En silkemyk og smakfull ostekake er et «must» på kakebordet, også i julen. Pynt den gjerne med jordbær-nisseluer!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KJEKSBUNN

250 g søt havrekjeks
1 ss brunt sukker (kan sløyfes)
1/2 ts malt kanel (kan sløyfes)
100 g smør , smeltet

OSTEFYLL

5 gelatinplater
400 g kremost , naturell
150 g sukker
4 dl kremfløte
3-4 ss sitronsaft eller appelsinsaft

DEKOR

1 kurv jordbær
1 dl kremfløte
2 klyper sukker

SLIK GJØR DU

Ostekake med nisseluer

Finn frem en springform som er 22–23 centimeter i diameter. Smelt smøret. Knus kjeksene til smuler, gjerne av ulik størrelse. Jeg pleier å ha kjeksene i en dobbel plastpose som jeg banker på med et kjevle eller lignende. Du kan også benytte en kjøkkenmaskin med kniver. Rør sammen smeltet smør, kjekssmuler, sukker og kanel. Ha kjeksblandingen i springformen, og press den fast og jevnt utover. Bruk gjerne bunnen av et melkeglass for å få en jevn overflate. Sett kjeksbunnen kjølig mens du gjør ferdig ostekremen.

Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i ca. 10 minutter. Ha kremost, nypresset sitron-/appelsinsaft og sukker i en bakebolle og kjør det forsiktig til en jevn blanding. Tilsett kremfløten litt etter litt, og kjør videre til du har en luftig krem. Tilsett eventuelt litt mer sitron-/appelsinsaft hvis du ønsker en mer syrlig smak.

Ostekake med nisseluer

Varm ca. 5 spiseskjeer av ostekremen i mikrobølgeovn eller i en liten kjele, klem vannet ut av gelatinplatene og la dem smelte i den varme ostekremen. Ha gelatinblandingen oppi bollen med ostekrem mens du rører forsiktig med en slikkepott, til alt er godt blandet. Hell ostekremen oppi springformen og bre den jevnt utover. Dekk formen med plastfolie eller lignende, og sett ostekaken i kjøleskapet i minst 4 timer.

Løsne ostekaken fra springformen ved å skjære forsiktig langs innsiden av formen. Visp kremfløte og et par klyper sukker til en stiv krem. Ha kremen i en sprøytepose med tipp. Sprøyt ut sirkler der jordbærene skal stå og plasser deretter jordbærene oppå. Sprøyt deretter små «dusker» på jordbærene som plutselig nå er forvandlet til søte nisseluer. Server ostekaken gjerne litt romtemperert.

Ostekake med nisseluer

TIPS

  • Oppbevar ostekaken i kjøleskapet. Da er den holdbar i 5–6 dager.
  • Ostekaken kan gjerne fryses, men da helst uten bær. La ostekaken tine i kjøleskapet.

VELBEKOMME!

Oppskriften er lånt fra min nye kokebok Trines jul, som inneholder 145 oppskrifter på alt du trenger til advent, jul og nyttårsaften (og kan også benyttes ellers i året). Kjøp den her til rabattert pris. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste