Nan med nigellafrø

Jeg vil benytte anledningen til å takke for alle hyggelige tilbakemeldinger og kommentarer som jeg fikk i går. Jeg setter stor pris på alle sammen, selv om jeg dessverre ikke har kapasitet til å svare hver og en av dere. 🙂

Nan er godt tilbehør til indisk mat, og er et must til den indiske kyllingsuppen jeg laget sammen med Wenche på GMN i går. Tradisjonelt stekes nan i en tandooriovn, men det er fullt mulig å lage nan med vanlig stekovn også. Finn frem:

Trinn 1

 • 1 pakke tørrgjær
 • 4 ss lunken melk
 • 2 ss sukker

Trinn 2

 • 450 gram hvetemel
 • 1/2 ss bakepulver
 • 1/2 ts salt
 • 1,5 dl melk
 • 1,5 dl yoghurt naturell
 • 1 egg, sammenvispet
 • 2 ss smeltet smør
 • nigellafrø (kan sløyfes)

Bland tørrgjær, lunken melk og sukker i en liten bolle og la blandingen stå lunt noen minutter, til det begynner å skumme.

Ha alt det tørre i bakebollen, og tilsett gjærblandingen, melk, egg, smør og yoghurt. Kjør i en kjøkkenmaskin, i ca 10 minutter, til du har en blank og smidig deig.

La deigen heve på et lunt sted i ca en time, til dobbel størrelse. Ca 20 minutter før du skal steke brødene setter du en bakesten (eller stekebrett) i stekovnen og setter termostaten på maksimal steketemperatur.

Ha deigen på melet underlag og elt eventuelt inn litt mere mel om deigen er litt løs. Del opp deigen i 8 eller færre emner som trilles til boller. Kjevle bollene ut til flate, litt avlange brød, ca 3-5 mm høye. Strø eventuelt på litt nigellafrø som kjevles lett inn i brødet slik at det ikke løsner under stekingen. (Nigellafrø, som er svarte løkfrø/svart spisskarve, har en god og karakteristisk smak som passer godt til gjærbakst. Nigellafrø fås kjøpt i velassorterte innvandrerforretninger og i nettbutikker.) Disse brødene blir også gode dersom du pensler dem med smeltet smør iblandet hakket koriander før du steker dem.

Legg 3-4 nan på den varme bakestenen eller stekebrettet, og sett det umiddelbart inn i ovnen. Du kan steke brødene på vanlig over- og undervarme (maksimal temperatur) eller på grillfunksjon. Jeg pleier å gjøre sistnevnte. Stekes i 3-5 minutter litt høyt i ovnen, til de er ferdigstekt. Det tar bare noen minutter så du må passe på, for det blir fort svidd mot slutten.

Avkjøl nanbrødene på rist. Oppbevares under et klede eller aluminiumsfolie frem til de skal serveres. Kan også fryses.

Enjoy!

(Inspirasjon til denne oppskriften har jeg funnet i «Familiekokeboka» av Gausdal og Alfsen.)


, ,

19 Kommentarer

 1. Dennis 13. mars 2012 at 09:03 #

  Dette så veldig godt ut! Mamma skal lage dette til middag idag 🙂 gleder meg 🙂

 2. Inger 16. mars 2012 at 08:54 #

  Nanbrød med nigellafrø:
  Jeg lurer på hvor mange egg, og hvor mye melk, smør og yoghurt som skal være i denne oppskriften?
  Har lyst til å overraske min kjære med «Indisk kyllingsuppe» og «Nanbrød med nigellafrø», men jeg er ikke så flink at jeg kan improvisere mengder (!).
  Veldig glad for at jeg ble tipset om din blogg!!!
  Inger

  • Trine ;) 16. mars 2012 at 09:03 #

   Jeg skjønner ikke helt spørsmålet, for oppskriften står jo i innlegget over… 🙂

 3. vibeke 17. mars 2012 at 18:17 #

  ååååå, overspist ; )) fantastisk god indisk kyllinggryte m nan-nigellafrø!!!! jeg tok oppi kikerter også, fordi jeg elsker kikerter i kombinasjon m/karri!!
  takk igjen trine!!
  ha en god helg ; )
  mvh
  vibeke

 4. Rosesommer 17. mars 2012 at 20:11 #

  Har bakt nan-brødene idag, og de ble fantastisk gode. Spennende å se dem stekes, de blåste seg opp og ble jo så fine i ovnen. (Måtte passe godt på , som du sa, ellers ble de stekt for mye!) Jeg la dem på oppvarmet bakeplate, 250 grader øverst i ovnen, så det gikk som et skudd. Turde ikke prøve meg på grillelementet førstes gang.
  Forøvrig brukte jeg den nye tørrgjæren som har kommet nå; som er til pizzadeig. Jeg synes den er annerledes enn vanlig gjær. Veldig bra til disse nanbrødene, iallefall.
  Takk skal du ha! Dette skal gjentas, og jeg skal utforske forskjellige smakstilsetninger.

  Har du forresten tilgang på BBC Lifestyle og Laura Calders TV-program? Veldig underholdende og inspirerende synes jeg, så det anbefales hvis du ikke har sett det.

 5. Christina 8. juni 2012 at 16:06 #

  Hei Trine!
  Nydelig oppskrift, lager disse til småens navnefest i morgen, og tenkte å fryse dem for så å tine og lune dem opp litt før servering i morgen. Har du noen superoppskrift på hvordan det kan gjøres slik at de blir best mulig?

 6. Marianne M 7. september 2013 at 00:55 #

  Å, så kjempegode! Bakepausen er med dette (forhåpentligvis) over 🙂
  Hvis noen skulle lure, kan jeg melde om at både soyamelk for melk, kesam for yoghurt og solsikkeolje for smør fungerer 🙂

 7. Elin S. Hodøl 21. september 2013 at 20:33 #

  Ikveld har jeg gjort stor suksess med dine nanbrød, Trine!! Tusen takk for alt det gode og spennende du legger ut. Disse var helt nydelige :))) Neste gang skal jeg prøve å ha hakket hvitløk i deigen i tillegg 😉

 8. Marius Dalen 11. mars 2014 at 08:49 #

  Hei Trine

  Vet du hvor jeg får kjøpt Nigellafrø?

  • Trine ;) 16. mars 2014 at 00:58 #

   Du får kjøpt det i etniske dagligvareforretninger og enkelte nettbutikker.

 9. Jørgen Frøland 22. mars 2014 at 16:21 #

  Lagde disse nanbrødene til Tikka Masalaen i går. For en oppskrift. Fantastisk godt!

 10. jannicke 11. april 2014 at 13:12 #

  Lagde disse nå, OMG utrolig gode!!!!! Brukte varmluft, 275 grader. Stekte de på øverste rille og de blåste seg opp. Dette tok kanskje to minutter. Måtte «smakeprøve» to stykker før de andre fikk. Tusen hjertelig takk for enda en suksess på kjøkkenet!!!!!!!

 11. Bettina 28. juni 2014 at 11:57 #

  Hei Trine! 🙂
  Har bakt disse flere ganger og det er en storfavoritt her hjemne både hos mann og barn 🙂
  Lurer på om jeg kan steke de på pizzasteinen?

 12. Åse westlye 3. juni 2015 at 17:42 #

  Kan jeg bruke karve (hel) i stedenfor nigellafrø?

 13. Snezana 16. november 2015 at 18:35 #

  Denne suppa er veldig god!

 14. eva 30. desember 2015 at 10:31 #

  Går det ann å bruke noe grovt mel i disse.

  • Trine ;) 30. desember 2015 at 10:32 #

   Det går sikkert bra, men da blir det ikke nan, vel?

 15. mo 7. april 2016 at 20:46 #

  Er det noen som har prøvd å lage disse med glutenfrittmel? Jeg har aldri brukt det selv, og skal ha en gjest som ikke tåler gluten. Så lurer på om du/noen vet at det ikke går – for da får han heller stå over nan brødene, og kun spise tikkamasala – og så jeg får lage dem med hvetemel. Utenom det, så ELSKER jeg bloggen din – så mye fin og god inspirasjon at jeg nesten kun bruker dine oppskrifter når jeg skal ha gjester.

 16. Cecilie 28. april 2016 at 17:57 #

  Hei!
  Kan man bruke speltmel isteden for hvetemel?

Legg igjen en kommentar