Jeg kan i dag friste med en smakfull fiskerett med deilig tilbehør, nemlig laks med blomkålris. Blomkålris er rett og slett revet blomkål som varmes raskt i stekepannen. Blomkålen har for anledningen fått selskap av rødløk og spinat, som både tilfører farge og deilig smak.

Men det som virkelig setter en spiss på denne retten er den smakfulle sennepssausen, som tas til nye høyder når du tilsetter litt revet sitronskall. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

LAKS & BLOMKÅLRIS

500-600 g laksefilet eller ørret
nøytral olje
1 rødløk , i tynne båter
1 blomkål , revet
200 g spinat
salt og pepper
2 ss smør
25-50 g parmesan , grovt revet

SENNEPSSAUS

0,75 dl extra virgin olivenolje
2 ss hvitvinseddik
1 1/2 ss sennep , smak til
1-2 fedd hvitløk , finhakket
1/2 sitron , finrevet skall
1 1/2 ts honning , smak til
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Laks med sennepssaus og blomkålris

SENNEPSSAUSEN

Ha olivenolje, eddik, sennep og hvitløk i et glass eller lignene, og rist godt sammen. Vask sitronen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir eller lignende. Riv sitronskallet (kun det gule) fint med et zesterjern eller lignende. Smak til med honning, salt og pepper, og eventuelt litt mer sennep/olivenolje/hvitvinseddik om nødvendig.

BLOMKÅLRISEN

Rens løken og skjær den opp i tynne båter. Rens og skyll spinaten. Fjern de grønne bladene på blomkålen og skjær den opp i 4 båter. Riv blomkålen (også stilken) på den groveste delen av rivjernet. Sett gjerne bollen oppå et stort fat, slik at det ikke blir så mye «blomkålris» å rydde opp etterpå.

Finn frem en gryte og stek løken til den er blank og myk. Tilsett den revne blomkålen og la den steke med i 3-5 minutter. Tilsett deretter spinaten (hakk den grovt dersom spinatbladene er store) og smøret, og rør godt sammen. Blomkålrisen er ferdig når spinatbladene så vidt har falt sammen. Smak til med salt og pepper. Blomkålris er også godt tilbehør til for eksempel kylling.

LAKSEN

Del laksen opp i jevnstore porsjonsstykker. Stek fisken i nøytral olje i 2-3 minutter på den ene siden på middels varme, til fisken har en fin stekeskorpe. Snu fiskestykkene og la dem steke ferdig på den andre siden også. Pass på at du ikke steker fisken for lenge, den skal heller være litt rå inni enn for mye stekt. La fisken hvile et par minutter før den serveres. (Laksen kan også bakes i ovnen, se denne oppskriften for fremgangsmåte.)

SERVERING

Server laksen sammen med blomkålrisen. Ha litt revet parmesan over, drypp litt av sennepssausen over fisken – og nyt! Server gjerne også poteter som tilbehør, dersom du ønsker at retten skal mette litt mer.

Laks med sennepssaus og blomkålris

Alle blomkåloppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Wow. Nok en gang tester jeg en oppskrift fra deg hvor jeg starter med en liten skepsis i forhold til kombinasjon av smaker. Jeg har aldri smakt blomkålris, og jeg er ganske tradisjonell i matveien med tanke på sennepsausen. Bare smilende fjes rundt middagsbordet i dag, du er genial, det ble SÅ godt. Takk!

  2. Var litt skeptisk, men tok sjansen på grunn av positive tilbakemeldinger i kommentarfeltet:-) Retten smakte helt nydelig, fantastiske smakskombinasjoner. Tusen takk for nok en herlig middag

  3. Tusen <3lig takk Trine! Jeg har min liste av favoritt retter her! LAKS MED BLOMKÅLRIS OG SENNEPSSAUS smakte super godt. Jeg elsker rødløk med spinat i mange dine oppskrifter. Takk for mange gode tips og råd!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste