Reinsdyrfilet er en favoritt, og får her selskap av plommer, ovnsbakte rotgrønnsaker og deilig rødvin. Prøv du også, da vel!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

REINSDYRFILETEN

700 g reinsdyrfilet (gjerne ytrefilet)
salt og pepper
nøytral olje + smørtil steking

PLOMMER OG RØDVINSAUS

4 røde plommer
2 ss sukker
2 ss bringebæreddik eller rødvinseddik
1 stjerneanis
1 kanelstang
2 dl rødvin
2 dl viltkraft eller (utblandet) viltfond
1 ss smør
salt og pepper

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

8-12 små poteter
4 gulrøtter , delt i to på langs
250 g persillerot , i strimler
olivenolje
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Sett ovnen på 250 grader (over- og undervarme). Skrell og vask potetene og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. (Del eventuelt potetene i to dersom du benytter litt større poteter.) Ringle over litt olivenolje og krydre med salt og pepper, stek potetene midt i ovnen i ca. 15 minutter. Ta ut potetene av ovnen og sett dem på benken mens du steker kjøttet.

Reduser varmen i ovnen til 150 grader. Krydre reinsdyrfileten med salt og pepper. Stek fileten på alle sider i stekepannen i en blanding av nøytral olje og smør. Legg den deretter i et ildfast fat og stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Stekes midt i ovnen til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 60 grader. Det tar 10-15 minutter, avhengig av størrelsen på filetene. La kjøttet hvile minst 15 minutter før du skjærer det i passende skiver før servering.

Fordel gulrøtter og persillerøtter på stekebrettet sammen med de halvstekte potetene. Ringle over olivenolje og krydre med salt og pepper. Når kjøttet er ferdigstekt øker du temperaturen til ca. 225 grader og setter brettet med de halvstekte potetene og grønnsakene inn i ovnen. Stekes i ca. 20 minutter, til grønnsakene er ferdigstekte. Bruk eventuelt varmluft de siste minuttene slik at de har litt farge i kantene.

Del plommene i to og fjern steinene. Skjær et par snitt i skinnet. Kok opp bringebæreddik og sukker i en liten kjele, og legg plommene oppi med skinnsiden ned. La plommene småkoke til skinnet lett lar seg fjerne. Tilsett rødvin, stjerneanis og kanelstang, og la plommene koke med til de blir møre.

Ta ut plommene, kanelstangen og stjerneanisen, og tilsett viltkraft eller utblandet viltfond. La sausen koke noen minutter. Så langt kan du forberede sausen. Rett før servering pisker du inn litt smør og smaker til med salt og pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Synes du sausen fremdeles er litt tynn kan du gjerne tilsette litt maizenna. Varm plommene i sausen før servering.

Server reinsdyrkjøttet sammen med grønnsakene og plommene. Drypp sausen over, pynt gjerne med litt frisk timian og server umiddelbart, sammen med et glass god rødvin til.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Det er nyttårsaften og her står reinsdyret i ovnen, grønnsakene er klare, sausen får bli som den blir. Kanelstang er samtlige butikker i nærheten utsolgt for. Jeg trikser med kanel i tepose inne i en tesil..
  Det lukter bra i huset. Forrett blir kamskjell og aioli. Til dessert blir det pavlova med limemarinerte blåbær. Takk for skreddersydd meny til ganene til Erdal, Heja Lykke og Line.

 2. Kamskjell med Aioli (uten pinjekjerner) var en suksess, det samme var reinsdyr med plommer, rotgrønnsaker og deilig saus!!
  Desserten vår var sjokolademousse (ingen dessert uten sjokolade i huset vårt, visstnok…)

  Godt nyttår, og takk for inspirasjon!

 3. Jeg skal kjøre denne menyen på nyttårsaften. Gleder meg enormt. Men hva slags ost anbefaler du etter hovedretten, og hvor mye til hver, tror du?

 4. Hei:) jeg skal lage denne i morgen, og gleder meg veldig! Nå ser jeg at vi har kjøpt reinsdyrstek i stede for filet. Hvordan blir det da med steketiden? På forhånd tusen takk for hjelpa 🙂

 5. Fantastisk god nyttårsmeny med reinsdyr, alt ble helt perfekt. Takk for en super blogg, gleder meg til nye oppskrifter i 2015

 6. Gud hjelpe meg så godt dette var!
  Samtidig vil jeg takke for all inspirasjon og de nydligste oppskrifter

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste