Å være matblogger er utrolig gøy! Spesielt gøy er det når jeg får tilbakemeldinger fra lesere om at de har prøvd en oppskrift - og at det har smakt godt. De fleste tilbakemeldingene får jeg via kommentarer på bloggen eller pr mail, men noen får jeg også formidlet personlig via venner eller ved at vilt fremmede henvender seg tíl meg i butikken eller lignende. Det er veldig rart, men utrolig gøy og rørende.

Jeg har også mange matglade kollegaer i Utdanningsdirektoratet, og rett som det er er det noen som i heisen eller kantinekøen forteller om hyggelige matopplevelser etter å ha prøvd en eller flere oppskrifter fra bloggen. Noen forteller om middagsselskaper og overbringer hilsner fra fornøyde gjester, mens andre forteller at de endelig har lært å lage risotto ved hjelp av mine oppskrifter. Forrige mandag kom en av lederne målrettet mot kontorplassen min, som er helt innerst i kontorlandskapet. Oioi, en hastesak tenkte jeg, men neida her var det slett ingen juridisk nøtt som sto på agendaen. "Takk for maten", sa han og smilte blidt fra øre til øre. Kona hans hadde nemlig servert laks med sitronsaus fra bloggen noen dager tidligere, og det hadde smakt så fortreffelig. Jeg smilte og sa spøkefullt "velbekomme, det var da så lite". Tilbake i min juridiske boble ble jeg imidlertid litt usikker på hvilken rett han egentlig mente, for det er ikke så lett å holde orden på de mer enn 1200 oppskriftene som ligger på bloggen. Etter et raskt søk fant jeg ut at det måtte være denne oppskriften som ble lagt ut for ca 3 år siden. Et par dager senere sto den samme retten på menyen hjemme hos oss også, men i en noe modifisert utgave. Dette er virkelig en skikkelig godbit, prøv du også da vel!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Pannestekt laks & tilbehør

700 g fersk laks , i 4 porsjonstykker
salt og pepper
4 porsjoner ris eller poteter

Grønnsaker i sitronsaus

1 rødløk , i tynne båter
150 g persillerot eller sellerirot , i terninger
1 rød paprika , i biter
3 gulrøtter , i biter
2-3 hvitløksbåter , finhakket
3-4 vårløk , snittet
2 1/2-3 dl fiskebuljong
3 dl matfløte eller créme fraîche
1/2 sitron + litt sitronsaft
salt og pepper
gressløk , finsnittet

SLIK GJØR DU

Skjær opp grønnsakene som angitt ovenfor, slik at du har alt klart før du setter i gang. Vask og tørk sitronen, og riv skallet fint (kun det gule) med et zesterjern eller lignende. Kok poteter eller ris etter ønske.

Fres grønnsakene raskt i litt smør eller olje, til løken er blank og myk. Tilsett fiskebuljongen og la grønnsakene koke til de er såvidt møre.

Ha i fløte/crème fraîche og sitronskall, smak til med sitronsaft, og la det koke til det såvidt begynner å tykne. Smak til med salt og pepper.

Pensle fisken med olivenolje og krydre med salt og pepper. Stek laksen ca 2-4 minutter på hver side i en grillpanne (eller stekepanne), til den er passe stekt. Alternativt kan du bake laksen i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter (avhengig av stykkenes størrelse), til fisken såvidt faller fra hverandre. Den skal heller være litt rå enn for mye stekt. La laksen hvile noen minutter før den serveres.

Anrett laksen oppå grønnsaksblandingen, og gjerne med kokte poteter eller ris som tilbehør. Gi retten et dryss av snittet gressløk, og nyyyt umiddelbart, gjerne med et glass kald hvitvin til.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Retten han sikter til er en favoritt hos meg. Den sto på menyen senest i forrige uke. Jeg må prøve den modifiserte utgaven også 🙂

 2. Denne retten har stått på middasbordet i dag
  hos oss! Men,hadde ørret istedet for laks(selvfisket)
  Utrolig smakfullt var det. Og de gr.sakene var himmelsk
  gode. Lagde foresten blåbærsyltetøy her om dagen,
  og sitron er en fin kombinasjon ilag med blåbær.
  Deilig godt var det. Inspirerende blogg Trine:))

 3. Nok en Trine suksess hjemme!
  Sier som sjefen din: Takk for maten! 🙂
  Droppa selllerirot da kjøleskapet var tomt for det… 😉 Brokkoli gjorde seg godt istedenfor!
  Den småspiste 12-åringen satt og skrapte stekepanna for grønnsaksblandingsrester!
  Neste fiskeprosjekt blir nok fiskesuppa!

 4. Fra Danmark vil jeg gerne sige at din blogg er helt super og jeg benytter ofte dine opskrifter. Jeg har fået din site af min norske svigerdatter og hun er bare en fantastisk kok godt hjulpet af dine opskrifter.

 5. Denne retten var utrolig god!! Sitronsausen kunne jeg nesten spist alene med skje, men greit med litt grønnsaker oppi for samvittighetens skyld;)

  Blir ikke lenge til neste gang jeg prøver en av oppskriftene dine – gulrotkake a la R.O.O.M stor forøvrig straks og venter på sultne mannfolk i kjøkkenkroken på jobb nå, får se hvor lenge det varer før formen er tom!

 6. Hei.
  Atter en gang lot jeg meg inspirere av deg. Prøvde denne retten i dag og den var jo bare helt fantastisk god. 🙂
  Eget innlegg på bloggen min ble det også om det i dag.

 7. Kjempegod rett! Til og med min kresne mann som svært sjelden liker en fiskerett, syntes dette var godt 😉
  Takk for at du gjør meg til en bedre kokk! 🙂

 8. Wow! Dette var godt. Takk for å ha reddet min mandag med denne fantastiske oppskriften. Nam.

 9. Dette er en svært kjærkommen rett hos oss. I kveld gleder jeg meg til å servere retten til gode venner. Grønnsakene sammen med den friske sausen er bare herlig. Har vært på Vinmonoplet og fått anbefalt en hvitvin som jeg skal utprøve til dette herlige fiskemåltidet!
  Takk for en praktfull blogg!

 10. For en rett! Enkel, ganske sunn og latterlig god. Elsker denne! Min nye favoritt. Takk for maten og all inspirasjonen, Trine!

 11. Veldig god og enkel oppskrift! Bruker den om igjen og tror den blir et fast innslag i menyen her i huset! Takk:-)

 12. Hei!
  Lagde denne i dag med noen modifikasjoner! Brukte lett kokosmelk i stedet for fløte og hadde også oppi sukkererter! Ble veldig godt! Takk for en super blogg med stor variasjon og inspirasjonskilde!

 13. Hei!
  Jeg har tenkt lage denne retten i dag, men har ikke så god peiling på matlaging. Hvor mange minutter ca tar det før grønnsakene begynner å bli møre? Jeg skjønner ikke om det tar 5 eller 30 min. Greit å vite ift. koordinering av resten av middagen. På forhånd takk for svar.

  1. Det kommer selvsagt på hvor store biter du har skjært opp grønnsakene, men jeg vil tro det tar 15 minutter +/-. Stikk en skarp kniv i grønnsakene og hvis den glir lett inn er de gjennomkokt og møre. Lykke til!

 14. Nydelig rett, har laget den to ganger og den er allerede en favoritt. Men lurer på om du kan ha en forklaring på følgende: Første gang jeg laget den ble sausen litt tykkere under koking som det står i oppskriften. Det skjedde ikke andre gangen … hva kan jeg ha gjort galt? hva er det som gjør at den tykner, det har vel ikke bare å gjøre med væskemengden?

 15. tusen takk:) dette var en virkelig herlig opplevelse. Enkel å lage med en herlig smak 🙂

 16. Hei. Super oppskrift, men droppa fiskebuljongen. Mye bedre å bruke grønnsaksbuljong. Skjærer generelt klar av fiskebuljong da den er veldig stram på smak. Faktisk mye bedre å bruke kylling/grønnsaksbuljong selv til fisk.

 17. Veldig god! Brukte denne som insiprasjon fordi jeg ikke hadde alle råvarene. Brukte kålrot og gulrot og vårløk. Droppet løk, hvitløk og buljong da det er intolleranse i huset her. Brukte litt mindre fløte, og litt melk i stedet. Men ble kjempegod allikevel! Takk for fin oppskrift.

 18. «Åh, endelig saus!» sa mannen. Han syntes det smakte nydelig. Det gjorde jeg også. Jeg har servert laks mange ganger, men alltid bare med en rømmeklatt. Fra nå av blir det denne retten hos oss. Tusen takk.

 19. Super oppskrift! Hadde ikke vårløk og rødløk, men sausen var helt nydelig. For en «høydare» på en helt vanlig mandag!

 20. Takk for en fantastisk blogg og en fantastisk rett, helt nyyydelig En gang hadde jeg laksefilet, en annen gang torskefilet. Sausen er himmelsk. Jeg er ofte innom bloggen din og bruker mange av dine oppskrifter – er kjempefornøyd

 21. Nydelig saus med grønnsaker til stekt laksalltid godt og vellykket med Trines matbloggdenne vil vi lage igjen…..

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste