Mange har etterlyst oppskrift på vegetarisk julemat, og her kommer derfor oppskrift på vegisterkaker med en smakfull saus. Vegisterkaker er et perfekt alternativ til medisterkaker for veganere og vegetarianere, og alle oss andre som ønsker å spise kjøttfritt en gang i blant.

Som tilbehør serverer jeg her hasselbackpoteter og en lun rosenkålsalat, men det kan selvsagt byttes ut med det du vanligvis serverer som tilbehør til julematen.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

VEGISTERKAKER

2 dl basmatiris
700 g blomkål , i små biter
2 dl lettkokte havregryn
2 ts grønnsaksbuljongpulver eller 1 grønnsaksbuljongterning
1 ss frisk ingefær , finrevet (ca.)
1 ts revet muskatnøtt (ca.)
salt og pepper
smør eller nøytral olje til steking

SAUS

1 sjalottløk , finhakket
3 ss smør
2 1/2 ss hvetemel
6 dl grønnsakskraft (ca.)
3 ts soyasaus (ca.)
2 ts vellagret balsamicoeddik (ca.)
pepper

LUN ROSENKÅLSALAT

400 g rosenkål
1 fedd hvitløk , finhakket
1/2 rød chili , finhakket
1 - 2 ss flytende honning
smør eller nøytral olje til steking
salt og pepper

TILBEHØR

4 porsjoner poteter
persille , finhakket
tyttebærsyltetøy

SLIK GJØR DU

VEGISTERKAKER MED SAUS OG LUN ROSENKÅLSALAT

HASSELBACKPOTETER

Lag hasselbackpoteter etter denne oppskriften, eller tilbered potetene på annet vis.

VEGISTERKAKER

Kok risen etter anvisningen på pakken. Hell av eventuelt overskuddsvann, la risen dampe seg tørr og la den avkjøles i minst 15 minutter. Skjær blomkålen (inkludert stilken) i jevnstore, mindre biter og kok den så vidt mør i usaltet vann. Det tar ca. 5 minutter. Hell av kokevannet.

Ha blomkålen i en bolle og kjør den med en stavmikser. Tilsett også ris, havregryn, buljongpulver/smuldret buljongterning og krydder, og kjør det til du har en jevn masse med litt struktur (skal ikke finmoses). Dersom den virker litt løs kan du tilsette litt mer havregryn. Smak til underveis, og tilsett eventuelt litt mer buljongpulver og/eller krydder. Dersom du ikke har frisk ingefær kan du benytte 1-2 ts malt ingefær.

Form jevnstore vegisterkaker. Bruk gjerne en skje dyppet i kaldt vann for å få et fint og jevnt resultat. Stek vegisterkakene i litt smør eller olje til de har en fin og sprø stekeskorpe på begge sider. Hold vegisterkakene varme.

Vegisterkaker

SAUS

Sausen kan gjerne lages på forhånd. Stek sjalottløken i smøret, til løken er blank og myk. Rør inn hvetemelet til du har en jevn røre og spe deretter med grønnsakskraften, litt etter litt. La det stå å koke i ca. 10 minutter, til sausen tykner noe. Smak til med balsamicoeddik, soyasaus og nykvernet sort pepper. Hold sausen varm.

LUN ROSENKÅLSALAT

Rens rosenkålen og del den opp i 2 eller 4 biter. Jeg har her brukt både grønn og lilla rosenkål. Skjær også opp hvitløk og chili. Rett før servering steker du rosenkålen i litt smør eller nøytral olje i ca. 3 minutter, til den er knapt mør. Tilsett hvitløk og chili mot slutten av steketiden. Rør godt (og senk eventuelt varmen) slik at det ikke brenner seg fast. Drypp honningen over, og krydre med salt og pepper.

SERVERING

Server vegisterkakene sammen med saus, hasselbackpoteter og rosenkålsalaten, samt litt hjemmelaget tyttebærsyltetøy og finhakket persille, hvis du har.

VEGISTERKAKER MED SAUS OG LUN ROSENKÅLSALAT

Oppskriften på vegisterkaker har jeg funnet hos flinke Jane som driver bloggen Veganmisjonen.

TIPS

  • Jeg laget ca. 16 vegisterkaker av denne oppskriften. Lag dem gjerne litt mindre, og server dem på julebuffeten sammen med deilige og fargerike salater med smak av jul.
  • Vegisterfarsen kan gjerne lages dagen før. Ferdig stekte vegisterkaker holder seg fint i kjøleskapet i ca. 2 dager. Varmes i stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme) til de er gjennomvarme.
  • Vegisterkakene kan fryses.
  • Dersom du ønsker å lage måltidet vegansk må du bytte ut smøret med et vegansk alternativ.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste