Ukens "rabarbratips" er ovnsbakt rabarbra som topping på panna cotta. Rabarbraen bakes i ovnen sammen med brun farin og litt vann. Resultatet er nydelig mør rabarbra med en syrlig karamellisert saus. Enkelt og smakfullt!

Ingredienser

PANNA COTTA

3 gelatinplater
1 1/2 ss sukker
3 dl kremfløte
2 dl H-melk
1 ss flytende honning
1 vaniljestang

OVNSBAKT RABARBRA

250 g rabarbra
3 ss brun farin
3 ss vann

SLIK GJØR DU

Panna cotta med rabarbra

Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme. Legg gelatinplatene i en skål med kaldt vann, og la dem ligge i ca. 10 minutter.

Ha sukkeret i en tykkbunnet kjele og la det smelte på middels varme, til du får lys karamell. Tilsett honning, fløte og melk, og varm forsiktig opp blandingen under stadig omrøring. Etterhvert vil karamellen og honningen løse seg helt opp, men pass på at det ikke koker. Del en vaniljestang på lang og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og vaniljestangen, og la blandingen stå å trekke på lav temperatur uten å koke i ca. 5 minutter. Fjern vaniljestangen. Klem vannet ut av gelatinplatene og rør det inn i blandingen. Hell blandingen i en mugge el. og sett den til avkjøling. Rør av og til. Når blandingen har samme konsistens som en litt tykk vaniljesaus fordeler du den i 4 glass eller porsjonsformer. Da unngår du at alle vaniljefrøene synker ned på bunnen. Sett glassene i kjøleskapet til det stivner. Det tar ca. ytterligere 3 timer.

Mens panna cottaen avkjøles gjør du klar rabarbraen. Skjær blad og rot av rabarbrastengene og skyll godt (oppgitt mengde er uten blad og rot). Hvis skallet på rabarbraen er seigt eller trevlete kan du fjerne dette helt eller delvis. Skjær gjerne rabarbraen i staver i ulik lengde (de lengste er like lang som diameteren på glasset du benytter). Fordel rabarbrastavene i en liten ildfast form, strø over brun farin og vann. Brun farin tilfører en deilig karamellisert smak, så jeg anbefaler at du benytter det fremfor hvitt sukker. Stekes på midterste rille i ca. 20 minutter, til rabarbraen er mør og fin (og ikke kokt i stykker). Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøles i formen og oppbevares deretter i kjøleskapet. Rabarbraen skal serveres kald.

Rett før servering fordeler du rabarbra og sausen fra formen over panna cottaen. Pynt eventuelt med mynte eller sitronmelisse, og server umiddelbart.

Panna cotta med rabarbra

TIPS

 • Panna cotta og den ovnsbakte rabarbraen kan gjerne lages et par dager før den skal serveres, men dersom du skal la den stå i mer enn et par timer bør du dekke formene med litt plastfolie eller lignende.
 • Glem alt du eventuelt har hørt om at du ikke må spise rabarbra etter St. Hans. Rabarbra kan nemlig nytes gjennom hele sommeren, så lenge du bruker de nye, unge rabarbrastilkene og styrer unna de “trevlete” stilkene. Dersom du får rabarbra til overs kan du fryse ned hele stilker eller ferdig kompott/syltetøy, og derved kan du nyte litt av sommeren resten av året også.
 • Alle rabarbraoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette høres herlig ut! Jeg har litt rabarba i kjøleskapet som jeg må «ta» nå. Kan jeg ovnsbake rabarbraen i dag og fryse den? Eller vil det bli mislykka? Ev går det an å fryse ned rabarbraen og ovnsbake når den er tint?

  1. Du kan gjøre begge deler. Personlig ville jeg nok ha puttet rabarbraen i fryseren og ovnsbakt den samme dag/dagen før servering. Lykke til!

 2. Hvor varm er ovnen ved steking av rabarbraen? Og går det bra å bruke frossen rabarbra?
  Varmluft ?

  1. Det står oppgitt i arbeidsbeskrivelsen: «Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme.» Ja, du kan benytte frossen, opptint rabarbra.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste