Smørkrisen har inntatt landet og den største utfordringen nå før jul synes å være å få tak i en slant med smør, slik at julebaksten kommer i boks. Dersom du ikke får tak i smør kan du ofte benytte margarin istedet, eventuelt halvparten smør og halvparten margarin, som jeg måtte gjøre i denne oppskiften. Men, til fyllet må du ha ekte smør! Da jeg bakte disse kjeksene hadde jeg nøyaktig 50 gram igjen, som skulle benyttes til kremen som skulle lages et par dager senere. Mannen min skvatt omtrent i taket da han ble møtt med en lapp hvor det sto "ikke rør" da han skulle smøre lillebrors matpakke morgenen etter. Nå har jeg endelig fått tak i litt mer smør, så nå ser det i alle fall lovende ut for resten av julebaksten.

Julekaker trenger ikke nødvendigvis å være de gamle tradisjonelle kakene som berlinerkranser, hjortetakk og goro. Favorittkjeksen fungerer også fint til jul, og kan gjerne få en liten julevri, som for eksempel oreokjeks med hjerteform.

Ingredienser

SJOKOLADEKJEKS

200-225 g hvetemel
150 g sukker
50 g kakao (gjerne økologisk)
1 ts (ekte) vaniljesukker
1 ts natron
1 klype salt
150 g smør , romtemperert
1 egg , sammenvispet

VANILJEFYLL

50 g smør , romtemperert
2 ts vaniljesukker eller frøene av 1/2 vaniljestang
2 1/2 dl melis (ca.)
1 ts vann

SLIK GJØR DU

Bland sammen alt det tørre og bland inn smøret og etterhvert også det sammenvispede egget. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Du skal nå ha en jevn deig. Sett deigen kaldt i ca. en time, men gjerne lengre.

Ha deigen på et lett melet bakebord og kjevle den ut. Dersom deigen virker klissete kjevler du inn litt mere mel, slik at deigen er samarbeidsvillig. Stikk ut 50-60 kjeks med en pepperkakeform, et lite glass eller lignende. Jeg benyttet en hjerteform og et bittelite hjerte i midten (på halvparten av kjeksene). Pass på at kjeksene blir omtrent like tykke og store, slik at de blir jevnt stekt.

Legg kjeksen på bakepapirkledt stekebrett. Stekes midt i ovnen ved 175 grader i 9-12 minutter. Du må passe på mot slutten av steketiden, slik at kjeksen ikke blir brent. La kjeksene avkjøles på rist.

Rør sammen ingrediensene til vaniljefyllet. Bruk så mye melis at du får en fin deig som fint lar seg forme, men som likevel ikke er for kompakt.  Rull til en lang pølse og del opp i 25-30 små emner.

Trill til kuler og legg en kule på halvparten av sjokoladekjeksene. Legg den andre halvparten oppå som et lokk og klem kjeksene forsiktig sammen slik at fyllet fordeler seg mellom de to kjeksene. Det kan lønne seg å jobbe litt raskt, slik at vaniljefyllet ikke tørker inn og mister sin “klebeevne”.

Oppbevar kjeksene i tett boks. De ferdigfylte kjeksene er holdbare i et par uker.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg fant de på min lokale Jernia. De hadde et Cacas stativ der hvor jeg fant både former og andre fine bakesaker. Ble inspirert av både bloggen din og alle de fine tingene på Jernia (tro det eller ei) og nå skal det bakes!

 2. Disse ser helt nyelige ut, og jeg har handlet inn til å bake i kveld. Men; skal smøret til deigen smeltes, eller bare blandes inn romtemperert?

 3. Ser jo selv at det ikke skal smeltes. eig i kjøleskapet. *spent på endelig resultat* nå skal jeg til å bake de vidunderlige biscottiene dine for N-te gang 🙂 Samboer simpelthen elsker de, og de forsvinner raskere enn jeg får snudd meg 🙂

  1. Smøret skal ikke smeltes. Bruk romtemperert smør, slik at det lett lar seg blande sammen med melisen. Lykke til!

 4. Disse kakene var helt fantastiske! Hele familien elsket de, og vi har fått en ny julefavoritt (eller helårsfavoritt 🙂 )

  Tusen takk for gode oppskrifter året rundt, Trine! Fortsatt god jul.

 5. hei. Disse vil jeg gjerne prøve, men prøver å få bakt alt nå i god tid og fryse….er det mulighet fryse disse tro?

 6. Kan disse fryses? 🙂 har akuratt laget dem men kjeksen ble litt myk da jeg tok på fyllet så jeg ser for meg at de blir gode i frysen og blir tatt opp litt før servering 🙂

 7. Dette må være de vanskeligste kjeksene jeg noen gang har baket! De var så porøse at de gikk i oppløsning når jeg prøvde å kjevle dem, og det er ekstremt mye kakaosmak i dem. Hadde nøyaktig like mye som i oppskriften av alt…

 8. Jeg følger denne oppskriften, men med romtemperert smør får jeg ikke til en deig ordentlig den er smuldret akkurat som den ikke binder seg med smør eller egge, prøvd for hånd og nå med maskin, hva gjør jeg galt?

 9. Hei jeg har prøvd denne forhånd og nå med maskin men allikevel får jeg ikke til en deig den blir smuldrete den binder seg ikke ordentlig opp til en deig.
  Er det noe som mangler i oppskriften? Følger den 100% punkt og prikke!
  Måtte tilsette litt vann for å få det til å bli deig 1 gang jeg prøvde den.
  De var kjempe gode 🙂

  1. Jeg ser at skillet mellom kjeks og fyll hadde falt bort ved overgang til ny nettside. Kan det være at du også har blandet inn ingrediensene i vaniljefyllet (se på oppdatert ingrediensoversikt)? Ut over det er det vanskelig for meg å si hva som er årsaken. Kan det være at du brukte et lite egg?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste