Osso buco er en italiensk gryterett som lages av kalveskanker. Kalveskankene får kose seg i en grønnsaksblanding tilsatt vin, kraft og urter til det nydelige kalvekjøttet slipper benet og benmargen smelter sammen med resten av gryta og lager en deilig rund og fyldig smak.

Som tilbehør serverer jeg potetmos (eller risotto) og gremolata. Gremolata er en blanding av persille, hvitløk og finrevet sitronskall som skal strøs over kalveskanken rett før servering og gir det hele et friskt og syrlig løft.

Dette er enkel, rustikk og smakfull gjestemat som jeg ofte serverer når jeg har gjester og ikke har lyst eller anledning til å bruke så mye tid på kjøkkenet. Osso buco tar ikke så lang tid å forberede, men trenger litt tid i ovnen, men da kan jo du finne på noe helt annet helt andre ting som for eksempel å tyvstarte litt på vinen og småprate litt med gjestene dine. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

OSSO BUCO

1800 g kalveskanker (ca.)
4 ss hvetemel
1 ts salt
1/2 ts pepper
nøytral matolje
2 løk , i små biter
4 fedd hvitløk , finhakket
3 gulrøtter , i skiver
3 stilker stangselleri , i biter
1 rød paprika , i biter
2 ss tomatpuré
2 dl tørr hvitvin eller eplemost
4 dl kjøttkraft eller utblandet fond
800 g hermetiske cherrytomater
3 laurbærblader
frisk timian
salt og pepper
sukker
1-2 klyper chiliflak

POTETMOS & GREMOLATA

6 porsjoner poteter (melne)
75 g smør (ca.)
melk , varm (kan sløyfes)
salt
1 potte persille (liten), finhakket
2 økologiske sitroner , finrevet skall
3 fedd hvitløk , finhakket

SLIK GJØR DU

Osso buco med gremolata og potetmos

Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme.

Bruk kjøkkenpapir og tørk godt av kjøttet. Ha litt hvetemel, salt og pepper på en tallerken og vend kalveskankene i melblandingen slik at skankene blir dekket med mel. Stek skankene (i to-tre omganger) i middels varm stekepanne i litt nøytral olje, til de har en fin stekeskorpe på begge sider. Ta kjøttet ut av gryta og sett til side.

Skjær opp grønnsakene som angitt. Stek løken i litt nøytral olje til den er blank og myk. La hvitløk og paprika steke med det siste minuttet, og tilsett deretter tomatpureen. La det surre et par minutter før du tilsetter hvitvinen. Når hvitvinen har kokt nesten inn har du i resten av grønnsakene. Tilsett deretter kjøttkraft, hermetiske cherrytomater, timian og laurbærblad og gi det hele et oppkok. Smak til med salt og pepper, sukker, chiliflak og eventuelt litt mer timian.

Legg skankene lagvis med grønnsaksblandingen i en stor kjele som tåler å stå i stekeovnen. Sett på lokk og sett gryta på rist nederst i ovnen. La den kose seg der i 2-3 timer – til kjøttet er mørt og godt. Følg med underveis. Dersom det er mye væske i gryta tar du av lokket etter ca. 1 time steketid slik at noe av væsken kan fordampe.

Mens kalveskankene koser seg i ovnen skreller og koker du potetene i usaltet vann, til de er møre. Hell av kokevannet og la potetene dampe av, og knus dem deretter med en stapper el. Ha i smør etter smak, og smak til med salt. Tilsett eventuelt litt varm melk dersom du ønsker en mer kremet potetmos. Hold mosen varm. Dersom du ikke ønsker å servere potetmos er risotto et godt alternativ.

Lag gremolata ved å røre sammen hvitløk, revet sitronskall og persille i en liten skål. La det gjerne stå litt slik at de gode smakene får satt seg.

Server gryteretten sammen med potetmosen. Strø over litt gremolata og nyt retten i godt selskap og gjerne med en god italiener i glasset.

Osso buco med gremolata og potetmos

BUON APPETITO!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei,jeg har laget denne oppskriften mange ganger og veldig fornøyd. Men kan den lages dagen før den skal serveres?
    Håper på svar

    1. Ja, det går fint, men ikke kok den helt ferdig dagen før. Husk å kjøle gryta raskt ned, ha på lokk og oppbevar den i kjøleskapet. Lykke til!

  2. Er det en måte å tilsette løk på som gjør at løken ikke blir liggende i gryten? Høres kanskje litt rart ut 🙂 men jeg har en gjest som ikke fikser konsistens på løk (blir uvel) men som liker smaken. Og jeg opplever jo at løk er en viktig ingrediens i mange middagsretter.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste