For et par uker siden fylte sjefsoppvaskeren år (igjen), og øverst på ønskelisten sto en god gammeldags bløtkake med marsipanlokk. Slike ønsker må tas alvorlig, og det til tross for at matbloggeren selv ikke er så begeistret for marsipan. Matbloggeren foretrekker helst friske kaker med mye bær - først og fremst for smakens skyld, men også for dekoren sin del slik at bærene kan kamuflere hennes manglende evner og tålmodighet som kreativ kakepynter. Så da ble det et kompromiss, et godt et, og sjefsoppvaskeren var riktig så fornøyd både med det som var under og oppå marsipanlokket. Mathias på snart 6 år var litt skuffet over farens kakevalg, men var først og fremst fornøyd med at neste gang er det han som har fødselsdag og da er det HAN som får velge kake! Fortsettelse følger i juni.

I tillegg til å være en ypperlig fødselsdagskake for oppvaskere smaker denne kaken også godt i andre anledninger. Noe å tenke på til 17. mai, kanskje?

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1 sukkerbrød
eple juice eller melk til dynking
4 ss jordbærsyltetøy eller bringebær-
4 dl kremfløte , stivpisket
1 1/2 ts sukker
500 g marsipan eller et ferdigutkjevlet marsipanlokk
1 kurv jordbær
1 kurv blåbær
1 kurv bringebær
melisdryss

SLIK GJØR DU

Bløtkake med marsipan og friske bær

Lag sukkerbrødet etter oppskriften.

Del sukkerbrødet i to eller tre lag. Jeg delte kakebunnen i to lag denne gangen. Legg det nederste laget på kakefatet og dynk bunnen med litt eplejuice. Du kan eventuelt benytte melk eller annen fruktjuice. Pisk kremfløten og melisen til en myk krem.

Smør jordbærsyltetøyet jevnt utover, og fordel deretter ca. halvparten (1/3 hvis du har delt bunnen i tre deler) av den stivpiskede kremfløten utover, og deretter noen friske jordbær som du har skjært i skiver, samt litt blåbær og bringebær. Dynk det øverste laget med sukkerbrød (som du har lagt med snittflaten opp på et bakepapir eller lignende) lett med eplejuice og legg det oppå. Fordel resten kremen oppå og rundt kakebunnen.

Tegn et kryss på et stykke bakepapir og klipp ut en sirkel på ca. 12 cm i diameter. Legg sirkelen midt på kakebunnen.

Bløtkake med marsipan og friske bærKjevle ut marsipanen, eller gjør som meg og kjøp ferdig utkjevlet marsipanlokk. Legg marsipanlokket oppå kaken (og bakepapiret) og klem det forsiktig rundt det hele. Skjær av overflødig marsipan langs kanten. Bruk en skarp kniv og skjær et kryss på toppen av marsipanlokket (krysset du tegnet på matpapiret vil trolig synes gjennom marsipanen). Brett de fire marsipanflikene forsiktig til side og fjern matpapiret.

Kaken blir best om den får stå og godgjøre seg i kjøleskapet noen timer før den skal nytes, slik at alle de gode smakene får satt seg. Rett før servering fordeler du bærene i «lommen» og langs kakefatet, og gir kaken et lite melisdryss.

Deler du sjefsoppvaskerens forkjærlighet for marsipankaker kan du ta en titt på denne kaken som han fikk servert på fødselsdagen sin for to år siden.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Må si meg enig med din sønn. Kan selv ikke fordra hverken marispan eller bløtkake. Visste ikke at folk lagde det lenger, hehe…

 2. ble litt overrasket over å finne denne oppskriften under kategorien «middag». men det går vel kanskje an det også;)

  1. Enkelte vil kanskje synes det er greit 🙂 Den var merket med «festmat», og siden festmat kan være så mangt så dukket den opp der. Har fjernet den derifra nå. Takk for at du sa ifra.

 3. Denne måten å pynte på brukte jeg i helga til et lag hvor jeg skulle levere kaken tidlig. Tenkte det var bedre med marsipan enn ren bløtkake da, siden toppen også skulle på kvelden i forveien. Kun bærene igjen som siste finish. For en som ikke er god på å få strigla, pene kaker er dette et bra alternativ. Enkelt og fint. Kaka fikk skryt.

 4. Hei!

  Lagde denne kaken til familieselskap i helgen og den ble bare knall:-) både fin og kjempegod, synes alle. Jeg ble sååå stolt over å ha laget min første marsipankake 😉

 5. Hei.
  Et lite tips til deg…, men du vet det kanskje allerede…
  Når jeg lager bløtekake, så bruker jeg ikke lengre norsk hvetemel. Derimot selger innvandrerbutikkene noe som heter kakemel. (bare spør om hjelp, så viser de deg til rett hylle.) Dette melet er mye lettere enn vanlig mel, noe som egner seg særlig godt og du får en mye luftigere konsistens på kaken.
  Fin blogg, for eksempel!
  Lykke til!

 6. Hei- denne kaka så kjempegod ut, og tenker jeg skal prøve meg på den til min datters navnefest til helgen. Du skriver at sukkerbrødet gjerne kan lages noen dager i forveien- hva blir da beste måte å oppbevare det på fram til bruk?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste