Hvis du vil servere en enkel og smakfull aperitiff eller forrett, kan jeg anbefale rillette med ørret (eller laks). Fisken får trekke et par minutter i en lake med blant annet hvitvin og sitron, og deretter avkjøles i den samme laken, før den "flakes" og blandes med en smakfull dressing. For å få litt tekstur bør du servere noe sprøtt ved siden av, som for eksempel rugbrødchips. Se tips nedenfor om hvordan du kan variere denne oppskriften til både store og små anledninger.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

RILLETTE

250 g ørretfilet eller laks
1 dl tørr hvitvin eller eplejuice
1 dl vann
3 ss creme fraiche
2 ts kapers , grovt hakket
1 1/2 ss dijonsennep
1 sitron , saft og finrevet skall
1 ss dill , finhakket
salt og pepper

RUGBRØDCHIPS & DEKOR

6 skiver rugbrød (tynne)
50 g småbladsalat (kan sløyfes)
4 skiver røkt laks (kan sløyfes)
dill , til dekor

SLIK GJØR DU

Begynn med å lage rugbrødchipsene (eller kjøp ferdige). Skjær rugbrødet i tynne, tynne skiver (legg gjerne brødet i fryseren en halvtimes tid, så blir det lettere å skjære i tynne skiver). Finn frem to bakebrett. Legg på et ark med bakepapir på det ene bakebrettet, fordel de tynne rugbrødskivene over og ha deretter et nytt ark med bakepapir oppå brødet. Ha deretter det andre bakebrettet over og sett dem i stekeovnen. Sett deretter et lodd/jerngryte eller lignende oppå brettene og la det steke ved 200 grader i 15-20 minutter, til brødet er sprøstekt. Snu skivene et par ganger i løpet av steketiden, og følg med mot slutten slik at det ikke blir brent. Avkjøles på rist. Rugbrødchipsen kan gjøres ferdig flere dager i forveien.

Deretter står rilletten for tur. Ha hvitvin, vann, salt og 1 skive sitron i en kjele og kok opp. Del fisken i 2-3 biter og la den trekke i laken i ca. 1 minutt. Dra kjelen av varmen, sett på lokk og la det stå å trekke i ytterligere 10 minutter. Ha fisken på en tallerken og la den avkjøles helt.

Bruk to gafler og dra fisken fra hverandre, som når du lager «pulled pork». Ha crème fraîche og kapers i en liten bolle, og smak til med sennep, finrevet skall av ½ sitron, sitronsaft, salt og pepper – til du får en fin balanse mellom de ulike smakene. Vend forsiktig sammen fisk og dressing, og smak til med finhakket frisk dill.

Rilletten kan serveres på ulike måter. Du kan servere den som aperitiff i spiseskjeer eller i små skåler, dekorere med frisk dill, og servere rugbrødchipsen ved siden av. Du kan også servere rilletten oppå rugbrødchipsen. Ha rilletten i en liten bolle ved siden av rugbrødchipsen, slik at gjestene kan forsyne seg selv (da bør du eventuelt lage litt ekstra). Dersom du ønsker en mer tradisjonell anretning og nyte retten til bords, kan du anrette rilletten på en «seng» av småbladsalat sammen med en skive røkt laks. Nytes i godt selskap, og gjerne med bobler i glasset.

TIPS

  • Bytt gjerne ut halvparten av fisken med røkt ørret eller laks (finhakkes).
  • Fisken kan tilberedes og ”flakes” tidligere på dagen, og oppbevares i kjøleskapet. Det samme kan dressingen, men du bør vente med å blande det sammen til et par timer før servering.
  • Rugbrødchipsen kan eventuelt erstattes med ristet bagett. Skjær bagetten i tynne skiver (legg den gjerne i fryseren litt før du skjærer den opp). Drypp over litt olivenolje og dryss over litt flaksalt. Stekes ved ca. 180 grader i 7-8 minutter, til de er gylne og sprø.
  • Smør gjerne rilletten på brødskiven – kjempegodt pålegg er det også!
Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Blir enda bedre ved å bytte ut noe a creme fraiche’n med majones, og ha i en teskje soyasaus!

  2. Hei Trine,
    Vet du hvor lenge er Rugbrødchipsen holdbar? Takk for mange gode oppskrifter ☺️

  3. Tusen takk for en nydelig og spennende oppskrift! Har brukt den flere ganger. i trekkingen av ørret legger jeg også m laubergblad og stilker av bladpersille og dill. I creme fraîche blanding har jeg litt sukker i for å balansere det bitre og sure. Vinner i alle selskap

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste