Har du lyst på en silkemyk og fyldig ostekake? Da bør du prøve denne varianten av New York cheesecake, som for anledningen har fått selskap av litt blåbærsyltetøy. En smakfull, frisk og ikke minst mektig ostekake! Kaken kan gjerne lages "naturell", uten blåbærsyltetøyet. Da kan du eventuelt servere blåbærsyltetøy eller annet syltetøy/bær ved siden av.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KJEKSBUNN & BLÅBÆRDEKOR

100 g smør , smeltet
300 g søte havrekjeks , knust
150 g rørte blåbær eller blåbærsyltetøy
50 g friske blåbær til dekor

OSTEFYLL

800 g kremost
225 g sukker
1 vaniljestang , frøene
3 egg
250 g crème fraîche eller rømme
3 ts sitronsaft (ca.)

SLIK GJØR DU

New York ostekake med blåbær

FORBEREDELSER

La alle ingrediensene til ostefyllet stå i romtemperatur en times tid før du begynner å lage kaken.

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem en springform på 22-24 cm og dekk bunnen med bakepapir.

KAKEBUNNEN

Smelt smøret og knus kjeksene i en kjøkkenmaskin med kniver (eller legg dem i en plastpose og knus dem med et kjevle el.). Rør sammen smeltet smør og kjekssmuler, og fordel massen jevnt utover i springformen. Bruk baksiden av en skje eller undersiden av et melkeglass til å trykke det jevnt og godt sammen. Stekes på midterste rille i 10 minutter. Ta formen ut av ovnen og avkjøl den på rist mens du gjør klar ostefyllet. Øk samtidig temperaturen i stekeovnen til 220 grader.

New York ostekake med blåbær

OSTEFYLLET

Kjør kremosten et par minutter i en kjøkkenmaskin med K-spade (på lav hastighet) til osten er kremete. Tilsett sukker, frøene fra vaniljestangen og ca. 2 ts sitronsaft, og kjør den litt til. Tilsett deretter eggene, ett av gangen, og kjør maskinen litt til. Bruk en slikkepott langs kanten et par ganger underveis, slik at alt blir godt blandet sammen. Bruk en liten skje og rør sammen créme fraîche, før du tilsetter den i osteblandingen. Smak eventuelt til med mer sitronsaft. Ikke rør mer enn det som er strengt nødvendig for at alt blir blandet sammen.

Smør kantene i springformen med litt smør og hell omtrent halvparten av ostefyllet oppi. Bruk en teskje og fordel cirka halvparten av blåbærsyltetøyet i små «dotter» utover ostefyllet. Bruk spissen på en smørkniv og dra den gjennom syltetøyet, slik at det dannes et marmorert mønster. Fordel resten av ostefyllet over og bre det jevnt utover, og fordel resten av blåbærsyltetøyet i «dotter». Lag et dekorativt mønster med smørkniven på toppen også.

New York ostekake med blåbær

STEKING

Stekes ved 220 grader på midterste rille i 20 minutter, skru deretter ned varmen til 110 grader og la kaken steke videre i 30 minutter. Slå av stekeovnen, sett døra på gløtt (liten åpning) og la kaken stå i ytterligere 2 timer. Ta den ut av ovnen og la den avkjøles helt. Bruk gjerne en skarp kniv til å løsne ostekaken fra springformen når du tar den ut av ovnen. Sett deretter ostekaken (fortsatt i formen) i kjøleskapet i minst 4 timer før servering. Dekorer gjerne med noen friske blåbær ved servering.

New York ostekake med blåbær

TIPS

  • Ostekaken kan oppbevares i kjøleskapet i 3-4 dager. Den kan også fryses, men konsistensen på ostemassen kan endre seg noe etter opptining, så det anbefaler jeg ikke dersom du skal invitere gjester på kaken.
  • Vær oppmerksom på at kaken har kortere holdbarhet med blåbær, enn om du lager den «naturell». Kaken kan etter hvert sprekke opp noe på toppen, på de marmorerte feltene. Jeg anbefaler derfor at du beholder formen på frem til den skal serveres.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste