Tilslørte bondepiker er en tradisjonell norsk dessert som har sin renessanse hver eneste høst. Desserten lages av deilige (norske) epler, litt krønsj og med en silkemyk krem mellom lagene. Av og til topper jeg den også med litt eplesirup, men det er slett ikke nødvendig. Tilslørte bondepiker er ypperlig følge til deilige viltretter, mors kjøttkaker eller fars lammeskanker, for eksempel. Fall ikke for fristelsen å lage porsjonene for rause - for mye av det gode kan nemlig bli alt for mye! Nå er tida her igjen - nyt maten, desserten, høsten og alle de deilige, norske råvarene som er på sitt aller, aller beste akkurat nå.

Ingredienser

EPLESIRUP

3 ss sukker
2 dl eplemost

EPLEKOMPOTT

4 epler (norske), i terninger
1/2 dl eplemost eller eplejuice
1-2 ts sitronsaft nypresset
50 g sukker (ca.)

KRØNSJ

2 ss smør
60 g havrekjeks , hakket
30 g valnøtter , hakket
2 ss (store) havregryn
1 ss brunt sukker (ca.)
1/2-1 ts malt kanel

FLØTEKREM

3 dl kremfløte
1/2 vaniljestang , frøene

SLIK GJØR DU

Begynn med eplesirupen, som gjerne kan forberedes lang tid i forveien. La sukkeret smelte i en varm stekepanne til det skifter farge og blir karamellisert. Pass på at sukkeret ikke blir brent. Tilsett eplemosten og rør godt sammen. La blandingen reduseres til den tykner. Vær obs på at den tykner ytterligere når den avkjøles. Ha den avkjølte sirupen på et lite glass med lokk og oppbevar den i romtemperatur.

Skrell eplene, fjern kjernehuset og del opp i jevnstore terninger. Ha eplene i en kjele sammen med eplejuice og sitronsaft og la det koke på middels til lav varme, til eplene er møre, men ikke kokt i stykker. Smak til med sukker mot slutten av koketiden. La eplekompotten avkjøles helt.

Hakk kjeksene i jevne biter. Jeg har her benyttet Kornmo, men du kan også benytte søte havrekjeks (reduser da på sukkermengden), brødrester, kavring eller lignende. Hakk også opp valnøttene (eventuelt andre typer nøtter). Smelt smøret i en stekepanne eller kjele og ha i kjekssmuler, nøtter, havregryn, sukker og kanel (smak til). Brunes lett på middels varme et par minutter, under stadig omrøring. Avkjøles på et fat eller lignende.

Pisk kremen stiv sammen med frøene fra den halve vaniljestangen.

Finn frem 4 glass eller dessertskåler og fordel krønsj, eplekompott og krem lagvis, og gjenta gjerne prosedyren en gang til hvis du ikke har vært for raus på den første runden (det gjør ikke noe). Topp det hele med litt eplesirup og nyt desserten umiddelbart.

Tilslørte bondepiker

Vintips fra Sara Døscher

 • Egge Gård Iseple (hvit dessertvin fra Norge) Pris: kr 339 (varenr: 9624602, bestillingsutvalget). 

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Høres nydelig ut – smakte en lettvint variant her om dagen med knuste safarikjeks som “krønsj”, overraskende godt og en stor hit hos barna 🙂

 2. Hei. Takk for en flott matblogg? Eplesirupen min ble til knekk.. Hva har jeg gjort galt?
  Takknemlig for svar.
  Mvh Lisa

 3. Hei, ser at andre også har fått en eplesirup som ble til knekk.. Stemmer det at den skal bli til ½ dl? Min så fin ut da den var omtrent 1 dl, men den skulle jo halveres enda en gang på det tidspunktet.

 4. Wow. Dette var en kjempegod dessert. Jeg er vanligvis ikke så glad i epler i mat, men her måtte min skepsis til pers gitt.
  Jeg driver selv en matblogg, en kulturhistorisk matblogg som heter Oselias kokebok, med utgangspunkt i oppskrifter fra slutten av 1800-tallet. I oppskriftsamlingen vi jobber med en det en veldig spennende variasjon av tilslørte bondepiker. https://www.oselia.no/2016/07/05/bondepige-med-slor/
  Ellers takk for fin og lekker matblogg som stadig er i bruk hos meg!

  Monika

 5. Hei, ser ingen svar på spørsmålene om den ubrukelig stive eplesirupen…Er det meninga at den skal bli helt fast? Og hva gjør man for å få glede av den på desserten?

  1. Nei, den skal ikke bli helt fast. Jeg har derfor endret noe på arbeidsbeskrivelsen noe, slik at man unngår at eplesirupen koker inn for mye og blir til knekk.

   Dersom man opplever at sirupen blir til knekk kan man varme den forsiktig opp sammen med litt vann. Når den har sirupskonsistens tas den av varmen og avkjøles. Vær obs på at sirupen tykner ytterligere når den avkjøles.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste