Her kommer oppskriften på hovedretten jeg serverte på nyttårsaften. Helt ubeskjedent vil jeg påstå at dette var utrolig godt, men så kan jeg heller ikke påta meg æren for oppskriften, for den har jeg hentet fra Aperitifs nyttårsmeny. En enkel, men likevel utrolig god og velkomponert, hovedrett til en litt spesiell anledning eller til en romantisk helgemiddag - eller dersom du vil invitere venner på besøk.
 

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

600 g reinsdyrfilet (ca.)
smør
salt og pepper
4 røde plommer
2 ss sukker
2 ss bringebæreddik
1 stjerneanis
1 kanelstang
2 dl rødvin
2 dl viltkraft eller viltfond
1 ss smør
salt (evt litt maizenna til jevning)
4 persillerøtter (ca.)
2 ss smør
sukker
salt og pepper
sitron
mandelpoteter , delt i to på langs
smør
maldonsalt
frisk timian til pynt

SLIK GJØR DU

Del plommene i to og fjern steinene. Skjær et par snitt i skinnet. Kok opp bringebæreddik og sukker i en kjele, og legg plommene oppi med skinnet ned. La småkoke til skinnet lett lar seg fjerne. Tilsett rødvin, stjerneanis og kanelstang, og la plommene koke med til de blir møre.

Ta ut plommene og tilsett viltkraft. Har du ikke viltktaft kan du benytte viltfond. Tilsett da 2 dl vann og smak til med fond til du får ønsket styrke på sausen. La sausen koke noen minutter. Rett før servering pisker du inn litt smør og smaker til med salt. Synes du sausen fremdeles er litt tynn kan du gjerne tilsette litt maizenna. Varm plommene i sausen før servering.

Gni inn reinsdyrfiletene med salt og pepper. Du kan benytte indrefilet eller ytrefilet. Jeg benyttet ytrefilet da jeg synes det er mest smak i den. Brun kjøttet raskt i smør i en stekepanne, slik at du får en fin stekeskorpe på alle sider. Legg filetene i et ildfast fat. (Denne forstekingen kan du eventuelt gjøre på forhånd.) Stek filetene ferdig i stekovnen ved ca 160 grader til de har en kjernetemperatur på ca 60 grader. La kjøttet hvile minst 10 minutter før du skjærer det i passe skiver før servering. Kjøttet ble da perfekt stekt i forhold til vår smak.

Skrell persillerøttene og del de i 4 på langs. Stek de møre i smør. Rett før servering tilsettes sukker, slik at røttene blir glassert. Smak til med sitrosaft, salt og pepper.

Serveres med poteter etter smak og behag. Jeg serverte råstekte mandelpoteter og syntes det passet godt til.

Anrettes på tallerken og pynt gjerne med friske krydderurter. Server gjerne litt ekstra saus ved siden av.

Vintips: Masi Campofiorin 2007

Enjoy!

(Menyen for øvrig besto av forrett: Dampet laks med rødvinskokte småløk og safrankrem, mellomrett: Bleu d’Auvergne med druekompott og Hvit sjokolademoussè med skogsbærconsommè til dessert.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine,Dette er helt off topic, men lurer på om du kan tipse meg om hvor man kan få kjøpt bra bakesten til å ha i stekeovnen? 🙂 Har sett at du har anbefalt dette, og nå er jeg interessert i å kjøpe en selv, men er usikker på hvor jeg skal lete. Har sett at Jernia har en fra Jamie Oliver til 200 kr, men stusser litt på kvaliteten.På forhånd takk for svar!

  2. Æren for en meget fristende presentasjon kan du i alle fall ta! Ser digg ut, jeg elsker reinsdyr!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste