Panna cotta med limemarinerte jordbær

Lesere av bloggen min har nok observert at jeg er en ivrig tilhenger av desserter, og da fortrinnsvis desserter med frukt og/eller bær som hovedingrediens. I sommerhalvåret benytter jeg enhver anledning til å servere norske jordbær. Sesongen er for kort til å ikke nyte den til fulle. Med god samvittighet! Selv er jeg ikke så begeistret for den tradisjonelle fløteskvetten på jordbærene, men gi meg et par timer og en vaniljestang så lager jeg gjerne en panna cotta. Jordbærene får her følge av lime, en herlig kombinasjon! Dette er fort gjort og er ypperlig gjestemat i og med at den kan tilberedes i god tid på forhånd, og det tar like lang tid å tilberede til 20 som til 2.

Panna cotta (4 porsjoner)

  • 4 dl kremfløte
  • 1 vaniljestang
  • ca 2 ss sukker
  • 1,5 gelatinplater

Limemarinerte jordbær

  • ½-1 kurv jordbær, i biter
  • Skall av 1 lime (kun det grønne)
  • 1-3 ss sukker
  • Sitronmelisse eller mynte, hvis du har

Splitt vaniljestangen på langs og skarp ut frøene med en kniv. Ha frøene, vaniljestangen og sukkeret oppi en liten kjele sammen med fløte, og varm opp til kokepunktet. Pass på at fløteblandingen ikke koker. Ta kjelen av platen og la det stå å trekke i ca 10 minutter. Fjern vaniljestangen og varm opp uten at det koker. I mellomtiden har du lagt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør de godt inn i fløteblandingen.

Ha fløteblandingen i 4 porsjonsformer eller lave melkeglass, og avkjøl. Sett de avkjølte formene i kjøleskapet i minst 3-4 timer, men gjerne over natten.

Vask limen godt, tørk med kjøkkenpapir og riv skallet fint med et cesterjern eller lignende. Bland limeskall og sukker godt sammen. Tilsett jordbærene og rør forsiktig slik at sukkeret fordeler seg rundt bærene. La det stå å marinere i limesukkeret i ca 30-60 minutter.

Ta gjerne panna cottaen ut av kjøleskapet en stund før de skal serveres, slik at de gode smakene får satt seg. Rett før servering fordeler du jordbærene oppi glassene med panna cotta, pynt gjerne med sitronmelisse eller mynte, og server umiddelbart! Enkelt og greit, og veldig godt!

Som et alternativ til anretning kan panna cottaen også hvelves på en tallerken, og de limemarinerte jordbærene fordeles rundt.

Enjoy!

(Oppskriften er også publisert i Aftenposten 25. juni 2011 og HER.)


, ,

22 Kommentarer

  1. Ida Wangberg 1. juli 2011 at 12:18 #

    Ser nydelig ut!
    Men vet du om det fins et vegetarisk alternativ til gelatin?Om man kan bruke noe annet for å oppnå den samme stivheten?Vet at det finnes gelatin som ikke inneholder noe animalsk,men den er vanskelig å få tak i her jeg bor.
    Setter stor pris på et godt tips!

    Ellers, tusen takk for en flott side full av inspirasjon! 🙂

    • Olav Birkeland 1. juli 2011 at 22:06 #

      Til Ida 😉

      Det finnes flere vegetariske alternativ gelatin, det beste heter ager-ager. Det er laget av alger og du kan lese mer om det her: http://en.wikipedia.org/wiki/Agar.

      Det er ikke riktig at det finnes gelatin som ikke inneholder noe animalsk. Gelatin er et stoff som fremstilles av rent kollagen som er bindevev i kjøtt. Uten bindevev fra kjøtt blir det ingen gelatin.

      Ager Ager er veldig lett å bruke og fås tak i på de fleste apotek. Hvis du bor litt utenfor alfarvei kan du helt sikkert få ditt lokale apotek til å bestille det for deg 😉

      Lykke til 😉

      • Trine 1. juli 2011 at 22:26 #

        Takk for nyttig informasjon, Olav!

        Trine 😉

        • Olav Birkeland 1. juli 2011 at 23:08 #

          Bare hyggelig – godt at all den lesingen kommer til nytte av og til 😉

      • Ida W 20. september 2011 at 16:17 #

        Tusen takk for god hjelp! 😀

  2. Anne-Grete 1. juli 2011 at 13:32 #

    For en lekker og lettvint dessert! Denne skal eg lage til imorga. Håpa dei har norske jordbær på butikken idag. Tru om eg kan bytte vaniljestanga ut med vaniljepulver, det er bare frøa då, ikkje stanga. Men vil tru det går bra.
    God helg!

    • Trine 1. juli 2011 at 22:28 #

      Du kan benytte vaniljeekstrakt eller vaniljesukker istedet for vaniljestang, men fortrinnsvis produkter basert på ekte vaniljestang og ikke syntetisk fremstilt vanillin. Lykke til!

  3. Emilie Maria 1. juli 2011 at 18:01 #

    Åååh, det så godt ut, mammaen min. Tar du bestilling og hjemlevering? ;P

    • Trine 1. juli 2011 at 22:29 #

      Jeg tar gjerne imot bestilling, jenta mi, men du må komme hit hvis du skal ha. 😉

  4. Kaja 2. juli 2011 at 18:21 #

    Står i kjøleskapet nå, GLEDER meg til å smake 😀

    • Trine 4. juli 2011 at 00:23 #

      Håper det smakte! 😉

  5. Superkokken 3. juli 2011 at 21:55 #

    mmm.. Panna cotta er digg 🙂 finnes uttallige varianter, men alle jeg har smakt til nå, smaker godt 🙂

  6. Tina 27. januar 2012 at 11:40 #

    hei, ser du har mange oppskrifter på pannacotta og lurer på hvilken du synes er de beste av de? 🙂

  7. Siljhe 11. februar 2012 at 20:06 #

    Mmmm! Denne var kjempegod! 😀
    Hadde ikke tilgang på ferske, norske jordbær men frosne bringebær fra hagen var også veldig godt til! Takk for oppskrift!

  8. Tina 13. februar 2012 at 05:55 #

    Hei Trine,

    kan jeg erstatte gelatinplatene med gelatin pulver ? Evt hvor mye pulver skal jeg bruke ?

    Takk for en super inspirerende blogg ! Titter innom her hver gang jeg begynner å bli matlei, hjelper alltid 🙂

  9. Lene 6. mai 2012 at 00:05 #

    Hei. Jeg tenkte jeg skulle lage panna cotta til dessert i konfirmasjonen til sønnen min, men lurte litt på mengde. Vi blir 30 gjester. Er det bare å gange opp ?? Tenkte da spesielt på antall vaniljestenger 😉

    • Trine ;) 7. mai 2012 at 00:23 #

      Her er det bare å gange opp, men du kan sikkert redusere med en vaniljestang eller to. Smak deg frem! Lykke til! 🙂

  10. Christine 7. juni 2012 at 16:00 #

    Veldig flott matblogg jeg nylig har oppdaget:)

    Nydelig dessert som ble servert til 17 mai gjester, med stoor suksess. Link til matbloggen din ble sendt til gjester som ville ha oppskriften. Jeg endret ørlite granne på din oppskrift ved også ha limeskall og limesaft i panna cottaen. Smakte meg til hvor mye.

    Forøvrig fortsett med ukesmenyer!

  11. Sander 26. april 2013 at 14:57 #

    Hei! Kan jeg lage denne desserten dagen før den skal serveres hvis jeg skal servere den til 25? 🙂

    • Trine ;) 26. april 2013 at 15:01 #

      Ja, du kan lage panna cottaen dagen før, men jordbærene bør gjøres klar samme dag (gjerne noen timer før servering). Lykke til!

  12. Laila 21. august 2015 at 15:17 #

    Hei. Når jordbærene marineres i limeskall…har du skallene på panna cottarne eller tar du de vekk når du serverer jordbærene?

Tilbaketråkk/Pingbacks

  1. Jordbærfavoritter | TRINEs MATblogg - 9. juli 2011

    […] en sak for klikk.no med mine tre beste jordbærdesserter, se HER. I tillegg vil jeg trekke frem panna cotta med limemarinerte jordbær, jordbærsuppe – og ikke minst det enkleste av alt, jordbær og en god balsamicoeddik. Jeg […]

Legg igjen en kommentar