Hjemme hos oss får små og store bursdagsbarn velge kake til bursdagsselskapet. Da vi skulle feire dagen til mannen min forleden var han ikke sen om å ønske seg en "lukket valnøtt". Dette er en tradisjonell festkake som også passer bra både til dåp, konfirmasjon og bryllup. Eller kanskje det kan være noe å tenke på til 17. mai?

Ingredienser

SUKKERBRØD

5 egg
175 g sukker
175 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver

FYLL & DEKOR

eplejuice eller melk til dynking
200 g jordbærsyltetøy
1/2 kurv friske jordbær , i skiver
1 porsjon vaniljekrem (eller ca 5 dl ferdigkjøpt)
3 dl kremfløte , stivpisket
1 ts sukker
3-4 ss valnøtter hakket
500 g marsipan eller et ferdigutkjevlet marsipanlokk
friske bær (jeg brukte jordbær, bringebær og bjørnebær)
melisdryss

SLIK GJØR DU

Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland alt forsiktig sammen med en slikkepott. Hell røren i smurt form (24 cm i diameter) og stek kaken ved 175 grader i ca. 30 minutter, til den er gyllen. Bruk kakenål eller fyrstikk for å sjekke om kaken er ferdigstekt. Avkjøl sukkerbrødet på rist.

Fjern ringen fra det avkjølte sukkerbrødet, vask den, og sett ringen på kakefatet du skal servere kaken på. Del sukkerbrødet i tre lag. Jeg pleier å legge de to øverste lagene på hvert sitt ark med matpapir/bakepapir. Legg det nederste laget oppi ringen på kakefatet og dynk bunnen med litt eplejuice. Du kan eventuelt benytte melk eller annen fruktjuice om du heller foretrekker det.

Smør jordbærsyltetøyet jevnt utover, og fordel deretter vaniljekremen utover. Du kan selvsagt erstatte jordbærsyltetøyet med friske jordbær, og omvendt.

Legg på det midterste laget av sukkerbrødet oppå vaniljekremen, dynk med eplejuice og ha jordbærskivene over (husk å holde av noen til pynt).

Stivpisk kremfløten sammen med sukkeret og ha ca. 1/3 av kremen i en liten bolle. Bland hakkede valnøtter i den resterende 2/3 og fordel oppå jordbærene. Dynk det siste laget med sukkerbrød (som du har lagt med snittflaten opp på et bakepapir eller lignende) lett med eplejuice og legg det oppå valnøttkremen.

Fjern kakeringen og smør den resterende 1/3 av kremen oppå og rundt kakebunnen. Tegn opp et kryss på et stykke bakepapir og klipp ut en sirkel på ca 12 cm i diameter. Legg sirkelen midt på kakebunnen.

Kjevle ut marsipanen, eller gjør som meg og kjøp ferdig utkjevlet marsipanlokk. Legg marsipanlokket oppå kaken (og bakepapiret) og klem det forsiktig rundt det hele. Skjær av overflødig marsipan langs kanten. Rull resten av marsipanen til en lang remse og legg rundt kaken.

Bruk en skarp kniv og skjær et kryss på toppen av marsipanlokket (krysset du tegnet på matpapiret vil trolig synes gjennom marsipanen). Brett de fire marsipanflikene forsiktig til side og fjern matpapiret.

Rett før servering fordeler du bærene i «lommen» og gir kaken et lite melisdryss.

Kaken blir best om den får stå og godgjøre seg i kjøleskapet noen timer før den skal nytes, slik at alle de gode smakene får satt seg. Kaken kan derfor gjerne lages dagen før, men vent med å pynte den til senest noen timer før servering.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Nydelig kake 🙂
  Men tror dette er en åpen valnøtt, hvertfall i følge Sverre Sætre i kakeboken hans. «Lukket» er lukket på toppen. Bagateller riktignok 😉 God helg!

  1. Det stemmer nok at dette heller er en «åpen» enn «lukket» valnøtt, men noen friheter må jo kokken få ta, ikke sant? Det virket som han var godt fornøyd likevel selv om det ikke ble helt som bestilt 🙂

   1. Må si meg enig med at åpen er mye finer enn lukket i de fleste tilfeller da 😉 Og tror egentlig ikke det har så mye å si for smaken, nei 🙂

 2. Hei! Kan jeg lage hele kaka ferdig i kveld og bare ta på bærene i rommet på toppen i morgen? Tenkte å lage den til 17.mai!

   1. Lage den ferdig kvelden før vil si å ikke «åpne» lokket også? Skal lage denne nå… hilsen jomfrubløtkakebaker.

 3. Dette ble inspirasjonen som skulle til for at hjemmelaget marsipankake med utkjevlet marsipan, ble servert til familiens bursdagsfeiring – og den ble kjempegod! Og smakte ennå bedre dagen etter….Takk for inspirasjon 🙂

 4. Skal lage denne på fredagen, og lurte på angående kutting av sukkerbrød, er så utrolig dårlig på det, og lurer på om det går ann å eventuelt dele oppskriften i tre og steke tre tynnere sukkerbrød i ovnen? Hvis ikke, har du noen tips til hvordan kutte den i tre uten at den går i stykker? 🙂

  Takk!

  1. Jeg rakk dessverre ikke å svare deg innen fredag, for her går det i 100 for tiden. Jeg tror ikke det vil være noen god ide å dele oppskriften i tre og steke delene for seg. For det første vil det bli utrolig mye merarbeid og oppvask for deg. For det andre vil kaken bli tørr. Neste gang kan du bake kakebunnen dagen før og sette den i kjøleskapet når den er avkjølt. Den vil da bli lettere å skjære pent opp. Lykke til!

 5. Bakte denne i dag! Den ser skikkelig fin ut (til at det er jeg som har bakt den!!). Det som ingen ser er at den midterste delen av bunnen ble litt tynn og måtte stables på plass bit for bit…men det skjulte jeg godt med jordbærene 😉 Tusen takk for en super oppskrift!

 6. Hei Trine

  Jeg bakte sukkerbrød i dag, men dessverre falt den sammen på midten kort tid etter jeg tok den ut av ovnen. Er der fordi jeg ikke stekte den lenge nok? Røren var perfekt da jeg helte den opp i formen…

 7. Ser du bruker ferdig marsipanlokk – på det jeg kjøpte stod det at det skulle tas på maximum 4 timer før servering. Har du brukt ferdig lokk når du har laget kaken dagen før? Og fungerte det bra?

 8. Hei Trine,

  Denne oppskriften har jeg laget tidligere med strålende resultat. Denne gangen må jeg lage den litt større (28 cm springform), så da lurer jeg på hvordan du vil anbefale meg å tilpasse mengden ingredienser til sukkerbrødet? 🙂

  God sommer!

 9. Hei Trine, jeg lurer på om det går an å bytte hvetemelet på sukkerbrødet med fin spelt ?
  Nå det gjelder sukker kan jeg bruke stevia eller kokosblomstsukker, tror du ?

  1. Jeg tror det skal gå bra å bytte ut med fint speltmel, men jeg har ikke testet det selv. Jeg har ingen erfaring med stevia og kokosblomstsukker, og vet ikke hvilke egenskaper det har ift sødme og bakeegenskaper. Jeg la nylig ut en ny oppskrift på sukkerbrød, som du evt. bør ta utgangspunkt i dersom du skal bake: https://trinesmatblogg.no/recipe/sukkerbrod/ Lykke til!

 10. Kjevlet ut marsipanen selv og brukte melis for at marsipanen ikke skulle sette seg fast i underlaget. Marsipanlokket ble veldig seig men god.
  Hva kan jeg gjøre for at marskipanlokket ikke skal bli så seig ?

  1. Hei. Jeg bruker hvetemel når jeg kjevler ut. Snu marsipanen underveis i kjevlingen og børst av overflødig mel

 11. Tåler ikke nøtter, litt mandler går fint. Tips til hva som kan brukes i stedet for nøtter? Sjokoladebiter?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste