Endelig ble det anledning til litt "kvalitetstid" i Matverkstedet, og med gode nyttårsforsetter i bakhodet var det knekkebrød som sto på agendaen. Deilige, sprø og sunne knekkebrød med frø, kjerner og nøtter. Men, er de like gode som knekkebrødene Agnes Ravatn skriver om i essaysamlingen "Verda er ein skandale"? Der det "i tide og utide (blir) servert og konsumert dei lekraste sprøe, flortynne, heimelaga knekkebrød, som kunne få sjølvaste Trine Sandberg, alle matbloggarars mor, til å slette bloggen sin på sekundet, vende tilbake til stillinga si som seniorrådgivar i Utdanningsdirektoratet og aldri meir sjå seg tilbake."

Ikke vet jeg! Det høres ut som gode knekkebrød (det også), men jeg kan forsikre dere om at jeg slett ikke har planer om å slette bloggen min - og vil fortsette å teste og smake meg frem til det aller, aller beste knekkebrødet. Kanskje det er dette?

Ingredienser

150 g solsikkekjerner
50 g gresskarkjerner
75 g linfrø
75 g sesamfrø
50 g havregryn , lettkokte
50 g valnøtter , finhakket
2 ss mandelmel
2 ss fiberhusk
1 ts salt
5 dl vann

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 160 grader, varmluft. Mål opp og rør de tørre ingrediensene godt sammen, og tilsett deretter vannet. Rør det hele sammen, slik at alt er godt blandet. Den vil være ganske flytende nå, men la den stå å svelle i ca. 10 minutter, til den er blitt til en «grøtete» masse.

Fordel deigen på to bakepapirkledde bakebrett. Legg gjerne et bakepapir oppå og kjevle deigen jevnt utover. Dette er viktig for å få et vellykket resultat, hvis ikke kan knekkebrødene bli ujevnt stekt, og du ender opp med noen brente knekkebrød, mens resten er myke. Det kan derfor være vel verdt å investere noen ekstra minutter i dette arbeidet.

Strø gjerne over litt ekstra med frø/kjerner over knekkebrødene, og gjerne litt maldonsalt over ett av brettene (ypperlig snacks eller tilbehør til suppe).

Sett begge brettene i ovnen samtidig, og la dem først steke ved 160 grader i 10 minutter. Bruk pizzahjul eller kniv og del opp i passende biter, for eksempel 4×5 biter på hvert brett, tilsammen 40 knekkebrød. Sett brettene tilbake i stekeovnen og bytt plass ca. hvert 15/20 minutt.

Knekkebrødene er ferdige når de er sprø og tørre, etter 50-60 minutter total steketid. Dette varierer fra ovn til ovn så her må du følge med mot slutten av steketiden. Dersom du til tross for iherdig innsats med å stryke utover massen jevn likevel har ulik tykkelse på deigen), kan det være lurt å ta ut de tynneste knekkebrødene når de er ferdige, og la de litt tykkere variantene (oftest de som er i midten) få steke litt til, til de er ferdigstekt.

Fjern bakepapiret umiddelbart (hvis ikke kan du risikere at du ikke får fjernet det), brekk knekkebrødene forsiktig fra hverandre og la dem avkjøles helt på rist. Knekkebrødene oppbevares i tett boks, og er holdbare i flere uker.

Nytes med godt pålegg til frokost/lunsj/kvelds, som tilbehør til ost, sammen med en god suppe – eller alene som snacks.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Takk for masse fine oppskrifter
    Jeg har lagd disse knekkebrødene flere ganger, så lettvint og veldig gode

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste