i. Sil av vannet og fjern den hele chilien. Mos potetene til en fin purè, som du smaksetter med salt, pepper, litt smør og eventuelt litt mer limejuice. Hvis du synes mosen blir for fast kan du eventuelt tilsette litt melk.

Smelt smøret i en kjele og la det småputre i ca. 15 minutter, til smøret blir brunt. Fjern skummet som danner seg. Bland sammen sjalottløk, hvitløk, soyasaus, chili og persille i en liten bolle. Rett før servering rører du sammen smøret og chiliblandingen, som da vil være klar for bruk.

Fyll en kasserolle med 2-3 cm lettsaltet vann. Tilsett smør og la aspargesbønnene dampe til de er ferdige, etter noen minutter.

Ha en raus klatt med søtpotetmos på tallerkenen og plasser torskestykket forsiktig oppå. Server aspargesbønnene ved siden av og drypp deretter soyasmøret over.

Enjoy!

(Oppskriften er forresten en gammel traver, og tidligere delvis publisert på bloggen, se her.)


, , ,

60 Kommentarer

  1. Elizabeth 28. august 2012 at 10:17 #

    Det er første gang jeg ser denne oppskriften, og her var det mange spennende kombinasjoner som høres gode og sunne ut! Søtpotet ønsker jeg å bruke mer av, så tusen takk for oppskriften! Dette skal prøves neste gang vi skal ha fisk :-)

  2. Laila 28. august 2012 at 11:21 #

    Dette så fantastisk ut! Jeg har forsøkt oppskriften du har publisert tidilgere, med stort hell. Kan tenke meg at soyasmør og bønner løfter retten ennå et hakk. Gleder meg allerede til å prøve :)

  3. Veronica 28. august 2012 at 11:35 #

    Delikat! Tusen takk! Denne skal jeg prøve! ;o)

  4. Jofrid 28. august 2012 at 18:22 #

    Dette hadde jeg til middag i dag og det var aldeles nydelig. Søtpotetmosen smakte fantastisk godt, så det skal jeg helt klart bruke mer av. Samtidig må jeg takke deg for en flott matblogg du har. Virkelig fått sans for den. Har deg også på Facebook

    • Trine ;) 29. august 2012 at 00:37 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! :)

  5. Katinkas Kitchen 29. august 2012 at 09:00 #

    Vilken bra idé att göra sötpotatismos! Jag älskar sötpotatis och har haft det i soppor eller rostad i ugn. Det här ska jag pröva! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  6. Ingers 1. september 2012 at 20:07 #

    Dette blir middagen vår i morgen, gleder meg til å prøve soyasmøret sammen med fisken! Vi har likt alle middagsrettene som vi har prøvd her inne, tusen takk for denne fine bloggen din:-)

  7. Mari 2. september 2012 at 08:17 #

    Dette lagde jeg til lørdagsmiddag i går, og det ble helt helt stille rundt bordet, en nesten høytidelig stemning kun avbrutt av små lyder som «mmm» og «ahh». Tusen takk for god oppskrift!

  8. Ingrid 4. september 2012 at 13:22 #

    Hei! Er det bare hos meg eller forsvinner deler av ingrediensene når dere trykker for pdf og print? Hos meg forsvann alt om torsken og søtpotetmosen. Skulle gjerne ha visst! :-)

  9. Camilla 4. september 2012 at 18:32 #

    Hei Trine!! Jeg må bare si WOW!! Dette var super godt, hadde det til middag idag og min kjære mann syntes også dette var veldig godt! Håper du fortsetter å blogge lenge:-) Tusen tusen takk for gode oppskrifter:-)

  10. Janne 5. september 2012 at 17:05 #

    Torsken ble helt strålende! Supert! Holdt meg unna soyasmøret, men ser at det hadde vært veldig godt til søtpotetmosen … Neste gang!

  11. Hanne 6. september 2012 at 02:42 #

    Hadde denne til middag i dag, og den var heeeelt nydelig! Veldig god kombinasjon av smaker :-) Gøy å prøve noe nytt :-) Jeg brukte jalapenos istedet for chili og det gikk veldig bra (bor i USA og Wallmart har veldig lite utvalg av frisk og grønt)

  12. Lisa 6. september 2012 at 19:33 #

    Vi hadde denne til middag og idag og mannen sa «dette er den beste fiskeretten jeg har spist på lenge!» Jeg er helt enig, denne var knallgod og jeg har allerede planer om å servere den neste gang vi har venner på besøk! Sønnen vår på snart 3 synes at fisken var spesielt god, han galflet innpå :)
    Har du forslag til en forrett og en dessert som går til dette??
    Takk for super blogg!

  13. Ingvild 9. september 2012 at 12:23 #

    Dette skal prøves! Takk :)

  14. Marie 10. september 2012 at 19:05 #

    En helt super kombo dette! Den friske og saftige fisken, den søte mosen, krispi fra det grønne (sukkerter var det jeg hadde) og så det utrolig gode og salte soyasmøre. Nam! Er så heldig å ha en del kveitefilet i frysen så det ble et virkelig herremåltid :)

  15. Irene 11. september 2012 at 18:39 #

    Dette var dagens middag, og HVILKEN suksess! Det var bare helt utrolig godt alt sammen, og mannen min satt bare og skrøt gjennom hele måltidet, og lurte på hvor jeg hadde funnet oppskrift:) Minstemann spiste også opp en stor tallerken mens han sa «nam nam» (men tok vekk nøtetelokket, det ville han ikke ha). Skikkelig deilig mat som jeg garantert lager igjen (sammen med andre oppskrifter du har lagt ut)!!

  16. Ragnhildur 13. september 2012 at 12:40 #

    Hei!
    Dette var noe av det beste jeg har smakt, og enkelt å lage. Det har begynt å bli en vane å skrive handleliste på søndager til å kunne lage 3-4 av rettene i uken. Kjempedeilig at noen andre har tatt seg bryet med å bestemme hva som er til middag:) Ingen oppskrifter har gått skeis enda, har til og med fått mannen min til å lage mat etter dine oppskrifter med stort hell.
    Takk for fin blogg:)

  17. M&A 13. september 2012 at 16:21 #

    Dette var bare sinnsykt godt! For en deilig middag på en torsdag :-)

  18. Tarjei 14. september 2012 at 15:01 #

    Hei Trine!

    200-225 grader i 12-15 minutter er for alt for høy temperatur for denne fisken. Fisken skiller ut store mengder proteiner og smak (det hvite som renner av fisken vil du helst ha inne i den) og du ødelegger dermed gode råvarer (forutsett at råvaren er god, selvfølgelig).

    La heller fisken ligge på salt i ca 20 minutter først for å stramme seg opp, vask den deretter godt slik at ikke saltet blir med på veien videre, og bak den på ca. 100 grader mindre enn det du anbefaler – men med samme tid.

    Dette forutsetter selvsagt at ikke stykkene er for store, er de større trenger de noe lengre tid.

  19. Elisabeth 15. september 2012 at 10:49 #

    Det var en skikkelig god middag! Den kom anbefalt, men overgikk alle forventninger. :-)

    • Trine ;) 4. oktober 2012 at 23:45 #

      ;)

  20. Fran 15. september 2012 at 15:21 #

    Fantastisk godt! Mannen min kalte det luxusmat og vil mer enn gjerne spise det igjen!

    • Trine ;) 4. oktober 2012 at 23:43 #

      Så bra at det har falt i smak! :)

  21. Mari 15. september 2012 at 22:55 #

    Fantastisk godt og lekkert. Serverte denne retten sist søndag . Den gjorde stor lykke :-)
    Jeg er enig med Tarjei at temperaturen er for høy. Men veldig gode kombinasjoner av smaker. Tusen takk, jeg kommer til å lage det igjen.:-)

  22. frøy 17. september 2012 at 21:55 #

    Denne middagen ble en hit både blandt store og små :) Takk for super oppskrift. BTW: ser din mos er orange, har du hatt gulrot i den?

    • Lisa 18. september 2012 at 21:11 #

      Jeg tar meg den frihet til å svare; det er søtpoteten som gir den oransje fargen. Men; jeg er ikke noen ekspert på søtpoteter,så det kan jo være at det er ulike sterkhetsgrader på fargen og at du har fått fatt i en som gir veldig lite farge?

    • Trine ;) 4. oktober 2012 at 23:19 #

      Mosen er orange, pga at søtpotetene er orange, som en annen skriver i en kommentar her. Anbefales om du ikke har prøvd det før! :)

  23. Nina Heggelund 1. oktober 2012 at 17:27 #

    Jeg lager denne for andre gang i dag…det var nemlig supergodt!! Takk flinke du, for alle gode oppskrifter og tips!!

    • Trine ;) 4. oktober 2012 at 01:04 #

      Så bra! Ja, dette er en supergod torskerett! :)

  24. Linda 31. oktober 2012 at 13:34 #

    Fiskeretten var UTROLIG god! Falt i smak hos små og store til middag i går. Jeg er utrolig glad i bloggen din og lager i snitt 4 retter hver uke fra den. Hver søndag skriver jeg handle liste og planlegger uken. Her i huset har vi ikke lenger pose supper eller ferdige taco produkter, hverken vi store eller jentene på 16,12 og 9 savner det. Vi er en familie som er blitt opptatt av hva vi putter i munnen. Det gjelder også pålegg, utrolig mye E stoffer og andre tisettningstoffer i mye. Til nå har vi laget stekt skinkestek og skåret i skiver, hjemmelaget rekesalat, stekt kald laks og roast beef. Ønsker meg tips! Har du noen? Igjen takk for inspirasjon!

  25. Eva Johansen /Lappedamen 12. november 2012 at 22:57 #

    Nam, nam dette var vår middag i dag og den smakte fortreffelig. Tusen takk for nok en god oppskrift som er helt overkommerlig å lage en vanlig hverdag.

  26. Elin 21. november 2012 at 17:34 #

    Nydelig rett med mange spennende smaker. Min man mener dette er den beste fiskeretten han noen gang har smakt, og så ut til å være veldig overraket over at jeg kunne diske opp med noe så godt ;)

    • Trine ;) 23. november 2012 at 23:59 #

      Ja, dette er en høydare! :)

  27. Borgny 26. november 2012 at 13:00 #

    Prøvde denne i helga. Kjempegodt!

  28. hege 7. desember 2012 at 12:28 #

    Jeg stod i butikken helt tom for ideer, et lite besøk på nettsiden din på mobilen ble reddningen nok en gang. Og denne retten stod på bordet til middag, med dine oppskrifter blir middagen en sikker suksess hver gang :) Tusen takk for at du deler så mange gode oppskrifter med oss. Her i huset sjekkes bloggen mange ganger for uken og vi håper du aldri finner på å legge ned bloggen :)

  29. Totte 3. januar 2013 at 00:14 #

    Dette smakte helt fantastisk!! Nydelig med den søte mosen, sammen med fisk og den deilige sausen :)

  30. mads 14. januar 2013 at 20:05 #

    dette er vår favoritt i studentkollektivet! laget den tre ganger nå, bestandig like nydelig! takk!

    • Trine ;) 14. januar 2013 at 20:07 #

      Så bra! Det er en favoritt her i huset også! :)

  31. Gudveig 19. januar 2013 at 11:06 #

    Hei!

    En nydelig rett!
    I det hele tatt bruker jeg mange av dine oppskrifter. Det er en super blogg!
    Jeg lurer på hvilken vin du vil anbefale til denne retten?

  32. Jenny 25. februar 2013 at 18:32 #

    Fantastiske smakskombinasjoner sammen. Det smøret toppet det hele.

  33. Birgitte 13. mars 2013 at 18:50 #

    Denne oppskriften var kjempegod, og jeg satte stor pris på den lille tvisten med limesaft og chilli i mosen.
    Jeg ville også bare takke deg for en super blogg, den har vært med meg i noen år nå, og jeg finner alltid noe nytt (eller gammelt) til inspirasjon på kjøkkenet!

    Mvh Birgitte

    • Trine ;) 17. mars 2013 at 00:28 #

      Ja, denne oppskriften er kjempegod, og vi hadde forresten en reprise på den samme dag som du postet kommentaren :)

  34. Unn Iren 5. april 2013 at 21:06 #

    Dette var bare supergodt! Tror jeg skal lage dette en gang vi får gjester slik at flere kan få smake denne nydelige retten :-)

  35. Gunn 15. mai 2013 at 20:20 #

    Nydelig!! Prøvde med grove fiskekaker istedet for torsk- også deilig!!

  36. Hilde Mathilde 4. juni 2013 at 09:14 #

    Dette er en av de beste fiskerettene jeg har spist i hele mitt liv! Utrolig gode smakskombinasjoner!

  37. Mona 6. august 2013 at 14:42 #

    Takk for veldig fin oppskrift! Har nå laget dette to ganger, og tror det må være den beste fiskeretten jeg noen gang har spist! NAM :)

  38. Jens Jensen 6. august 2013 at 21:42 #

    Å dæven! Diggidados.

  39. Ørnulf ørn 8. september 2013 at 16:11 #

    Denne var virkelig god! Og jeg som er så glad i torsk;)

  40. Eirin 27. oktober 2013 at 16:58 #

    Fantastisk godt!!

  41. Astrid 2. november 2013 at 22:39 #

    Denne retten må være noe av det mest smakfulle jeg har laget! Tredje gang retten skal lages i morgen, som søndagsmiddag :-)
    Kokeboken din er helt fantastisk! Må bare gratulere. Den beste (og mest brukte) kokeboken jeg har i hylla (selvom din ikke får ligge så mye i fred i hylla). ;-)

    Hilsen inspirert jusstudent

  42. Silje 5. november 2013 at 13:53 #

    Tusen takk for en flott og inspirerende blogg. Både middagsretter, bakst og dessert laget etter dine oppskrifter blir vellykket. Denne ble svært godt mottatt, som kanskje noe av det beste jeg har laget.

  43. Trine 22. januar 2014 at 18:27 #

    Hei og tusen takk for ein fantastisk fin matblogg. Hadde torsk med chorizosalsa og potet og pastinakkpurre i går, helt fantastisk godt. Etter middagen kom naboen med 10 kg kveite, så nå lurer jeg på om jeg kan gjøre det samme med kveita, men den trenger jo som kjent masse salt for å bli god…. Tips til oppskrifter hadde vært supert. på forhånd tusen takk:))

  44. Idun 28. januar 2014 at 08:38 #

    Jeg serverte denne til familien i går og selv om alt ble veldig godt hver for seg synes ikke vi at smakene var så gode sammen. Søte smaker passer ikke så godt med torsk synes jeg. Velger nok heller en mer salt variant neste gang :)

  45. Eva Solås Nilsen 29. januar 2014 at 18:44 #

    Dette var noe av det beste jeg har smakt!!! Fantastisk godt :-) Tusen takk!

  46. Hildegunn 31. januar 2014 at 23:43 #

    5 ***** middag, et gourmetmåltid! Nydelig kombinasjon og sammensetting. Det ble mye fotflørting under bordet av meg og mannen min mens vi koste oss igjennom denne retten ;-)

  47. Marianne 4. februar 2014 at 18:42 #

    Hei :) Tusen takk for en herlig middagsopplevelse! Hele familiens nye FAVORITT!! :)

  48. Trine 25. februar 2014 at 18:02 #

    Fantastisk rett! :-)

  49. Janne 26. februar 2014 at 18:16 #

    Prøvde denne retten til middag i dag. Fantastisk godt! Synes som regel at torsk blir smakløs, men denne retten var en smaksbombe! Blir definitivt laget en annen gang også. Som mannen så pent uttalte, dette kunne vært servert på en finere restaurant :-) Tusen takk for en super oppskrift!

  50. mari 23. november 2014 at 17:14 #

    Jeg er 23 år og har aldri turt å smake på fisk.

    Så tvang meg ei vennine meg til å smake på denne oppskriften, og fra nå av har jeg begynt å spise fisk

    Tusen takk! Du klarte det umulige med denne oppskriften. Jeg skal lage den til familien min også som er skeptisk til fisk.Spesielt torsk (etter alle de dårlige minnene om ihjelkokt torsk)

    • Trine ;) 23. november 2014 at 17:18 #

      Så bra at du tok sjansen og smakte! Håper du finner flere fiskeoppskrifter på bloggen som du kan prøve ut etter hvert. Lykke til! :)

Legg igjen en kommentar