
Dersom du har en pakke Prosciutto di Parma eller to på lur kan du enkelt trylle frem noe skikkelig godt på kort tid. Prosciutto di Parma (eller parmaskinke som vi kaller den) er en tradisjonsrik lagret spekeskinke av svin fra Parmadistriktet nord i Italia. Parmaskinke er et smakfullt og naturlig produkt av høy kvalitet, og er ikke tilsatt nitritt.
Parmaskinken tas rett fra pakken og kan kjapt og enkelt kombineres med for eksempel ost, frukt eller grønnsaker. Bruk gjerne sesongens plommer og server parmaskinken som forrett eller smårett sammen med salat og mozzarella. Plommene karamelliseres i en deilig balsamicosirup, og den deilige sirupen dryppes over salaten helt til slutt. Dette er en kjapp, enkel og smakfull rett som du fikser på under et kvarter om du er rask på labben!
Ingredienser
8 skiver | Prosciutto di Parma |
4-8 | plommer |
3 ss | sukker |
4 ss | balsamicoeddik |
nykvernet sort pepper | |
1 | mozzarella (av bøffelmelk) |
50-75 g | ruccula eller annen småbladsalat |
4 grener | basilikum |
extra virgin olivenolje | |
brød |
SLIK GJØR DU
Del plommene i to og fjern steinene. Del dem i 4-6 båter, avhengig av størrelsen på plommene. Finn frem en liten stekepanne eller kjele, og smelt sukkeret til det er karamellisert. Legg plommene med snittflaten ned og la dem surre i karamellen i 20-30 sekunder, før du snur dem over på den andre snittflaten. Ha i balsamicoeddik (gjerne en rimelig type) og litt nykvernet sort pepper og la dem stå å surre i 1-2 minutter, til plommene er knapt møre. Pass på at plommene ikke koker i stykker. Løft plommene forsiktig ut av pannen og ta vare på balsamicosirupen som er i stekepannen. Tilsett eventuelt et par spiseskjeer med vann dersom pannen koker tørr.
Fordel parmaskinke, plommer, mozzarella, småbladsalat og basilikum på porsjonstallerkener (eller på et stort fat dersom gjestene skal forsyne seg selv), og drypp balsamicosirupen over. Balsamicosirupen kan eventuelt byttes ut med en vellagret balsamicoeddik, hvis du har. Drypp gjerne også litt av din beste olivenolje over salaten. Serveres som forrett eller smårett sammen med godt brød, og gjerne sammen med en god vin i glasset.
VELBEKOMME!
Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Prosciutto di Parma. Parmaskinken får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Prosciutto di Parma er laget i henhold til strenge produksjonsspesifikasjoner fastsatt etter et strengt regelverk og har høye kvalitetsstandarder. For å være sikker på at du kjøper autentisk Prosciutto di Parma, se etter kronen på pakken, den eneste offisielle garantien!