Rabarbra + jordbær = sommer. Både jordbær- og rabarbrasesongen er kort, så her er kunsten å kose seg med godsakene så ofte en kan.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Crumble

60 g hvetemel
40 g havregryn
75-100 g brunt sukker
75 g smør , romtemperert

Rabarbrakompott med jordbær

500 g rabarbra , i biter (ca.)
1 1/2 dl sukker (ca.)
1 ss smør
1 vaniljestang , frøene
1 kanelstang
1/2 kurv jordbær , i biter

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene til smuldredeigen med hendene, til du får en kornete deig. Sett deigen i kjøleskapet. Du kan gjerne erstatte litt av melet med hakkede mandler, om du ønsker det. Smuldredeigen kan gjerne lages god tid i forveien.

Skjær blad og rot av rabarbrastengene og skyll godt. Skjær rabarbraen i jevne biter på ca. 1-2 cm.

Smelt mesteparten av sukkeret på middels temperatur i en ren stekepanne. Når sukkeret er smeltet tilsettes smøret. Rør til smøret er smeltet, og tilsett deretter rabarbra og kanelstang, og rør godt sammen. Snitt vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha både frø og stang oppi pannen. Syre og sukkerinnhold i rabarbra varierer en del så du må smake underveis for å vurdere om du skal tilsette ytterligere sukker. Stek/kok videre til rabarbraen er mør og fin, etter noen minutter. Ta stekepannen av platen.

Fordel rabarbrakompotten i en ildfast form eller flere ildfaste porsjonsformer (4-6 former). Dytt jordbærene oppi rabarbrakompotten og fordel smuldredeigen over.

Stekes ved 200 grader i 20-30 minutter, til smuldredeigen har fått en fin farge. Steketiden vil variere etter størrelse på formen(e) og hvilke egenskaper stekovnen din har. Jeg benyttet porsjonsformer og stekte dem i ca 20. minutter.

Serveres lun med vaniljeis eller lettpisket kremfløte.

Smuldredeigen kan som sagt gjøres ferdig i god tid før servering. Det samme kan rabarbrakompotten, men vent med å blande de to delene sammen til rett før desserten skal stekes.

TIPS 1: Frisk ingefær smaker også utrolig godt sammen med rabarbra og jordbær. Du kan eventuelt erstatte vanilje- og kanelstangen med 1-2 teskjeer med revet frisk ingefær (smak deg frem).

TIPS 2: Rabarbra holder seg ca. i en uke i kjøleskapet (innpakket i plast). Har du mye rabarbra til overs kan du eventuelt rense den, kutte den i biter, strø på litt sukker – og putte den i fryseren, slik at du kan nyte sommerens smaker utover høsten også.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. hei – følgte oppskriften og fikk hardt karamel! Mener du virkelig at en skal smelte sukker og så tilsette smør? Da får man en hard masse av stiv sukker. Måtte kaste treskje da jeg kunne ikke få sukker blanding av den. Startet på nyt med å smelte smøret og tilsetter deretter sukker og resten av ingrediensener.

  1. Litt sen kommentar, men mtp evt. treskjeer eller stekepanner som får karamell-belegg, så vil sukkeret løse seg opp av seg selv om det får stå i vann noen timer.

 2. Litt usikker på hvilken mengde sukker du mener til fyllet?

  En-til-en-halv dl? (pleier ikke den minste mengden å stå først?)

  En-og-en-halv dl?

  1. Huffda, her har det sneket seg inn en «-» på feil sted. Korrekt mengde skal være 1 1/2 dl. Takk for at du sa ifra! 🙂

 3. Hei! Jeg har laget denne oppskriften mange ganger og den blir alltid like god. Men – sukkeret blir alltid karamellisert når smøret kommer oppi. Hva kan jeg gjøre for å unngå det?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste