På menyen i dag står blant annet en quinoasalat med deilig, næringsrik grønnkål og andre gode smaker. Er du ikke kjent med quinoa fra før kan jeg opplyse og at frøsorten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og var regnet som et hellig frø i inkatiden. Quinoa er fortsatt en av de viktigste vekstene i Andesregionen, og i de siste årene har også helsebevisste nordmenn fått øynene opp for denne næringsrike frøsorten. Quinoa kan benyttes på samme måte som ris, couscous og bulgur, men er et enda sunnere alternativ og er også fri for gluten. Dessuten er det veldig godt på smak.

Som tilbehør til quinoasalaten serveres pannestekt ørret, men den kan du eventuelt bytte ut med for eksempel laks eller kylling. Salaten kan selvsagt også serveres slik den er, uten ytterligere tilbehør. Salaten serveres varm eller kald, men sammen med fisken anbefales den varm.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

700 g ørretfilet eller laks, i porsjonsstykker
2 dl quinoa
4 1/2 dl vann
1 ss kyllingfond eller 1 buljongterning
200 g grønnkål , snittet (kan erstattes med spinat)
1 rødløk , i tynne båter
3 vårløk , finsnittet
1 (økologisk) sitron , revet skall + saft
2 ss olivenolje
salt og pepper
2-3 ss pinjekjerner , ristet i tørr stekepanne
100 g fetaost , smuldret

SLIK GJØR DU

Ha quinoaen i et dørslag eller lignende, og skyll i kaldt vann i 3-4 minutter, til det slutter å skumme. Ha quinoaen i en tykkbunnet kjele og la den «tørke» på svak varme et par minutter, mens du rører hele tiden. Tilsett vann og fond/buljongterning, og la det koke i ca. 10 minutter. Skyll grønnkålen, skjær i strimler og tilsett oppi kjelen sammen med quinoaen. Rør/løft grønnkålen forsiktig inn i quinoaen med en slikkepott eller lignende. La det koke videre i 5 minutter eller litt lengre, til grønnkålen har en fin konsistens. Rør forsiktig i blandingen en gang iblant, og tilsett eventuelt litt mer vann om nødvendig. Alternativt kan du koke ferdig quinoaen etter anvisningen på pakken, frese grønnkålen i litt olje i stekepannen til den er mør, og deretter vende det hele sammen.

Rist pinjekjernene i tørr stekepanne til de er gylne og legg til side. Stek deretter løken i litt olje, til den er blank og myk.

Finn frem en salatbolle og ha oppi olivenolje, saft av 1/2 sitron og sitronskall av 1 sitron, vårløk og rødløk. Når quinoa- og grønnkålblandingen er ferdig heller du den oppi og vender det hele forsiktig sammen. Strø pinjekjerner og smuldre fetaosten over ved servering.

Krydre ørreten med salt og pepper og stek den i nøytral olje i 2-3 minutter på hver side, til den har en fin stekeskorpe. Tilsett gjerne en klatt smør mot slutten av steketiden og øs det over fisken med en skje. Pass på at du ikke steker ørreten for lenge, den skal heller være litt rå inni enn for mye stekt. La fisken hvile et par minutter før den serveres.

Legg gjerne ørreten på en seng av quinoasalat, og servér umiddelbart.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette skal prøves til middage i dag 🙂 Hva med vårløken – den har man i salaten rå hvis jeg fortår det riktig?

    1. Jeg legger et lag tørkepapir i bunnen av dørslaget, og løfter det forsiktig opp over kjelen, noe av quinoaen blir igjen på papiret, men jeg synes det er bedre enn at mye går i vasken.

  2. Så gott och fräscht et låter! Älskar dina recept och foton! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  3. Nydelig grønnkålsalat som jeg har laget flere ganger til stekt torsk og ørret! Anbefaler grillpanne. Grønnkål kan høstes hele året. I alle fall med den milde vinteren vi har nå.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste