Det er knapt noe som er bedre enn ferske, deilige sjokoladecroissanter og en kopp god kaffe! Det er slett ikke hverdagskost her i huset, men noe jeg unner meg på ferietur utenlands - og av og til ellers. Jeg skal innrømme at det er ikke så ofte jeg serverer hjemmebakte croissanter, for det er liksom ikke noe man rører sammen i en fei. Men når det er sagt så er de hjemmelagede utrolig gode på smak og det er faktisk overkommelig å lage dem selv, men det krever litt planlegging - og litt presisjon. Dersom du skal lage deilige, luftige croissanter som flaker seg som de skal, må du nemlig kjevle inn smøret, brette deigen og kjevle igjen - hele tre ganger, slik at du får mange tynne lag med deig og smør. Ta en titt på oppskriften og illustrasjonene mine og prøv deg frem, øvelse gjør mester!

Og det beste av alt er at du kan fryse ned croissantene ustekte og steke dem opp når behovet melder seg - og det kan være rett som det er!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

500 g hvetemel (kaldt)
60 g sukker
3 dl melk (kald)
20 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts salt
250 g smør (kaldt)
1 egg (sammenvispet)
150 g mørk sjokolade
melisdryss

SLIK GJØR DU

Det er viktig at alle ingredienser er kalde når du rører dem sammen, bruk derfor kald melk fra kjøleskapet og sett gjerne melet i kjøleskapet noen timer før du begynner å bake.

Ha alle ingrediensene, med unntak av smør, egg og sjokolade, i en bakebolle og elt i ca. 5 minutter, til du har en jevn og smidig deig. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Form deigen til en rund klump og sett den i kjøleskapet i ca. 15 minutter.

Finn frem kaldt smør (ekte meierismør må til her) og legg det mellom to ark bakepapir. Skjær det gjerne i to jevnstore rektangler som du legger ved siden av hverandre. Bank på smøret med kjevlet og kjevle det ut, slik at det er ca. 20 x 20 cm.

PAIN AU CHOCOLAT – SJOKOLADECROISSANTER

Ha deigen på melet bakebord og skjær et kryss øverst, ca. 2/3 ned i deigen (#1). Brett ut «flikene» (#2) og kjevle deretter deigen til den er ca. 30 x 30 cm. Fjern det ene bakepapiret og legg smøret oppå deigen, og fjern deretter det andre bakepapiret (#3). Brett de fire «deigflikene» over smøret, slik at det ser ut som en kvadratisk konvolutt (#4). Kjevle ut til et rektangel som er ca. 45 x 25 cm. Du må hele tiden kjevle forsiktig slik at det ikke går hull på deigen og smøret tyter ut. Dersom det likevel skulle skje kan du drysse et tynt lag med mel over.

PAIN AU CHOCOLAT – SJOKOLADECROISSANTER

Børst bort overflødig mel og brett deigen i tre lag. Brett først inn 1/3 av deigen fra venstre kortside (#5) og brett deretter 1/3 av deigen på høyre kortside over denne – slik at du har tre lag med deig (#6). Legg deigen tilbake i kjøleskapet i ca. 20 minutter. Ta deigen på melet bakebord igjen, kjevle den ut til ca. 45 x 25 cm, brett på samme måte og legg deigen i kjøleskapet i ytterligere 20 minutter. Gjenta samme prosedyre enda en gang – totalt tre ganger. Deigen er nå klar for å formes til pain au chocolat – eller croissanter, om du heller foretrekker det (se tips nederst).

PAIN AU CHOCOLAT – SJOKOLADECROISSANTER

Ha deigen på melstrødd bakebord og kjevle ut et rektangel på ca. 70 x 30 cm. La deigen hvile i ca. 5 minutter og del deretter opp i ca. 14 jevnstore biter, ca. 15 x 9 cm. Legg en rad mørk sjokolade 1-2 cm fra den ene kortsiden, rull deigen over og legg en ny rad med sjokolade – og rull det hele stramt sammen (#7). Legg baksten på bakepapirkledd bakebrett med skjøten ned, trykk den litt ned slik at skjøten ikke spretter opp under steking (#8). Dekk baksten med plastfolie og la den etterheve i ca. 2 timer.

Pensle baksten med sammenvispet egg og stek den midt i ovnen ved 180 grader (over- og undervarme) i ca. 20 minutter, til den er gyllen og fin. Avkjøl baksten på bakerist, og nyt den helst fersk – med en god kopp kaffe.

Pain au chocolat - sjokoladecroissant

TIPS

 • Dersom du ikke skal spise all baksten samme dag kan du eventuelt fryse ned noen rå pain au chocolat/croissanter før du setter dem til etterheving. La dem tine helt opp (ca. 1 time i romtemperatur), pensle med egg og stek dem som angitt ovenfor.
 • Bruk denne grunnoppskriften og lag 12 croissanter i stedet. Kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 60 x 30 cm, skjær deigen i trekanter (ca. 15 cm brede og 20 cm lange). Rull trekantene sammen som horn (begynn i den bredeste enden). Etterheves og stekes på samme måte som pain au chocolat.
 • Dersom du ikke har tid eller ork til å lage alt fra bunnen av kan du kjøpe ferdig smørdeig («butterdeig») og ellers følge prinsippene for utbaking og steking i denne oppskriften.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Heisann de så nydelige ut Jeg har lyst å prøve ut makronoppskriften din og. Husker du ca hvor mange det blir? Skal lage til ca 15-20 pers.

 2. Hei! Flott med fine bilder som viser fremgangsmåten. Dette skal jeg prøve en lørdag jeg har godt tid. Jeg har laget croissanter etter Sverre Sætre sin oppskrift noen ganger. En gang fikk jeg en god ide om å lage flere mindre croissanter, altså ikke 12 normale men 18 små. Det var ikke noen god ide, da det ble mye mere smør som smeltet ut av baksten under steking og fettos i hele huset. Sikkert fordi det var flere snittflater som smøret kunne smelte ut av..Så ikke prøv det..

 3. Hej Trine.

  Jeg har lige rullet mine sammen, og lurer på om de kan efterhæve i køleskabet til imorgen tidlig??

 4. Herlighet så gode disse ble! Tok «forever» å lage men det var de vel verdt 😀 Lurte på hvordan det ville gå å fryse dem ferdig stekte men det var helt undødvendig å tenke på for de to siste ble etter-skolen-snack i dag
  Mvh Rita

  1. Fordi smøret må være helt kaldt mellom hver gang du kjevler, ellers blir det bare grøt og du får ikke lamineringen du er ute etter i en butterdeig.

 5. Hei Trine, takk igjen for alle de fantastiske oppskriftene dine! Jeg bruker bloggen din titt og ofte 🙂 Nå harjeg prøvd meg flere ganger på denne oppskriften, men det er bare helt umulig for meg at smøret ikke tyter ut. Jeg har strødd litt mel på, men det skjer så ofte at til slutt blir deigen hard!! Og de ferdige bakstene ser forferdelige ut, men det er jo naturlig når smøret blander seg med den harde deigen. Har du noe råd?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste