Bolledeig – et godt utgangspunkt for mye godt!

For en stund siden hadde vi barselgruppe hjemme hos oss med glade og viltre smårollinger og mammaene deres. Siden det var ulike behov som skulle ivaretas laget jeg en stor porsjon med søt gjærbakst, som jeg laget henholdsvis rosinboller og sitronboller med pistasjnøtter av. Det gjorde stor suksess blant både store og små.

Jeg pleier ofte å lage ulike «bakverk» av samme deig, og har derfor laget en liten oversikt over noen kombinasjoner nedenfor, med lenke til innlegg hvor prosessene er nærmere beskrevet. Noe for deg også? Til ca 32 store boller eller tilsvarende trenger du:

900-1000 gram hvetemel
1/2 liter melk
50 gram gjær
150-200 gram sukker
2 ts kardemomme
1/4 ts salt
1 egg
150-200 gram smør, i terninger
*
eventuelt sammenvispet egg til pensling
*

Ha alle ingredienser med unntak av smør i kjøkkenmaskinen og elt i 10-15 minutter på sakte fart til deigen slipper eltebollen. Tilsett smør i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen (ca 10-15 minutter).

Kle bakebollen med plast, og sett deigen på et lunt sted (romtemperatur) og la heve i 1-1,5 time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Form deigen etter ønske og tilsett eventuelt fyll eller annen smakstilsetting, for eksempel:

Rosinboller: tilsett rosiner (som blandes inn i deigen etter at smøret er eltet inn og før deigen settes til heving). Et tips er å legge rosinene i varmt vann en halv time før de skal blandes inn i deigen, da får du ekstra saftige og gode rosinboller!

Kanelsnurrer: Lag kanelsmør av mykt smør, (brunt) sukker og malt kanel, som du fordeler på utkjevlet deig, og form deretter snurrer, eller rull deigen sammen, skjær i skiver og lag «skillingsboller». (Alternativt så kan du bare kjevle ut, strø over sukker og kanel, det går enda raskere.)

Sitronboller med pistasjkrem: Lag pistasjkrem av mykt smør, sukker, sitronskall og pistasjnøtter, som du fordeler på utkjevlet deig og lager deretter snurrer.

Sjokoladesnurrer: Kjevle ut deigen. Smør mykt smør over og strø hakket mørk kokesjokolade over, før du lager snurrer.

Rosettkake med mandelfyll og sitronglasur: Lag mandelfyll av mandler, egg, creme fraiche, brunt sukker, sitronskall og kanel, som du fordeler på utkjevlet deig. Rull deigen sammen og skjær i skiver, som du setter sammen i en eller flere «rosetter».

Sett det ferdige bakverket på et bakepapirkledt stekebrett. Dekk til med plastfolie eller et klede og la emnene heve til ca dobbel størrelse, i 30-45 minutter.

Pensle eventuelt med sammenvispet egg, og stek emnene ved ca 225 grader i ca 10-15 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er, og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, sæ følg med mot slutten av steketiden.

Baksten kan selvfølgelig fryses. Jeg pleier å tine bollene helt eller delvis opp, og så varmer jeg de i varmluftovn i ca 3-5 minutter, og serverer umiddelbart! Da smaker de som nybakt!

Som dere ser er mulighetene mange, og her er det bare fantasien og smaken som setter begrensningene! Da er det bare å begynne å fylle opp fryseren!

Hva er din favoritt?


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

34 Kommentarer

 1. TanangerLandstil 24. april 2010 at 08:58 #

  >nei nå må jeg nok hjem å bake.. : )

 2. Mette 24. april 2010 at 09:04 #

  >hmmmm! Det sa utrolig fristende ut. Det blir definitivt bollebaking idag!Ha en fin lordag!

 3. Linda aka Myrini 24. april 2010 at 09:32 #

  >Gjærbakst er morsomt!Takk for gode, fristende tips – ha ei god helg 🙂

 4. Martine 24. april 2010 at 10:04 #

  >Håper jeg har alt jeg trenger på kjøkkenet, for da blir det boller idag:)Skal prøve sjokoladeboller, det blir nok en slager her til hus;)

 5. Jannicke 24. april 2010 at 11:11 #

  >Jeg er veldig glad i å bake ;o)Oppskriften min er lik din, men jeg bruker ikke egg i deigen. Hvilken funksjon har egg i en bolledeig?Skillingsboller er klar favoritt her. Er jo ikke bergensere for ingenting, haha…Ps : Gleder meg veldig til å følge kjøkkenprosjektet ditt!Klem J.

 6. Anonymous 24. april 2010 at 13:57 #

  >For en fantastisk blogg. Kom plutselig over den, og har kost meg i et par timer nå med å bare kikke på oppskriftene dine og de fantastiske bildene… Jeg er veldig glad i å lage mat, men bakverk er det jeg liker best. Så sjokoladebollene hørtes fantastiske ut, og skal definetivt prøves=)Ellers lurer jeg på denne kokeboken til Morten Schakenda (eller hvordan det skrives), du skrev i det ene innlegget at det hadde kommet ny utgave av denne pga feil. Er det lenge siden den utgaven kom? Har vurdert å kjøpe den "kokeboken" i lengre tid og vil derfor kjøpe den nyeste utgaven=) Jeg lurer på en ting til, baker / lager du glutenfri mat? Jeg har flere i familien min som ikke tåler gluten, men jeg har enda aldri tørret å bake med glutenfritt mel. Vet du om dette er vanskelig, og har du eventuelt oppskrifter på glutefritt bakverk?:-)Og til slutt vil jeg bare si at jeg oppfordrer deg til å gi ut kokebok. Alle de fristende oppskriftene og alle de nydelige bildene hadde utgjort en fantastisk kokebok=)Hilsen Ingrid (på 20 år) som ble helt fasinert av bloggen din:-)

 7. Trine ;) 24. april 2010 at 14:36 #

  >Tusen takk for koselige tilbakemeldinger!Ingrid; Morten Schakendas bakekokebok kan virkelig anbefales, men det stemmer at den inneholder flere feil/mangler og det er derfor viktig at du kjøper den siste utgaven. Jeg har 4. utgave, men jeg har sett noen feil der også… Men, når det er sagt så har jeg lært utrolig mye om gjærbakst av boken, og synes at jeg generelt har blitt en bedre baker etter at jeg begynte å bake etter Schakendas prinsipper. Jeg har ingen erfaring med glutenfri kost, så der kan jeg dessverre ikke hjelpe deg. Takker for komplimentet mht kokebok. Det hadde selvfølgelig vært kjempegøy å gi ut en kokebok, men døgnet har dessverre ikke nok timer til å leke med den tanken…

 8. swimzy 24. april 2010 at 16:36 #

  >Takk for tipset:) Skal absolutt bakes:)

 9. sigrid 24. april 2010 at 22:13 #

  >Hærlege og fristande oppskrifter..God søndag!

 10. Anonymous 26. april 2010 at 08:43 #

  >Takk for svar!Er det den siste utgaven av morten schakendas "kokebok" som er i salg i butikkene, eller må den bestilles?- Ingrid –

 11. Tasty Bites by Grass Onion 2. mai 2010 at 18:55 #

  >Jeg regner med det er den boken som står i butikkene nå. Du kan lese i omslaget på boken om det er 4. utgave eller nyere. 4. utgave har i allefall et rødt papiromslag rundt seg nederst på boka 😉

 12. Marion 14. august 2010 at 20:28 #

  >I dag måtte jeg bare teste denne oppskriften og den ble bare helt fantastisk god! Kjempegode, lette og luftige boller 🙂 Er innom bloggen hver dag 🙂

 13. Janne :) 19. oktober 2010 at 16:14 #

  >Hei, denne bloggen var flott og med mange fine oppskrifter.Har du prøvd med makronfyll i svingene? Nydelig godt når det blir skjerpet, det er samboerens favoritt!Nå skal det bakes her, gleder meg til å prøve sjokoladeknutene:)

 14. Trine ;) 19. oktober 2010 at 20:57 #

  >Takk, takk! Nei, har ikke prøvd makronfyll, er ikke så begeistret for det… Lykke til med sjokoladeknutene!Trine

 15. i 17. august 2011 at 10:20 #

  kjempe god bolleoppskrift!!! men kan jeg spørre hva din beste måte å tine opp boller fra frysern, så de blir like gode og ferske som nystekte? =)

  • Trine 17. august 2011 at 10:45 #

   Ta en titt i det nest siste avsnittet i innlegget 😉

 16. Kristine 3. oktober 2011 at 20:37 #

  Hvordan former du snurrene? Ser jo bare helt herlig ut, er superfan av bloggen din selv om jeg altfor sjelden tørr å prøve meg på middagsoppskriftene dine.. Prøvd litt andre oppskrifter da som boller, cookies, og noen få pastaoppskriter med særdeles god suksess 😉

 17. Solgunn 25. oktober 2011 at 13:02 #

  Skal aldri mer smelte smør til bolledeigen! Tusen takk for godt tips =) Klem fra Solgunn:)

 18. Marianne 1. januar 2012 at 11:46 #

  Hei, jeg lurer på om melka skal varmes til bolledeigen?

 19. Thea 22. mars 2012 at 13:53 #

  Hei!

  Jeg har dessverre ikke kjøkkenmaskin så jeg kan lage denne gode oppskriften… Har du et tips for gode boller uten kjøkkenmaskin? Jeg liker disse så godt, men tørr ikke prøve meg med håndmikser bare…

 20. Ida 13. mai 2012 at 14:17 #

  Oh no! Kjøkkenmaskinen går for fulle mugger bak meg her og jeg varmet ikke melken! Nå blir treåringen skuffa hvis alt er forgjeves…

  • Trine ;) 13. mai 2012 at 15:08 #

   Det går bra. For det første vil deigen bli tilført energi under eltingen. Videre må du trolig la den heve noe lengre før den eser til dobbel størrelse. Lykke til!

   • Ida 20. mai 2012 at 07:59 #

    Du veit hva du snakker om 🙂 De blei selvfølgelig knallgode!

    • Trine ;) 3. juni 2012 at 01:59 #

     🙂

 21. Bake-Karl 26. mai 2013 at 20:24 #

  Kjære Trine

  Din bolledeig hever
  Man skulle tro; Den lever
  Kanel og boller
  Ja! Mange forskjellige roller.

  Sukkersøtte glis
  En families «please!»
  Raskt de smaker
  Jubelen braker!

  Takk skal du ha
  For bolledeigen; den ble så bra
  Nå skal jeg gå
  For ovnen er klar nå!

  Takk Trine!

  Hilsen en fornøgd gjeng

 22. Elisabeth 29. august 2013 at 15:16 #

  Hei, takk for en fantastisk blogg som har reddet mange middager hos oss. Denne oppskriften er også veldig god. Men nå har jeg brukt den til både skillingsboller og vanlige boller, og jeg får det ikke til å bli 32 stykker! Snarere rundt 20-25 helt vanlig store boller. Er det jeg som er på bærtur, eller kan det være feil? Tenkte uansett å gi en tilbakemelding, siden det kan være greit at antallet er riktig når man baker til skoleklasser og bursdager og sånn.

 23. Renate 15. februar 2015 at 12:24 #

  Hei
  Jeg går alltid inn på oppskriftene dine når jeg skal kokkelere. I dag skulle min mann lage boller og jeg anbefalte deg. Men han kan ikke bake og når han sa at deigen ikke hevet etter 1,5 time, måtte jeg gå inn å lese oppskriften han hadde brukt. Du har ikke skrevet at melken må varmes! Dette syns jeg var dårlig. Du burde endre på dette. Dermed brukte han kald melk og da blir det ikke hevet deig. det blir vel noen boller for det.

  • Trine ;) 15. februar 2015 at 12:45 #

   Det er ikke nødvendig å varme melken, men det vil da ta lengre tid før den hever ferdig. Eltingen i 20-30 minutter gjør også at temperaturen i deigen øker noe, og videre vil kvaliteten på råvarene og hevetemperaturen være avgjørende for hevingen. Mitt råd til dere nå er å la deigen heve litt til før dere triller boller, og ellers la den etterheve i 45 minutter.

   Jeg pleier vanligvis å varme væsken til 20-25 minutter, hvis du tar en titt på noen av mine nyere bolleoppskrifter: http://trinesmatblogg.no/tag/boller/ Dere har her valg en oppskrift som ble lagt ut for nesten 5 år siden.

 24. Erica 18. september 2015 at 13:44 #

  Hei.
  Jeg har smakt boller som har hatt noe form for vanilje smak midt inni bollene, men finner ingen oppskrift for de bollene. Ifølge familien som har laget de er det en familie oppskrift, men det må da være noen som har laget noe lignende. Vet du?

  – Erica

 25. Anne Siri Wathne 15. februar 2016 at 19:51 #

  Hei Trine,
  Tusen takk for inspirerende side, masse nyttige tips 🙂 Har laget rosinboller etter din oppskrift, men det samme skjedde naa som sist (da med en annens oppskrift): bollene hever ikke stort foer de kommer i ovnen. Dette resulterer i ganske smaa, dog velsmakende, boller. Har lest tipsene dine, sàa hva gjoer jeg feil? (Fulgte oppskriften, deigen eltet lenge med kjoekkenmaskin, lot de heve uten trekk i nesten halvannen time). Tusen takk for svar,

  Hilsen
  Anne Siri

  • Trine ;) 15. februar 2016 at 19:58 #

   Det er vanskelig for meg å si hva som har gått galt. Jeg vil imidlertid anbefale deg å sjekke ut de nyere oppskriftene mine, og ta gjerne også en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærbakst: https://youtu.be/ZaGtXFD9FD0. Lykke til!

Legg igjen en kommentar