VEGETARLASAGNE MED SPINAT OG FETA

Oppskriften på denne smakfulle vegetarlasagnen har jeg fått tilsendt av en leser, som ikke kunne få rost den nok. Jeg ble også "hekta" første gangen jeg laget den, og det har også alle jeg har servert den til gjort. Nå gleder jeg meg til å høre hva dere synes! Dette er ypperlig mat å servere i små og store lag.

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 5 porsjoner
  • Time: ca. 1 1/2 time
  • Kjøkken:
  • Type rett:
Annonse

Ingredienser

GRØNNSAKSSAUS

2 løk , i små terninger
4 fedd hvitløk , finhakket
nøytral olje
1 rød chili , finhakket
3 gulrøtter , i tynne staver
1 rød paprika , i terninger
1 ½ squash , i halvmåner
1 boks hermetiske tomater , hakket (400 g)
1 dl kremfløte
½ ts sukker (smak til)
½ ts salt (smak til)
nykvernet sort pepper
1 neve frisk basilikum , grovt hakket

MELLOM LAGENE

300 g frisk spinat
200 g feta
12 plater lasagneplater (ca.)
150 g hvit ost , revet

SLIK GJØR DU

vegetarlasagne

Skjær opp alle grønnsakene slik at du har alt klart før du setter i gang.

Finn frem en dyp stekepanne eller gryte og fres løken i litt olje, til løken er blank og myk. Tilsett hvitløk og chili mot slutten og la det surre med, og tilsett deretter gulrøtter, paprika og squash, som får surre med i et par minutter. Ha i hermetiske tomater og kremfløte, og smak sausen til med sukker, salt og pepper. La sausen koke på lav varme i 10-15 minutter, og tilsett finsnittet basilikum helt til slutt.

Rens og skyll spinaten og fres den deretter i litt nøytral olje til den så vidt faller sammen. Krydre med salt og pepper. Hell av eventuell væske.

Finn frem en ildfast form, ca. 30 x 20 cm. Legg grønnsakssaus, fyll og lasagneplater lagvis, for eksempel i denne rekkefølgen: Fordel 1/3 av grønnsakssausen i bunnen av formen og fordel deretter halvparten av spinaten over. Smuldre halvparten av fetaosten over og dekk deretter med ett lag lasagneplater. Gjenta samme prosedyre en gang til, avslutt med resten av grønnsakssausen og ett lag med lasagneplater oppå. Dytt lasagneplatene litt nedi sausen og topp det hele med revet ost.

Stek lasagnen ved 200 grader (over- og undervarme) på nederste rille i ca. 30 minutter, til den er gyllen og fin oppå. Serveres med en enkel grønn salat og for eksempel baguetter som tilbehør.

vegetarlasagne

TIPS:

  • Den friske spinaten kan eventuelt erstattes med frossen spinat.
  • Lasagnen bør nytes samme dag da spinaten ikke bør varmebehandles mer enn en gang. Les mer om det her.

VELBEKOMME!

  1. En annen variant av denne (og noe magrere?) er å ta et beger cottage cheese istedenfor fetaost.
    Takk for bloggingen!

  2. Hei! Jeg driver og lager denne lasagnen og lurer på hvor varm ovnen skal være? Tar sjansen på 200 grader i 30 minutter. Takk for kjempefin blogg med gode oppskrifter!

    1. 2oo grader (over- og undervarme) er perfekt! Oppskriften er oppdatert – takk for at du sa ifra! Håper det smaker!

  3. Laget denne for min farmor og søster i dag med stor suksess. “Den beste lasagnen jeg noen gang har smakt,” var ordene min farmor brukte.

    Jeg brukte for øvrig skummetmelk istedet for fløte, noe som fungerte veldig bra. Serverte med salat, oliven foccaciabrød og aioli.

    Gleder meg til å ha restene med i matpakken på jobb neste uke.

    Takk for nok en super oppskrift!

  4. Hei! Dette ser veldig godt ut!!
    Jeg lager ofte store porsjoner ig fryser ned ustekte porsjoner, og lurer derfor på om du har norn erfaring med å fryse fersk squash og spinat? Jeg har nemlig tidligere laget lasagne og brukt fersk squash som lasagneplater.

  5. Hva er de hvite og gule strimlene som ligger på tallerken med råvarene? De står ikke i oppskriften nemlig!

      1. Hvite gulerøtter ? Det har jeg aldri sett 🙂 Lager denne retten nå og gleder meg masse til å spise den. Bruker forresten grønnkål i steden for spinat, for her blir det sikkert rester, som jeg også ønsker å spise.

  6. Denne lasagnen utkonkurerte i dag Toro sin lasagne (som har vært den eneste vi har kunnet lage i heimen på grunn av “smaken”)!!

    Helt fantastisk god lasagne dette!! Lett og enkelt og mye mat! 😀

    1. Det er vanskelig for meg å si, for her er det mange årsaker som kan spille inn. Som for eksempel osten du benyttet eller at du har satt formen for høyt i ovnen. Du kan evt. dempe varmen noe, og/eller legge over et bakepapirark når du ser at osten har fått ønsket farge.

  7. Hei,

    Lagde denne her i forrige uke, med stor suksess! Et par småting som ikke ble helt bra, blant annet den øverste pastaplaten var helt hard og litt brent da den kom ut av ovnen, løste det med å ta de av for så å kun gratinere litt ost på toppen – ble supert! Opplevde også at det var litt lite spinat..

    Min kjære har nå ønsket seg dette som helgemiddag, tenkte da å bruke frossen spinat (mye billigere..), hva må jeg i såfall gjøre med denne før jeg tilsetter den i formen? Tines? Stekes? Siles?

    Takk for utrolig mange gode oppskrifter!

    1. Så hyggelig å høre at retten falt i smak! Vedr. det øverste laget av pastaplatene så har jeg presisert nærmere i innlegget hvordan jeg gjør det. Det er selvsagt ikke noe i veien for å endre rekkefølgen på ingrediensene, men jeg foretrekker å ha et lag pastaplater øverst (som jeg dytter litt nedi slik at noe av sausen fordeler seg oppå. Mengden med spinat kan selvsagt økes eller minkes etter smak og behag.

      Jeg har ikke laget retten med frossen spinat selv, men vil anta at den må tines og rennes av.

      Lykke til neste gang!

  8. Tusen takk for en nydelig oppskrift! Den var kjempegod. Neste gang skal jeg ha i litt mindre gulrøtter, for jeg syns de ble litt dominerende. Kanskje det er godt med aubergine i også!:)

  9. Tusen takk for gode oppskrifter, bruker bloggen din mye! “Matstellet” er blitt et helt annet her i huset takket være deg:) Har laget vegitarlasagnen to ganger-kjempegod! Skal lage den til klubben på mandag, og bruker da glutenfrie pastaplater, så passer den til alle:-)

  10. Hei Trine.
    Bruker ofte bloggen din som inspirasjon og tips når vi lager mat i helgene. Denne vegetarretten lager vi som en av flere til min sønns konfirmasjon slik at vegetarianere også kan spise seg mette i selskapet. Gleder meg til å smake den. Takk for en oversiktlig og informativ matblogg.

  11. Hei! Andre gang jeg lager denne nå, kjempegod! Men går det an å erstatte spinaten med noe? Er ikke så glad i det jeg..

  12. Kjempegod veggis lasagne! Ble en fulltreffer på forrige jentekveld. Vi hadde med litt sprø crispy-salat på siden og hvitløksbrød. Yummy 🙂

  13. Dette var rett og slett latterlig godt! Jeg lagde tomatsaus selv, og hadde i litt ingefær og mer fløte..

    Du må legge ut flere veggie-oppskrifter så vi blir flinkere til å spise mindre kjøtt. No meat Monday, vettu 😉

    Elsker bloggen din!

  14. I stede for spinat brukte jeg brennesle , og søtpotet, som erstattet halvparten av gulerøttene.

    Veldig fin oppskrift, som kan varieres etter hva man har.

  15. Dette var helt fantastisk! Lagde denne for et par uker siden og må definitivt ha denne mange mange flere ganger 😀

  16. Har laget denne lasagnen mange ganger og den er alltid en hit! Må bare si at jeg elsker oppskriftene dine og bruker boka di hele tiden 🙂 Nå står bok 2 på ønskelista!
    Takk for all jobb du legger ned i oppskriftene 🙂

  17. Dagens middag og restelunsj til uka! Temperatur på ovn var dessverre glemt i den nye kokeboka di, så måtte inn her å sjekke:) digger forresten kokeboka!

  18. Hei Trine!
    Har laget sausen i går kveld og skal ha den i kveld. Jeg venter til det nærmer seg selskapet, men for neste gang jeg skal lage denne vil jeg spørre deg om en ting.

    Du skriver: “Lasagnen kan gjerne forberedes dagen før og stekes før servering. Du må da regne med at den trenger noe lengre steketid.”

    Kan den stekes ferdig dagen før eller mener du at den lagres “rå” til dagen etterpå og at den så stekes like før den skal brukes? At jeg må beregne lengre steketid da, er det fordi sausen er blitt helt kald?

    Sausen smakte bare fortreffelig, jeg gleder meg til en vegetarisk aften i dag, både denne deilige lasagnen og Curried Corn Chowder.

  19. Venter på at middagen skal bli ferdig nå, gleder meg til å prøve !! Måtte ha et pakepapir over og dempe varmen litt nå mot slutten. Takk for oppskriften 🙂

  20. Denne lasagnen lagde vi i går for første gang. Helt syyykt god var den!!! Så mye smak og så lett å lage da? Absolutt tommel opp? Blir ikke lenge igjen til neste gang:-)

  21. Så veldig godt ut! Skal definitivt prøve å lage den. Vet du om det går an å erstatte følte meg mager crem fresh?

  22. Veldig godt! Falt i smak hos stor og liten, også den kjøttelskende husbonden;-). Syns juilenne-kuttingen av gulrot tok lang tid, neste gang vil jeg vurdere å høvle tynne skiver med ostehøvel el lign. Fikk litt lite tomatsaus men brukte kanskje litt stor form. Litt lite spinat også, men brukte frisk spinat og den falt jo mye sammen. Hadde bare halvparten så mye feta, men det ble ok. Det er ikke siste gang vi lager den!

  23. Hei Trine! Veldig god rett som alle her likte. Men, stemmer det at man skal avslutte med saus, plater og så kun ost? Det øverste laget med plater følte vi var litt hardt, dvs ikke helt gjennomstekt. Vi brukte mer ost enn oppgitt.

    1. Så hyggelig å høre at retten falt i smak! Vedr. det øverste laget av pastaplatene så har jeg presisert nærmere i innlegget hvordan jeg gjør det. Det er selvsagt ikke noe i veien for å endre rekkefølgen på ingrediensene, men jeg foretrekker å ha et lag pastaplater øverst (som jeg dytter litt nedi slik at noe av sausen fordeler seg oppå. Mengden med ost kan selvsagt økes eller minkes etter smak og behag.

      Lykke til neste gang!

  24. Hei Trine! Gleder meg til å prøve meg på denne. Har tenkt å lage foccacia i tillegg, så vil gjerne gjøre klar lasagnen i en form (rå) noen timer før. Ca. hvor mye lenger må den stekes, tror du? 15 min. lengre?

  25. Hei
    Spinaten må vel ikke skylles hvis den er ferdig skyllet i pakken. Eller, blir det ikke det samme, siden den da er tørr….? :-/

  26. Hei! bruker du “ferske” pastaplater, eller er de tørre slik som de man får i lasagne-kit fra toro o.l?
    Har nemlig en god del pastaplater igjen fra slike kit, og lurte på om jeg kunne bruke de..? 🙂

  27. Denne var supergod! Prøver å kutte ned på kjøttspising så denne var et supert alternativ. Fetaosten gjorde susen!

  28. Denne var utrolig god! Dessverre er jeg ikke en fan av gulrøtter, så neste gang skal jeg droppe de. Har du noen forslag til en god og smakfull erstatning? 🙂

  29. Hei Trine – jeg hørte i et radioprogram der du ble intervjuet at du gjerne vil ha tilbakemeldinger på moderasjoner vi lesere gjør med oppskriftene dine. Jeg bruker oppskrriftene dine hele tiden og setter utrlig stor pris på dem, men kommenterer nesten aldri. MEN; du MÅ bare prøve å bytte ut spinaten med grønnkål. Det er faktisk enda bedre enn med spinat (som jo er kjempegodt). Jeg har også brukt pak choi – og det ble også svært vellykket.

    Heia grønnkål!

  30. Hei!
    Jeg laget denne ferdig i går, og skal steke den i dag. Men så leser jeg blant annet på matportalen.no at det ikke er anbefalt å varme opp igjen spinaten flere ganger, på grunn av nitrat som omdannes til nitritt som kan være kreftfremkallende. Spinaten varmet jeg jo opp i går, for at den skulle falle sammen, som oppskriften sier.

    Nå pleier jeg å ta slike “mat du kan få kreft av-“råd med en klype salt, men akkurat matportalen.no er jo anbefalinger fra offentlige myndigheter, som det pleier å være greit å rette seg etter.

    Er dette noe du kjenner til? For hvis dette er riktig er det jo litt dumt at det i oppskriften oppfordres til å lage ferdig på forhånd og varme opp senere, og attpåtil varme opp igjen i lunsjen dagen etter.

    Er for øvrig ellers storforbruker av oppskriftene dine, og har så langt ikke blitt skuffet 🙂

  31. Først av alt vil jeg bare si at denne oppskriften er fabelaktig. Selv mor og far (hvor særlig far er høyst anti-alternativt kosthold) var svært positivt overrasket. Når det er sagt, så snublet jeg over dette på Bamas hjemmesider:

    “Spinat som er oppvarmet, skal ikke oppvarmes på nytt. Dette skyldes at spinaten inneholder nitrat som kan omdannes til ugunstige stoffer i kroppen. Oppvarming øker innholdet av nitrat – så én runde med varme holder!”

    ..som fikk meg til å undres over hvordan jeg kan løse spinat-problemet uten å “måtte” ekskludere spinat fra lasagnen i morgen? (Ettersom jeg er student tilsvarer en lasagneform maange middagsprosjoner i frysen, som jeg da varmer opp igjen). Har du noen tips? 🙂 Én løsning kan selvsagt være å bare ha spinaten ved siden, men jeg kan ikke forestille meg at det blir like prima.

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding, gøy å høre at den falt i smak hos foreldrene dine også. Jeg har oppdatert innlegget ift oppvarming av spinaten. Det kan være vel verdt å prøve å erstatte spinaten med grønnkål.

  32. Gleder meg til å lage denne!
    Har du tips til et lasagne-problem som jeg har irritert meg over veldig lenge:
    Ønsker meg en ildfast form med en dimensjon som passer lasagne-plater helt perfekt. Det er så fiklete å knekke på plass de platene ?
    Tusen takk for en fantastisk blogg som gjør hverdag og fest enda bedre ?

  33. Herlig, overraskende for oss kjøttspisere å merke at vi ikke savner kjøtt! Vil og bruke mer spinat neste gang. Fikk en kommentar fra elleveåringen etter å ha brukt bloggen et par uker: har du gått på kokekurs, mor? 😀 Takk for mang et sunt og godt måltid.

  34. Hei.
    Jeg har tenkt å prøve meg på denne.
    Siden den ikke kan varmes opp igjen pga.spinaten, så ønsker jeg å bytte ut denne med noe som tåler oppvarming to ganger.
    Hva kan man Bruke i stedet for spinat?
    Takker for flotte og inspirerende oppskrifter.

  35. Blir litt usikker nå. Kan lasagne lages dagen før, og stekes den dagen den spises? I forhold til spinat?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits