Det er ikke mye som slår en deilig torskemiddag (eller skrei, om det er i sesong). Her har torsken fått selskap av soyasmør, spinatsalat, sprøstekt bacon og silkemyk potetpuré. Prøv det du også!

Ingredienser

TORSK & BACON

700-800 g torsk eller skrei, i porsjonsstykker
nøytral olje
1 ss smør
2 fedd hvitløk , delt i to på langs
salt og pepper
4 skiver bacon

SOYASMØR

100 g smør
1 sjalottløk , finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
2 ss soyasaus (smak til)
persille eller gressløk, finhakket

POTETPURÈ

800 g poteter (ca.)
1-2 ss smør
melk eller fløte (smak til)
salt og pepper

SMØRSTEKT SPINAT- OG RØDLØKSALAT

1-2 rødløk , i båter
250 g frisk spinat
nøytral olje
1 ss smør
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Skrell og skyll potetene, og del dem i to. Kokes i usaltet vann til potetene er møre, etter ca. 25 minutter. Hell av vannet og la potetene stå å dampe på lav temperatur et par minutter slik at alt vannet fordamper. Mos med en stapper eller lignende. Tilsett smøret og deretter litt melk/fløte til du får ønsket konsistens på purèen din. Smak til med salt og pepper. Hold pureen varm.

Ha smøret i en liten panne eller gryte, og la det putre på middels varme til det er nøttebrunt (men ikke brent). Fjern det hvite skummet som danner seg på toppen, og tilsett finhakket sjalottløk og hvitløk. Smak til med soyasaus til du får en fin balanse mellom de ulike smakene. Rett før servering gis sausen et dryss av finhakkede urter.

Stek baconet sprøtt. Fordel baconskivene på et bakepapirkledd bakebrett og stek dem ved 200 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 12-15 minutter. Snu dem gjerne en gang underveis. Følg med mot slutten av steketiden. La gjerne baconet renne av på litt kjøkkenpapir. Alternativt kan du steke baconet i en stekepanne.

Del fisken i jevnstore biter og tørk dem godt med litt kjøkkenpapir. Dryss over litt salt. Stekes med skinnsiden ned i litt nøytral olje (tilsatt 2 hvitløksfedd som er delt på langs) på litt over middels temperatur, til du har en gyllen stekeskorpe. Snu fiskestykkene forsiktig, tilsett ca. 1 ss smør, senk varmen noe, og la fisken steke noen minutter, til den er gjennomstekt og fiskekjøttet flaker seg. La skreien hvile et par minutter, og deretter bør den serveres umiddelbart.

Del rødløken i 8 båter og stek på middels varme til løken er blank og myk. Rett før servering tilsettes spinaten og 1 ss smør, og rør det hele sammen. Krydre med salt og pepper. Salaten er ferdig når spinaten har falt sammen.

Servér torsken sammen med spinat, potetpuré og bacon, drypp soyasmøret over – og nyyyt!

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Da gjør du som det står i oppskriften “Smak til med soyasaus til du får en fin balanse mellom de ulike smakene” – dvs at du tilsetter litt soyasaus og smaker deg frem, til du synes det smaker godt. Videre står det: “Rett før servering gis sausen et dryss av finhakkede urter”. Lykke til! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste