Har du hørt om Monkeybread? Det er rett og slett en kombinasjon av et brytebrød og kanelboller - små boller som dyppes i smør og rulles i kanel og sukker, og deretter legges lagvis i en kakeform. Bollene blir ekstra saftige når de stekes på denne måten fordi de vokser inn i hverandre, og sukkerblandingen karamelliseres og gir en ekstra god smak. I tillegg er det stas for både liten og stor selv å bryte av hver sin bit etter bit etter bit...

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

500 g hvetemel
50 g sukker
1 ts kardemomme
1/4 ts salt
3 dl melk
1 egg
15 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær (rød type)
75 g smør

TIL "DYPPING"

125-150 g smør , smeltet
150-200 g brun farin
3 ts kanel

SLIK GJØR DU

Monkeybread

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den rett fra kjøleskapet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time.

Smelt smøret. Rør sammen brun farin og kanel, og ha i en lav skål.

Finn frem en kakeform av typen som har et hull i midten og pensle den med litt av det smeltede smøret.

Monkeybread

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og del den opp i små emner på ca. 20 gram. Trill små kuler som du dypper i det smeltede smøret og deretter ruller i sukker- og kanelblandingen. Fordel bollene jevnt i kakeformen, til den er omtrent halvfull. Husk at det hever, så ikke fall for fristelsen å fylle formen mer enn halvfull (se tips nedenfor hvis du får deig til overs). Kle formen med plast og la det etterheve i ca. 45 minutter.

Monkeybread

Stekes på nederste rille ved 190 grader (over- og undervarme) i 35-40 minutter, til kaken er gjennomstekt. Steketiden vil være avhengig av størrelsen på kakeformen din og stekeegenskapene til ovnen din, så følg med mot slutten. Dersom du er usikker på om kaken er gjennomstekt kan du måle kjernetemperaturen med et steketermometer. Når termometeret lander på ca. 96 grader er kaken gjennomstekt.

Monkeybread

Avkjøl kaken på rist i ca. 10 minutter, og hvelv den deretter på risten (ha gjerne et bakepapir under risten) og la den avkjøles noe.

Monkeybread

Ha deretter kaken over på et serveringsfat, og server den helst lun, sammen med en kopp god kaffe. Dra av bollene – og nyyyt!

PS. Husk servietter!

Monkeybread2

TIPS

 • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
 • Brun farin kan gjerne byttes ut med hvitt sukker, men anbefaler deg å benytte brun farin hvis du kan. Sliter du med at farinen blir hard etter åpning? Oppbevar den (lufttett) i kjøleskapet isteden, så holder det seg myk og fin!
 • Dersom du ikke tåler egg kan du droppe det og heller tilsette litt mer melk.
 • Dersom det blir deig til overs kan du lage noe annet godt, se her for nærmere inspirasjon.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei. Det ser ut som du har hatt på en «topping» etter at den er ferdig stekt. Hva er det? Det som gjør den så blank og klissete.

  1. Nei, har ikke hatt på noe annet enn det som står i oppskriften. Det er blandingen av smør, brun farin og kanel som har karamellisert seg og havnet i bunnen av formen, og når du deretter snur den renner den deilige karamellen nedover baksten. Jeg hadde egentlig tenkt å ha på melisglasur, men det var ikke nødvendig når man fikk denne deilige karamellsausen med på kjøpet. 🙂

 2. Dette var vanvittig godt, ny favoritt hos hele familien! Hvis man ikke har sånn kakeform som på bildet, kan man bruke vanlig springform med en liten ildfast form e.l. i midten, det fungerte kjempefint.

 3. Denne ble godt likt hjemme hos oss – hadde heller ikke formen, men brukte en 24 cm kakeform i stedet – gikk fint det 🙂
  Blir garantert laget igjen 🙂

 4. Hei! For en kul oppskrift Kan jeg lage den med eltefri metode, i så fall hvor lenge burde den heve og hvor mye gjær trengs? Gleder meg til å prøve!

 5. Kjempegodt! «Apekakene» var veldig populære her i heimen! Eneste endring jeg har gjort er å bruke tangzhonmetoden, brukte 375 ml melk.

 6. Dette er absolutt den nye favoritten i familien! Som ene datter sa: det er som å bare spise « midten» av skillilingsbollene. .

 7. Jeg er fra USA og oppskriften du har minner meg om hjem hos foreldrene mine, men vanligvis vi bruker ikke kardemomme. Det er litt mer norsk. Gleder meg til å prøve med kardemomme og! Trur jeg skal prøv oppskriften denne uke. Tusen takk for noe som minner meg om hjem. ❤

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste