"Sjakkruter" var alltid ett av de sju slagene i mitt barndomshjem, og jeg har fine minner fra da jeg bakte dem sammen med mamma da jeg var lita jente. Av en eller annen grunn så er det en stund siden jeg har bakt sjakkruter her hjemme (muligens fordi jeg har bakt så mye annet godt til jul). Mange har spurt etter oppskrift, og her kommer den, men jeg har gjort en liten vri og omdannet sjakkrutene til julekurver! Det er slett ikke så vanskelig, men det kan være lurt å lese godt gjennom oppskriften og ta en titt på bildene før du setter i gang med utbakingen. Men vil du heller lage tradisjonelle sjakkruter, så gjør du bare det. Oppskriften er den samme!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

250 g hvetemel
100 g melis
200 g smør
2 ts vaniljesukker
2 ss bakekakao

SLIK GJØR DU

Finn frem en kjøkkenmaskin med K-spade. Bland sammen hvetemel og melis, og tilsett mykt smør. (Dersom smøret kommer rett fra kjøleskapet kan du lage tynne flak med en ostehøvel eller lignende.) Rør alt sammen, til det samler seg til en jevn deig. Del deigen i to. Tilsett vaniljesukker i den ene deigklumpen, og bakekakao i den andre.

Del hver av deigene i to, slik at du har to mørke og to lyse deigklumper. Rull først en tynn, jevn pølse som er 60 cm lang av både en lys og en mørk deigklump. Del pølsene i to og sett sammen en lys og en mørk del. Sett deretter en mørk og en lys del oppå, slik at de fire pølsene danner «sjakkmønster». Press pølsene lett sammen, og form sidene ved å presse dem lett mot underlaget.

Sjakkruter - julekurver

Nå skal vi avansere fra ordinære «sjakkruter» til «julekurver». Trill de to resterende deigklumpene til jevne pølser som er ca. 15 cm lange, og del dem på langs. Legg først den lyse deigen etter hverandre oppå de fire pølsene, slik at den dekker en lys og en mørk pølse. Gjør det samme med den mørke deigen, og legg den på en av de to tilstøtende sidene til der du plasserte den lyse deigen, se bildet over. Press det forsiktig sammen. Renskjær endene, og du skal nå kunne skimte konturene av en julekurv, i alle fall hvis du legger godviljen til. Dekk deigen med plast og legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter (eller over natten).

Sjakkruter - julekurver

Skjær pølsen opp i like tykke skiver, ca. 7 mm tykke, og fordel dem på to bakepapirkledde bakebrett (eller bakebrett med slippbelegg). Stekes ved 175 grader over- og undervarme, på midterste rille i ca. 10 minutter, til kjeksene har tatt bittelitt farge i kantene og er lett gylne under. Følg med mot slutten av steketiden. La kjeksene hvile på bakebrettet et par minutter, og legg dem deretter over på en bakerist for avkjøling.

Oppbevares i tett kakeboks. Kjeksene er ganske holdbare og kan bakes i god tid før jul.

Sjakkruter - julekurver

Deigen kan også fryses, så frys gjerne ned deigpølsen og stek den opp når det nærmer seg jul.

Les gjerne mer om oppbevaring og holdbarhet av julebakst her.

LYKKE TIL!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Hei! Jeg har prøvd med glutenfritt mel. Brukte Toro sin. Jeg måtte ta litt mer mel enn i oppskriften, kanskje 300 gram, for deigen ble litt klissete. Kakene ble fine, synes kanskje de ble litt mer smuldrete enn med vanlig mel, som jeg vanligvis baker med. Men helt ok resultat!

    1. Hvis du følger oppskriften ift de oppgitte målene (pølser på 30 cm), samt deler dem opp i 7 mm brede skiver så skal du få ca. 42 kjeks. Men, hvis du lager dem større eller mindre enn angitt så vil du få færre eller flere enn det som står.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste