Det er noe helt spesielt med hjemmelaget iskrem. Her er oppskrift på sjokoladeis med et lite hint av kaffe. Prøv den gjerne sammen med hjemmelaget vaniljeis og en kopp god kaffe.

Ingredienser

3 dl H-melk
2 1/2 dl kremfløte
1 1/2 dl espresso eller sterk kaffe
1 vaniljestang , frøene
5 eggeplommer
125 g sukker (ca.)
150 g mørk sjokolade , finhakket
sjokoladeknapper til dekor, grovt hakket

SLIK GJØR DU

Sjokoladeis

Gi melk, kremfløte og espresso/kaffe et forsiktig oppkok i en tykkbunnet kjele. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene, og ha i fløteblandingen sammen med stangen. Ta kjelen av varmen og la blandingen avkjøles til ca. 85 grader.

Skill eggene og visp eggedosis av eggeplommene og sukkeret (bruk gjerne kjøkkenmaskin med visper).

Ha den varme fløteblandingen i en tynn stråle oppi eggedosisen, mens du lar kjøkkenmaskinen gå. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen, og varm den opp (under stadig omrøring) til 85 grader eller til den begynner å tykne. Dersom blandingen blir for varm vil eggene koagulere, så her er det viktig å passe på temperaturen! Bruk gjerne termometer hvs du har.

Sjokoladeis

Ha den hakkede sjokoladen i en stor bolle og hell den varme isblandingen over. Rør det hele godt sammen, til sjokoladen er helt smeltet. Sil isblandingen og sett den til avkjøling, og deretter i kjøleskapet til den er helt avkjølt (gjerne over natten).

Ha isblandingen over i en ismaskin og kjør den til den blir fløyelsmyk og fin. Strø gjerne noen grovt hakkede sjokoladeknapper over iskremen.

Sjokoladeis

Nyt isen umiddelbart eller sett den i fryseren en times tid før den skal serveres. Server gjerne også en kule vaniljeis sammen med mokkaisen, og en kopp god kaffe.

TIPS

  • Det beste resultatet får du ved hjelp av ismaskin, men du kan også lage iskrem uten bruk av iskremmaskin. Sett isblandingen i fryseren og rør jevnlig (ca. hver halvtime) til du får en kremete konsistens. Jo mer iherdig du rører, desto mer fløyelsmyk og kremete iskrem får du. Unnlater du å røre, eller rører du for lite, vil det danne seg iskrystaller i iskremen din.
  • Hjemmelaget iskrem smaker best nylaget, men kan lagres i fryseboksen i 3-4 uker. Dersom du putter isen i fryseren bør du la den stå en stund på kjøkkenbenken for å «mykne» før du serverer den.
  • Alle is- og sorbetoppskrifter finner du samlet her.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei!
    Har du laget is med sukret kondensert melk før? Leste om det på matpaabordet, men lurer på om du har testet det også :). Denne isen ser superdigg ut!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste