Junior er ikke like glad i bløtkake som pappaen sin, og derfor falt valget på en sjokoladepavlova da vi feiret 6-årsdagen sammen med familie og venner tidligere i sommer. Den tradisjonelle pavlovaen ble her tilsatt litt kakaopulver, og ble pyntet med mascarponekrem og norske jordbær, noe som falt i smak hos små og store gjester.

Ingredienser

SJOKOLADEPAVLOVA

6 eggehviter
1 klype salt
250 g sukker (ca.)
3 ss kakao , siktet
1 ss maisenna
1 1/2 ts hvitvinseddik

MASCARPONEKREM OG JORDBÆR

3 dl kremfløte (ca.)
250 g mascarponeost
60 g melis (ca.)
1 vaniljestang (frøene)
1 kurv jordbær , renset og delt i to
mynteblader eller sitronmelisse (kan sløyfes)
mørk sjokolade , grovt revet

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket den stiv. Bruk kjøkkenmaskin med visper, og pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til en løs marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til du får en glatt, skinnende og stiv marengs. Sikt i kakao og maisenna, og tilsett hvitvinseddik, og rør det hele forsiktig sammen.

Finn frem to bakepapirkledde stekebrett og tegn opp en sirkel som er ca. 26 cm i diameter på bakepapirene. Fordel marengsen jevnt på de to stekebrettene, sånn cirka innenfor de to sirklene du har tegnet opp. Du kan benytte sprøytepose eller bare smøre det utover med en smørkniv eller slikkepott.

Sett stekebrettene inn i stekovnen (som er forvarmet til 200 grader) og senk varmen til ca. 100 grader varmluft. Stek pavlovaene i ca. 1 time til de er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni. Bytt plass på brettene sånn ca. halvveis i steketiden. Skru av ovnen og la pavlovaene stå i stekovnen til de er helt avkjølt. Så langt kan pavlovaene forberedes et par dager i forveien.

Rett før servering kan du pynte pavolaen. Ha mascarpone og kremfløte i vispebollen, sammen med melis og frøene fra vaniljestangen. Pisk det hele stivt, men pass på at du ikke pisker kremen for mye. Rens jordbærene og del dem i to.

Legg den ene pavlovabunnen på et kakefat og fordel halvparten av mascarponekremen og jordbærene over. Legg den andre bunnen oppå og fordel resten av mascarponekremen og jordbærene over. Riv litt mørk sjokolade over pavlovaen, pynt med friske krydderurter, og server umiddelbart.

Sjokoladepavola med jordbær
VARIASJONSTIPS
  • Mascarponekremen kan gjerne byttes ut med stivpisket crème fraïche tilsatt litt melis og sitronsaft (og eventuelt litt finrevet sitronskall)
  • Du kan bytte det du har tilgjengelig av frukt og bær til topping. Hakkede nøtter og/eller hakket hvit sjokolade kan gjerne drysses over toppingen helt til slutt.
  • Pavlova kan stekes flere dager før den skal serveres. Ha litt bakepapir rundt pavlovaen og oppbevar den tørt.
  • Til dessert kan du gjerne lage minipavlova. Se for eksempel denne oppskriften

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Ååå, den må jeg prøve – ser utrolig god ut! Takk for alle gode tips og ideer Trine! og god sommer 🙂

    1. Det kommer jo litt an på hvor stor du lager bunnen. Jeg er på ferie og får ikke målt kakefatet mitt…

  2. Hei! Lagde denne i en voksenvariant: pisket kremen akkurat så stiv som er ok før den blir for stiv, så blanda jeg inn litt knallsterk kaffe, tilsvarende ca 1-2 espresso. Kaffen bør være så sterk som mulig, så man trenger minst mulig veske, så ikke kremen blir for flytende. Pyntet med masse bringebær, blåbær og litt mynte på toppen, i tillegg til revet sjokolade. Veldig vellykket!

  3. Denne ble en stor suksess som dessert under en vennemiddag. Byttet ut jordbær med bringebær og blåbær. Kaken ga 7 porsjonsstykker før fatet var tomt. Mindre søt enn en vanlig pavlova.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste