I dag kl. 21.30 skal jeg være ”gjestekokk” på Sommeråpent på NRK 1, og jeg har fått i oppgave å lage mat som jeg ville ha servert på min egen sommerfest. Når jeg arrangerer sommerfest legger jeg vekt på at mest mulig kan gjøres klart i forveien, slik at jeg kan senke skuldrene og delta på festen selv også. Da er hamburgere et ypperlig valg, siden hamburgerbrød og mesteparten av garnityret kan gjøres klart lang tid i forveien, mens burgerne grilles rett før servering. Anrett garnityret på fat og i boller og sett det på et anretningsbord, og la den enkelte sette sammen sin egen burger etter smak og behag. Populært hos både små og store gjester!

Skriv gjerne ned noen forslag til smakskombinasjoner, til hjelp eller inspirasjon for de som ønsker det. Nedenfor får du grunnoppskrifter og tips til tre smakfulle hamburgere:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

HAMBURGERE (12 burgere)

2 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
salt og pepper

TILBEHØR OG GARNITYR

12 halvgrove hamburgerbrød
300 g bacon , i tynne skiver
2 rødløk , i ringer
4 store tomater , i skiver
2 grønne epler , i tynne skiver
salatblader
blåmuggost
cheddar
brie
ketchup
sennep
chilimajones

PAPRIKASALSA

2 store røde paprika , delt i to på langs
3 sjalottløk , delt i to på langs
3 fedd hvitløk , delt i to på langs
1/4 rød chili eller mer, finhakket
god olivenolje
salt
pepper

RØDLØKSKOMPOTT

3 rødløk , i tynne båter
2 ss smør
2 ss sukker (smak til)
2 ss balsamicoeddik , vellagret type

SLIK GJØR DU

Hamburgerbrødene: Lag hamburgerbrødene etter oppskriften. Lag dem gjerne flere dager før de skal serveres og legg dem i fryseren. (La brødene tine i romtemperatur og varm dem litt på grillen rett før servering.)

Hamburgerbrød

Paprikasalsa: Del paprikaene i to på langs, og fjern frø og hinner. Legg paprikaene med snittsiden ned i et ildfast fat og pensle dem med olivenolje, og bak dem midt i ovnen ved 230 grader (over- og undervarme) i ca. 15 minutter. Fordel sjalottløk og hvitløk i formen, og bak grønnsakene i ytterligere 10-15 minutter, til grønnsakene er møre og skinnet på paprikaene er skrukkete og har tatt litt farge. Ha paprikaen i en plastpose og lukk den. La den ligge slik i ca. 10 minutter, og fjern deretter skinnet på paprikaene. Skjær deretter paprikaen i strimler og resten av grønnsakene i små terninger, og ha det oppi en liten bolle. Tilsett noen ss av din beste olivenolje, litt finhakket chili og smak til med salt og pepper. Serveres romtemperert. (Paprikasalsaen kan gjerne lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet.)

Paprikasalsa

Rødløkskompott: Skjær opp rødløken i tynne båter. Smelt smøret i en kjele og la løken surre i ca. 5 minutter på middels varme. Tilsett sukker og balsamicoeddik og la løkblandingen surre i ytterligere 30-40 minutter. Rør av og til. Serveres romtemperert. (Rødløkskompotten kan gjerne lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet.)

rødløkskompott

Hamburgerne: Del opp kjøttdeigen/karbonadedeigen i 12 deler (150-180 g), og form jevnstore burgere, ca. 1 ½ cm høye. Bruk gjerne hendene (fukt dem gjerne med vann) og ikke jobb mer med deigen enn strengt nødvendig, så unngår du at burgerne blir kompakt. Krydre burgerne med salt og nykvernet sort pepper. Grill burgerne i 2-3 minutter på hver side, til de har en fin stekeskorpe på begge sider. Pass på å ikke oversteke, da blir burgeren tørr og kjedelig. Selv foretrekker jeg at burgeren har et hint av rosa i midten. Burgerne kan eventuelt stekes i stekepannen også, i nøytral olje og varm stekepanne i ca. 3 minutter på hver side. La dem deretter ettersteke på svak varme til de er passe stekt. Burgerne bør stekes umiddelbart før de skal serveres, men du kan gjøre klar burgerne tidligere på dagen (og oppbevare dem tildekket i kjøleskapet).

Bacon: Fordel baconskivene på et bakepapirkledd bakebrett og stek dem ved 200 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 12-15 minutter. Snu dem gjerne en gang underveis. Følg med mot slutten av steketiden. La gjerne baconet renne av på litt kjøkkenpapir.

Skjær opp resten av garnityret som angitt ovenfor, og anrett det på serveringsfat. Ha paprikasalsa, rødløkskompott, sennep, ketchup og chilimajones i små boller eller lignende.

Servering: Nå er alt klart for at den enkelte kan montere sin egen burger, etter smak og behag! Del hamburgerbrødene i to og fordel burger og ønsket garnityr oppå det nederste, og plasser resten av brødet som kronen på verket. Stikk gjerne en pinne gjennom lagene for å holde det hele sammen. Her er forslag til tre smakskombinasjoner:

HAMBURGER MED PAPRIKASALSA OG BLÅMUGGOST

Hamburger med paprikasalsa og blåmuggost

 1. Hamburgerbrød (smøres med grov sennep)
 2. Salatblader
 3. Rødløk
 4. Hamburger
 5. Blåmuggost
 6. Paprikasalsa

HAMBURGER MED BACON, CHEDDAR OG TOMAT

Hamburger med bacon, cheddar og tomat

 1. Hamburgerbrød (smøres med ketchup)
 2. Salatblader
 3. Tomatskiver
 4. Hamburger
 5. Cheddar
 6. Bacon

HAMBURGER MED EPLE, BACON, BRIE OG RØDLØKSKOMPOTT

Hamburger med eple, bacon, brie og rødløkskompott

 1. Hamburgerbrød (smøres med chilimajones)
 2. Salatblader
 3. Epleskiver
 4. Bacon
 5. Hamburger
 6. Brie
 7. Rødløkskompott

Server gjerne ovnsstekte potetbåter som tilbehør.

Hamburger-bonanza

VELBEKOMME!

Oppdatert: Innslaget kan du se her

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste